Sliver Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 witam Mam takie pytanie. Jakich metod szkoleniowych nalezy uzyc, aby pies nauczyl sie pomagac osobie nieslyszacej w nastepujacych sytuacjach: 1) -informacja o dzwoniacym domofonie; 2) -informacja o dwoniacym dzwonki do drzwi; 3) -wolanie na miescie osoby nieslyszacej; 4) -reakcja psa, na wyczuwana agresje nadchodzacej z tylu osoby, dotyczy to np. podchmielonego goscia, ktory przeklina, wyzywa i goni osobe nieslyszaca, ktora jest nieswiadoma nadchodzacego zagrozenia. pozdrawiam Quote
Buldog Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 Sliver, nie bede tego przenosil, bo tu rowniez sporo osob zaglada, ale wrzuc to moze takze na "szkolenie", albo "wychowanie". Tam Ci chyba najszybciej ktos pomoze. Poza tym gratuluje ;) Quote
Sliver Posted February 19, 2004 Author Posted February 19, 2004 Ok tak myslalem, zeby tam wrzucic, ale zauwazylem, ze jak sam piszesz tu duzo ludzi pisze ;) A za gratulacje dziekuje :) pozdrawiam Quote
Buldog Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 bardziej chodzilo mi o to, ze niektorzy ludzie, ktorzy pisza na tamtych forach, raczej rzadko zagladaja tutaj. pozdrow aline ;) Quote
Sliver Posted February 19, 2004 Author Posted February 19, 2004 Dzieki pozdrowie, czasem tu tez zaglada jeszcze :). Wyobraz sobie, ze ksiadz jest fanem Huskych i kaze zabrac psa na slub :) beda jaja mowie ci :) Na koledzie bawil sie z psem zamiast rozmawiac z nami :) pozdrawiam Quote
Buldog Posted February 19, 2004 Posted February 19, 2004 Dzieki pozdrowie, czasem tu tez zaglada jeszcze :).Wyobraz sobie, ze ksiadz jest fanem Huskych i kaze zabrac psa na slub :) beda jaja mowie ci :) Na koledzie bawil sie z psem zamiast rozmawiac z nami :) pozdrawiam no to tylko pogratulowac ksiedza ;) Quote
Rafka Posted April 1, 2004 Posted April 1, 2004 Napisz do Alteri oni chyba szkola tez psy slyszace. Pozatym polecam ci ksiegarnie www.dogwise.com i pod haslem HEARING DOGS znadziesz dosc duzo. Ciekawa jestem czy w Polsce sa już w pelni wyszkolone o oddane głuchym psy slyszace? Z tego co wiem to chyba nie.. Quote
betty_labrador Posted January 8, 2005 Posted January 8, 2005 :) ciekawy temacik. ja ogladalam taki program o szkoleniu psow (dosc niedawno na TVP 2) i bylo tam o szkoleniu psow dla nieslyszacych. Szkolili tam te psy za pomoca klikera. Np. na dzwiek dzwonka u drzwi pies podbiegal do wlasciciela, siadal przed nim i prawa lape podnosil kladac ja na nodze pana/pani. Na dzwiek budzika podchodzil do lozka i odkrywal troche koldry. Byly inne rozne sygnaly mowiace psu jak ma sie zachowac, ogolnie ciekawy program i metody :) Quote
Recommended Posts