baalus7 Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 Witam. Mam 9 letnią cocker spanielkę. Gdy miała ok. 5 lat została wysterylizowana. Już dwa razy wstałam rano i miałam mokrą plamę w łóżku, zastanawiałam się co to może być, czy to może ja popuściłam (:lol:), jednak to szybko wykluczałam, a Tosi nawet nie podejrzewałam, tak więc po prostu olewałam, prałam pościel i tyle. Jednak dzisiaj siedziała mi na kolanach, głaskałam ją, ona w zasadzie już zasnęła i nagle poczułam że mam mokre spodnie. Popuściła mi na kolanach, strasznie mnie to zmartwiło i nie wiem co robić. Oczywiście wybierzemy się jak najszybciej do weterynarza, ale aktualnie muszę się z tym wstrzymać kilka dni, gdyż mam sporo rzeczy na głowię, których odwlec nie mogę. Dodam, że podczas sterylizacji lekarz wykrył, że ma strasznie wyniszczoną śledzionę (nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie w tej sytuacji). Nigdy nie chorowała na nic, zawsze była zdrowa jak ryba. Zastanawiam się czy to może być coś poważnego i po prostu strasznie się martwię o moją psinkę : ( . Poczytałam trochę i niektórzy twierdzą, że jest to spowodowane sterylką i brakiem progesteronu, inni, że to nie ma nic wspólnego ze sterylką, jeszcze inni że to zapalenie cewki moczowej, bądź problemy z nerkami... A może po prostu jest to kwestia jej wieku? W końcu w wieku starczym u ludzi występuje nie trzymanie moczu, czy u psa też jest to możliwe? Chociaż 9 lat na spaniela to jeszcze nie aż tak podeszły wiek... Nie wiem co robić - POMOCY!!!! Quote
mozarcik Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 Cokolwiek to jest, trzeba iść z tym do weta, warto też pobrać mocz do badania. Quote
gryf80 Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 tak jak pisała poprzedniczka-wpierw zanieś mocz do badania.tanie,proste,szybki i dużo mozna się dowiedzieć Quote
sleepingbyday Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 pobierz koniecznie pierwszy mocz poranny i z wynikami idź do weta. sucza mogła przeziebić pęcherz, może miec też popuszczanie sterylkowe - wszystko do wyleczenia. jeśli to jeszcze co innego -to i tak musisz zacząć od badania moczu, bez tego nic. co do śledziony, jak juz kilka lat temu była ona zniszczona, to bardzo uważajcie! zrakowacieje (często guzy nie daja objawów), pęknie i kicha! to bardzo niebezpieczne, a śledziona to nie wątroba. rzuć okiem za to na ten wątek: http://www.dogomania.pl/forum/threads/43606-Pies-po-usuni%C4%99ciu-%C5%9Bledziony ludzie opisują problemy ze śledzionami. warto. Quote
baalus7 Posted September 3, 2013 Author Posted September 3, 2013 Dzięki wielkie. Pojutrze jedziemy do weta więc zapewne wszystkiego się dowiemy, bądź jak postępować. Mocz także pobiorę. Sleepingbyday- ona nie była o tyle co wyniszczała, a powiększona. Nie pamiętam dokładnie bo było to dość dawno a wtedy spanielki wyjazdami do weta zajmowała się moja mama. Ale jasne- warto zobaczyć co u niej słychać, dlatego pojutrze wypytam o wszystko ;) Quote
sleepingbyday Posted September 4, 2013 Posted September 4, 2013 daj znać, co i jak. usg śledziony - poza sprawą z posikiwaniem - warto zrobić. Quote
baalus7 Posted September 5, 2013 Author Posted September 5, 2013 Dostałyśmy tabletki na posikiwanie. Lekarz nie kazał nam na razie badać moczu. Powiedział, że jeżeli podczas brania tabletek nadal będzie popuszczała- wtedy badać będziemy mocz. Co do śledziony- krew poszła do badań ; ) Quote
sleepingbyday Posted September 6, 2013 Posted September 6, 2013 szczerze? nie podoba mi się sprawdzanie przyczyny lekami - zadzialają, czy nie. badanie moczu nie wprowadza być może niepotrzebnych substancji do organizmu. tacy ci weci są. jakie leki dostalaś? incurin? Quote
gryf80 Posted September 6, 2013 Posted September 6, 2013 pewnie tak,baalus7 pogadaj z lek wet jeszcze na temat badania moczu,przeciez płacisz za nie.moze jakbys poprosiła(uparła się)to nie miałby wyboru? Quote
Małgorzatta Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 [quote name='baalus7']Dostałyśmy tabletki na posikiwanie. Lekarz nie kazał nam na razie badać moczu. Powiedział, że jeżeli podczas brania tabletek nadal będzie popuszczała- wtedy badać będziemy mocz. Co do śledziony- krew poszła do badań ; )[/QUOTE] Przeszło? U mojej ONki był to efekt związany ze sterylizacją. Pierwsze objawy - mniej więcej po około roku. Do końca życia, czyli przez ponad 6 lat brała codziennie Propalin. Teraz mam powtórkę z rozrywki, ale tym razem bernardyn... Quote
sleepingbyday Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 a wiecie, ze moja sucz miała jedna dluga przerwę w posikiwaniu, potem znów zaczęła, apotem jej przeszło i do tej pory nic? a ewidentnie posterylkowe.... Quote
Małgorzatta Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 Czyli pozostaje liczyć na cud, bo już jedna kanapa i dywan skończyły na śmietniku Quote
sleepingbyday Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 nie, no leki na posikiwanie powinny pomóc. Quote
Recommended Posts