Carmenowa Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Witam. W czerwcu tego roku przygarnęłam szczeniaka kundelka ze schroniska. Piesek jest świetny ale zaczęły się problemy. Ma dopiero pół roku. Niestety zaczęły się problemy. Nie słucha żadnych komend oprócz "siad" i "daj łapę". Ale najgorsze jest to, ze zaczął uciekać z podwórka. Ma sporo miejsca do biegania, codziennie wychodzę z nim na spacery. Ale kiedy usłyszy otwieraną furtkę jest zaraz przy niej i tylko czeka aż się ponownie otworzy i wtedy ciach i już go nie ma. Zazwyczaj uciekał pod ramkę do mojej babci dwa domy dalej. Niestety od jakiegoś czasu znudziło mu się uciekanie blisko i leci gdzie popadnie. Nie chce go bić, a żadne kary na niego nie działają. Na pewno było już kilka podobnych wątków na ten temat ale proszę o jakąś pomoc. Będę bardzo wdzięczna. Quote
Czaki Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Carmenowa napisał(a):Witam. W czerwcu tego roku przygarnęłam szczeniaka kundelka ze schroniska. Piesek jest świetny ale zaczęły się problemy. Ma dopiero pół roku. Niestety zaczęły się problemy. Nie słucha żadnych komend oprócz "siad" i "daj łapę". Ale najgorsze jest to, ze zaczął uciekać z podwórka. Ma sporo miejsca do biegania, codziennie wychodzę z nim na spacery. Ale kiedy usłyszy otwieraną furtkę jest zaraz przy niej i tylko czeka aż się ponownie otworzy i wtedy ciach i już go nie ma. Zazwyczaj uciekał pod ramkę do mojej babci dwa domy dalej. Niestety od jakiegoś czasu znudziło mu się uciekanie blisko i leci gdzie popadnie. Nie chce go bić, a żadne kary na niego nie działają. Na pewno było już kilka podobnych wątków na ten temat ale proszę o jakąś pomoc. Będę bardzo wdzięczna. Może nie słucha bo ich nie zna ? Ma pół roku i nie prawa ich znać jeśli nie był uczony. Zacznij na początek naukę posłuszeństwa, ucz go nowych komend, sztuczek, ty bd bardziej panować nad psem, dla psa bd bardziej atrakcyjna i ciekawsza od otoczenia, tylko pamiętaj o wylewnym nagradzaniu ;) ( w necie znajdziesz mase porad jak nauczyć psa komend ). Broń Boże żebyś go biła, bo zrazi się do cb, jeśli już karać to "na gorącym uczynku", bo później kara nie ma sensu. Np. nie pójdę z psem na spacer bo uciekł , pies nie wie za co, bo żyje tu i teraz a nie kiedyś ;) Co do furtki może spróbuj pójść z nim na dłuuuuugi i intensywny spacer ( nauka i zabawa) i jak wrócisz to na linkę np 10/15 m i ćwiczycie , otwierasz i jak pies nie pójdzie to nagroda i tak w kółko, z czasem podnosisz poprzeczkę i otwierasz szerzej i tak dalej. Baw się z nim ćwicz, pies musi ci zaufać ;) Tylko to przychodzi mi do głowy, może ktoś ma inny pomysł ? Powodzenia :loveu: Quote
Carmenowa Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 To prawda może nie znać komend ale zawsze na swoje imię wracał do mnie. Spacery i to duugie nie pomagają próbowałam. Jeśli chodzi o zabawę to praktycznie cały czas się z nim bawię. Za każdą rzecz, która mi się podoba dostaje nagrodę zaś za złe zachowanie odchodzę od niego czy po prostu przestaję się z nim bawić na jakiś czas. Też jest taka sprawa, ze domownicy nie ułatwiają mi jakiejkolwiek tresury psiaka. Ja nim coś wyćwiczę ale reszta rodziny już z nim nie pracuje. Ciągle tylko krzyczą na niego, że coś źle zrobił. Ogólnie w domu odnoszę wrażenie, że psiak nie jest mile widziany w domu. Mam starszego psa i on jest największym pupilem domowników bo był pierwszy. Nie biję go. Jeśli już ucieknie łapie go i najczęściej zamknę na chwilę w pokoju mówiąc do niego surowym tonem. Quote
kropi124 Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 A nie da się zabezpieczyć furtki takim szybkim zamknięciem, że się zatrzaskuje sama ?? Quote
Carmenowa Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 to nic nie da. Pies w tak szybkim tempie znajdzie się przy furtce, ze wleci pod nogi i nie da się go w ostatniej chwili złapać. A przywołać się nie chce. Quote
kropi124 Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 To nie pozostaje wam nic innego jak uczyć psa posłuszeństwa. Mozesz go wołać do zabawy np. piszczącą zabawką :) Tak jak pisała CZAKI przypiąć psa na 5m lince i ćwiczyć posłuszeństwo przy furtce. Jeśli nie masz linki ćwicz z psem przy furtce na smyczy komende zostań lub wróć. Pisałaś że pies umie komende siad, to dużo ci ułatwi. Będzie to wyglądało w ten sposób. Wydajesz komende siad rzucasz smycz na ziemie lub przydeptujesz nogą (albo trzymasz w ręce) i łapiesz za klamke od furtki. Móiwsz zostań i smaczek jak się nie ruszy. I tak co raz bardziej otwierasz furtkę. Aby utrudnić psu skupienie się ty przechodzisz przez furtkę a pies ma zostać na podwórku. Utrudniasz mu zadanie chodząc gdy on w tym samym czasi ma siedzieć lub leżeć. Mozesz toćwiczyć ze znajomymi czy rodziną, że gdy przechodzą przez furtke mówią do psa siad i zostań i wychodzą, a ty wołasz psa i nagradzasz. Quote
WEIMAR Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 wybudować przed furtką zagrodę z drugą furtka jak przejdzie przez pierwszą to ta właściwa go zatrzyma i wyrzucić go z poworotem za zagrode a samemu wyjść Quote
Recommended Posts