Lallaith Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość, a w razie czego gdybym przez przypadek trafiła do złego działu o przeniesienie postu :) Sytuacja przedstawia się następująco, postanowiliśmy : kupujemy psa. Wybraliśmy rasę Cavalier Kings Charles Spaniel, gdyż najbardziej do nas pasuje. Od dłuższego czasu rozglądaliśmy się po stronach z hodowlami w naszej okolicy, aż w końcu na jednej ze stronek znalazłam ofertę sprzedaży psów, za dość okazyjną cenę całkiem niedaleko nas. Kilka razy dzwoniliśmy do hodowcy i sprawa od począt ku wydawała się być podejrzana - hodowca wydawał się być niesympatyczny w porównaniu do innych do których telefonowaliśmy, do tego raz mówił, że został mu tylko jeden piesek, a następnym razem twierdził że ma jeszcze kilka. Bardzo się niecierpliwił, co chwilę namawiał nas do przyjechania po pieska atrakcyjną ofertą, tym, że piesek ma tatuaż w uchu i dobry rodowód. Gdy zapytałam o rodziców, powiedział, że matka została skradziona, a ojciec był reproduktorem z drugiego końca Polski. W końcu jednak postanowiliśmy pojechać. Chcieliśmy umówić się z hodowcą w jakimś miejscu publicznym, na wszelki wypadek. Na początku się zgodził, ale potem stwierdził, że nie ma samochodu że musimy przyjechać do niego i że jego syn podjedzie i wskaże nam drogę. Syn przyjechał, ładne czarne wypolerowane audi (moja mama od razu skojarzyła z mafią:lol::lol::lol:) i kazał jechać za sobą. No to pojechaliśmy. Ciągnął nas przez jakieś nieznane tereny, wąskie dróżki, laski itp. W końcu wyjechaliśmy na jakieś łyse pole. To było dla rodziców za wiele i zawróciliśmy. Było mi trochę głupio, bo przecież to mogła być normalna dobra hodowla, ale z drugiej strony mogła to być pseudohodowla albo Bóg wie co jeszcze. Teraz zastanawiam się czy dobrze postąpiliśmy odjeżdżając z tamtego miejsca. Co Wy o tym myślicie? Quote
Dioranne Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 Prawdopodobnie hodowla opisywana przez Ciebie to zwykłe pseudo, nastawione na zarobek. O ile macie taką możliwość szczenię kupujcie na miejscu hodowli. Według mnie postąpiliście bardzo dobrze. Przede wszystkim nie szukajcie hodowli przez pryzmat kilometrów czy ceny. Osobiście po swojego malca jechałam 450km w jedną stronę i całkowicie nie żałuję tej decyzji. Rozglądajcie się za hodowlą ze Związku Kynologicznego w Polsce (ZKwP), ponieważ inne to często pseudohodowle, którym zależy wyłącznie na zarobku, a nie na polepszaniu rasy. Tu też trzeba się dobrze rozejrzeć, bo chwilami zdarzają się różnego "kwiatki". ;) Quote
motylek1007 Posted August 27, 2013 Posted August 27, 2013 Dioranne napisał(a):Prawdopodobnie hodowla opisywana przez Ciebie to zwykłe pseudo, nastawione na zarobek. też tak myśle. Oni mają jakieś śmieszne rodowody. Te ze Związku Kynologicznego szczeniaki otrzymują METRYKI nie rodowody. Samo zachowanie już tych państwa wskazuje ze nie zależy im na super domku dla szczeniaków Quote
diabelkowa Posted August 27, 2013 Posted August 27, 2013 no i strasznie trzeba uwazac na nazwe bo jest roznica pomiedzy Zwiazkiem Kynologicznym w Polsce a Polskim Zwiazkiem Kynologicznym Quote
Koszmaria Posted August 27, 2013 Posted August 27, 2013 dobrze zrobiłaś ja bym się bała,że z takiego miejsca piesek byłby chory. http://www.zkwp.pl/zg/index.php?l=&l=pl&n=odd&odd=0000&oddzial= poszukaj najbliższego Ci oddziału i hodowli. jeśli znajdziesz dobrą hodowlę,to na pieska z niej warto czekać i rok. Quote
Recommended Posts