Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo miła i sympatyczna sędzina, wydaje mi się ze patrzy na ruch, głowę, ogólny wyraz i ekspresje, w opisie mamy też zaznaczone ciemne oko (na co u moich psów mało który polski sedzia zwracał uwage:) W mojej rasie tego dnia oceniała sprawiedliwie :)

• 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

Zwraca również uwagę na charakter psa oraz umiejętność zgrania z właścicielem. Fakt, że nie tylko czyta z reguły wzorzec ale czasem szuka czegos wiecej, przyklada sie..
Tak bylo przynajmniej do tej pory.

Posted

Gia napisał(a):
Tylko który sędzia kończy ocenianie danej klasy w ringu zdaniem "ale ja się na tej rasie nie znam..." :evil_lol:

No tak, ale trzebas przyznac, ze jako jedyna chyba z polskich sedziow potrafila pojechac na eurpejska i podpatrzec jak sedziuja znawcy, jakie wybieraja psy i na co zwracjaa uwage przy ocenie...
Mi sie podoba, poniewaz, w wadach wpisze mi prawdziwe wady suki, a nie jak zdarza sie sedzia, nie koniecznie polski, ktory pisze w wadach zalety np. "za jasne oko"(u wilczaka :cool3:).

• 4 months later...
Posted

No to może ja coś napiszę po ocenie.
Sędzina ma swój typ w rasie (bynajmniej w mojej ma). Ale jeżeli pies choćby najpiękniejszy jest strachliwy, źle prezentowany czy coś to nie da mu tej I lokaty. Tak jak ktoś tutaj wspomniał patrzy na zgranie człowieka z psem i ich wspólny kontakt ;)

Posted

Dynamique napisał(a):
Ale jeżeli pies choćby najpiękniejszy jest strachliwy, źle prezentowany czy coś to nie da mu tej I lokaty. ;)

:klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz: :klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz:

• 1 month later...
Posted

Ja sobie cenię sędziowanie pani Ani, nierzadko przysłuchiwałam się jej opiniom na różnych wystawach, nie tylko tam gdzie sędziowała i wiele razy się z nią zgadzam. Podoba mi się jej podejście do psów i wystawców, przemiła osoba. W mojej rasie uważam za jednego ze znawców, była hodowcą collie z resztą, posiada collie i je wystawia.
Jeszcze nie miałam okazję być przez nią sędziowana, ale z pewnością to nadrobię.

• 8 months later...
Posted

Wystawiałam u tej Pani psa koleżanki. Myślę, że największe szansze u niej mają jej znajomi i zagraniczni wystawcy.
Pies którego wystawiałam dostał u niej swoją pierwszą bdb a był już na wielu wystawach.

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

Jeśli chodzi o shar-peie to nie zna wzorca rasy. Przecież to są molosy, a pani wybiera psy, które bardziej przypominają border collie niż shar-pei :) W dodatku, zamiast patrzeć na wygląd ogólny, sprawdza tylko szczegóły, doczepia się np o łzawiące od słońca oczy i obniża ocene kierując się "dobrem i zdrowiem psa". Piękny pies przegrał z powodu nierównych zębów, a wzorzec rasy dopuszcza "lekki tyłozgryz". Za to w dogach niemieckich w klasie młodziezy wybrała sukę z kopiowanymi uszami ( a więc uciętymi nie dawno). Czy tez miała na uwadze dobro zwierząt? Właścicielom molosów odradzam. Magda 81, podzielam twoje zdanie :)

• 3 weeks later...
Posted

Sędzia, który zwraca uwagę przede wszystkim na zachowanie psa...bojaźliwy, za bardzo pobudzony mimo że najpiękniejszy zajmie lokatę niższą chyba że handler potrafi skupić uwagę psa na sobie i będą tworzyli zgrany duet co ta sędzina bardzo ceni. W budowie patrzy na piękno płci...samce potężne mocne, suczki...sucze, potem proporcje, głowa i ruch. To sędzia szczegółowa...pamięta ze wzorca parę szczegółów (istotnych lub nie) i na nich będzie opierała sędziowanie.
Bardzo lubię jej sędziowanie ale trzeba przyznać belfast, że ma swoich ulubieńców;)

• 2 weeks later...
Posted

Jestem świeżo po sędziowaniu, więc kilka słów na gorąco:
Jedną z klas wygrała suczka o super budowie, ale nie chcąca biegać.
Inną klasę wygrała suczka, którą sędzina skrytykowała za anatomię. Na plus podała tylko długość włosa i to że chętnie biega, ale w biegu... i tu posypały się kolejne negatywy. Jej konkurentka w klasie nie usłyszała żadnej negatywnej uwagi na temat anatomii i ruchu. Co zadecydowało?, nie wiem, może komentarz (powtórzony kilka razy bardzo głośno) od jednego z widzów, ze ta pierwsza bardziej mu się podoba.

