Jump to content
Dogomania

Dławik na ringu

Co sądzicie o łańcuszku zaciskowym?  

68 members have voted

1. 1. Co sądzicie o łańcuszku zaciskowym?

• Dobra rzecz
      36
    • Czasami i na niektóre psy sie przydaje
      19
    • Stosuje raz na 10 wystaw i z wielkim bólem
      4
    • Nigdy!
      10

Recommended Posts

Guest Reyes
Posted

Tu kieruje temat do handlerów
Jestem ciekawa co o tym sądzicie? Ostatnio po raz 2 w nie długim czasie spotkałam na swej drodze psa który jest nauczony wystawiać się na dławiku i nie wystawia się dobrze na innej ringówce. Mnie to powiem szczerze boli - nie raz widzę kaszlące, krztuszące sie psy i mi się serce kraja- inna sprawa że ja umiem używać ten rodzaj 'pomocy' i jeszcze mi się nie zdarzyło psa 'udławić' taką ringówką. Acz - co ja poradzę boli mnie :).
Często nie możemy poświęcić (np. z powodu odległości) psom tyle czasu ile byśmy chcieli - oto moje pytanie
Co sądzicie o łańcuszku zaciskowym na ringu?
Ps. Ktoś mi stwierdził że jak chce być pro to muszę się przyzwyczaić - znacie naprawdę dobrego polskiego handlera który WOGÓLE nie używa łańcuszka?

Co ja sądzę? Jeśli używa sie na zasadzie ostrzejszego wędzidła .

Posted

Nigdy nie wystawiałam psa na łańcuszku i nigdy mi nie było dane. Psy prezentowane przeze mnie świetnie się prezentują na zwykłej ringówce. Zdarzały mi się psy na łańcuszkach ale ja zawsze zmieniałam na zwykłą ringówkę.

Posted

Cóż yorki wystawia się na ringówce,więc tak robie.Labradory wystawiam na ringówce "z pętlą" czy jakby to nazwac :) Więc na ten temat się nie wypowiem,bo nigdy nie wystawiałam na łańcuszku zaciskowym - niech wypowiedzą się Ci co mają na ten temat coś do powiedzienia :)
Pozdrawiam:)

Posted

Ciekawy temat...
Ja mojego psa wystawiam na lancuszku... ale nie w celu "podduszania" go tylko on jakos dziwnie lepiej idzie na lancuszku... ot tak ma... dodam ze biegam
z nim przewaznie na zupelnie luznym lancuszku... i on naprawde lepiej sie na nim prezentuje...
Ja mysle, ze kwestia humanitarnego stosowania lancuszka zalezy od umiejetnosci handlera...
Ja na lancuszku wystawialam tez parsona o ile pamietam... i ani razu piesek sie nie dusil ;) tak wiec stosowanie lancuszka nie musi rownac sie z duszeniem ;)

Posted

Natalia_W napisał(a):
tak wiec stosowanie lancuszka nie musi rownac sie z duszeniem ;)

Dokladnie! I szczeze mowiac nigdy nie pomyslalam ze lancuszek = niehumanitarne wystawianie psa, duszenie... Wiele psow po prostu woli wystawiac sie na lancuszku, a wiele po prostu wyglada duzo bardziej elegancko na lancuszku, szczegolnie takim luznym. Nigdy wystawiajac na lancuszku niepodciagam psa do gory, bo mija sie to z celem.

Posted

Ja mysle, ze nawet na ringowce mozna psa poddusic... wszystko zalezy od tego czy znamy granice...
Agasia zgadzam się z Toba, że niektóre psy wygladaja bardziej elegancko w łańcuszku... tak sobie myśle, że taki naprawde ładny łańsuczek (np.Ring5) jest taka niepisana dodatkowa ozdoba psa ;)

Tak na podsumowanie ;) Nie bojmy sie łańcuszków... jak dostosujemy sie do psa to napewno lancuszek nie bedzie niehumanitarny ;)

Pozdrawiam :)

Guest Reyes
Posted

Natalia_W napisał(a):
że niektóre psy wygladaja bardziej elegancko w łańcuszku... tak sobie myśle, że taki naprawde ładny łańsuczek (np.Ring5) jest taka niepisana dodatkowa ozdoba psa ;)

A moge zapytać z kąd można takie cuda zamówić?
Pozdrawiam

Posted

Lancuszki Ring5 byly na swiatowce dostepne... generalnie na wystawach za granica... u nas niestety jeszcze ich nie ma :( Moja znajoma kupila cudowny lancuszek na Crufts.... ja szukam w necie... i jakos znalezc nie moge :(

Posted

Jestem zdania ze lancuszek dobra rzecz...tylko trzeba potrafic z niego skorzystac !!!

Nie az tak latwo znalezc lancuszki wiem ze co jakis czas mozna je nabyc w sklepach kakadu...

Guest Reyes
Posted

Natalia_W napisał(a):
chyba w Transgromie mozna je kupic....

Yyyy a co to Transgrom :oops:

Posted

Piekne lancuszki mial na swiatowce bodajze ktos z Wloch, mial spore stoisko z wlansie swietnymi ringowkami i lancuszkami - no cudnymi!! Cene tez mialy niebylejaka, ale z tak ladnymi lancuszkami juz sie nigdzie nie spotkalam, mam nadzieje ze w przyszlym roku w Stokholmie cos takiego zdobede, bo przyda sie dla mlodszego pokolenia mojej psiarni ;)

Posted

Reyes napisał(a):
Yyyy a co to Transgrom :oops:

To taki sklep internetowy z Belgi;)
Wpisz w google Transgroom i odrazu Ci znajdzie :) Maja sporo ciekawych rzeczy... ale niestety ceny tez maja hmm niemale ;)

Posted

Ja się nie wypowiem co do samego łańcuszka, ale co do ciągnięcia (duszenia) psa na owym łańcuszku. Mówię temu kategoryczne NIE bo jeśli handler zrobi wszystko by psa wystawić jak najlepiej nie mając na względzie dobra psa, to nie jest handlerem. I potem są stereotypy o "katowaniu" psów na wystawach..

Posted

Przepraszam.... ale ja nadal nie rozumiem jednej rzeczy... Czy dla Was wystawianie psa na lancuszku jest rownoznaczne z duszeniem????... bo po wynikach ankiety widze ze tak wychodzi...

a i mam pytanie do osob ktore tak uwazaja... czy wystawialyscie / wystawialiscie kiedys psa na lancuszku???

Ja powiem tylko tyle... jesli ktos nie umie sobie radzic z psem i nie umie wystawiac to i na ringowce poddusi psa... mysle ze kwestia kluczowa sa umiejetnosci handlera a nie lancuszek czy ringowka... ;)

Pozdrawiam Serdecznie ;)

Posted

Natalia_W napisał(a):

Ja powiem tylko tyle... jesli ktos nie umie sobie radzic z psem i nie umie wystawiac to i na ringowce poddusi psa... mysle ze kwestia kluczowa sa umiejetnosci handlera a nie lancuszek czy ringowka... ;)

zgadzam sie w 100% ;)

ja wystawiam swoje whippety na łańcuszku, wygląda to ladnie, pies biegnie na luzie. Na ringówkach prezentuja sie o wiele gorzej.

Posted

Talagia napisał(a):
Ja ostatnio czaje sie na kupno jakiegoś ładnego łańcuszka. Na ringówce wystawia mi sie źle i wolalabym cos "szybszego" ;)

Powiem tak - ja nawet ne mysle o kupnie ringowki dla mojego setera, od razu lancuszek! Pieknie pokazujacy sie seter na lancuszku to cos pieknego :)

Posted

Ja wystawiam moje pudle na lancuszku i chodza wg. mnie lepiej niz na zwyklej ringowce (teraz musze kupic sobie lancuszek nowy i nigdzie nie potrafie znalezc, musze popatrzec na wystawach )

• 10 months later...