Po zakończonym sędziowaniu do pani sędziny podeszła inna sędzina i przy wszystkich powiedziała co myśli o tym co zobaczyła na ringu - p. Kochan stwierdziła, krótko, że żaden z psów jej się nie podobał, i nigdy więcej nie zgodzi się tej rasy sędziować. Mam nadzieję, że słowa dotrzyma.

Posted

Molos długowłosy.
A tak po za tym to już dawno się tak nie ubawiłam przy ringu jak dzisiaj. Zdziwienie i szok na twarzach wygrywających i przegrywających warte było wizyty na wystawie.

Co mi się podobało - głośnie opisywanie psów i głośne uzasadnianie lokat.

Posted

Aziza napisał(a):
Jestem świeżo po sędziowaniu, więc kilka słów na gorąco:
Jedną z klas wygrała suczka o super budowie, ale nie chcąca biegać.
Inną klasę wygrała suczka, którą sędzina skrytykowała za anatomię. Na plus podała tylko długość włosa i to że chętnie biega, ale w biegu... i tu posypały się kolejne negatywy. Jej konkurentka w klasie nie usłyszała żadnej negatywnej uwagi na temat anatomii i ruchu. Co zadecydowało?, nie wiem, może komentarz (powtórzony kilka razy bardzo głośno) od jednego z widzów, ze ta pierwsza bardziej mu się podoba.

Po zakończonym sędziowaniu do pani sędziny podeszła inna sędzina i przy wszystkich powiedziała co myśli o tym co zobaczyła na ringu - p. Kochan stwierdziła, krótko, że żaden z psów jej się nie podobał, i nigdy więcej nie zgodzi się tej rasy sędziować. Mam nadzieję, że słowa dotrzyma.

Czy można wiedzieć co za sędzina wyraziła swoją opinię o ile to nie tajemnica.......

Posted

Konrado napisał(a):
Czy można wiedzieć co za sędzina wyraziła swoją opinię o ile to nie tajemnica.......

Pozwolę sobie zostawić tą panią Anonimowo. Podziwiam ją za odwagę - poczekała do końca sędziowania, gdy odebrane zostały wszystkie karty oceny, a przy ringu było prawie pusto, podeszła do pani sędziny i głośno wyraziła swoją opinię na temat sędziowania.
Ps. P. Kochan na tej wystawie dała suczce z mojej hodowli wniosek CACIB, ale ja do niej więcej się nie wybiorę.

• 1 month later...
Posted

Aziza napisał(a):
Molos długowłosy.
A tak po za tym to już dawno się tak nie ubawiłam przy ringu jak dzisiaj. Zdziwienie i szok na twarzach wygrywających i przegrywających warte było wizyty na wystawie.

Hehe to prawda! Szacun dla tej pani, która podeszła i wyraziła swoje zdanie. Pani Kochan chyba jednak powinna stronić od molosów.

• 2 weeks later...
Posted

• 27-05-2009 01:22
    Gia
    Tylko który sędzia kończy ocenianie danej klasy w ringu zdaniem "ale ja się na tej rasie nie znam..." :evil_lol:

sedzina wnioski wyciagnela i juz sie zna-BRAWO :) zna juz linie, typy, szczegoly wzorca, zasady hodowli w cz i sk itd. :cool1:

Posted

[FONT=Calibri]My też mieliśmy do czynienia z tą sędziną i niestety miała problem z ocenieniem dwóch baby jeden 3-mies i mój 5-mies stwierdziła - " i jak ja mam porównać te psy" dodam, że chodziło o dog de Bordeaux wygrał 3-mies natomiast ja usłyszałam, że mój pies jest " nie proporcjonalny i ma chyba krzywą szczękę”, ponieważ przy próbie pokazania zębów wywalał jęzor :eviltong:[/FONT]

• 2 weeks later...
Posted

Z I grupą radzę nie jechać. Byłam u niej 5 lat temu i stwierdziła, że nie zna się na naszej rasie. Sędziowała mnie ostatnio i stwierdzam, że dalej się nie nauczyła.
Rasę wygrał za wysoki pies o błędnym kolorze i ogonem zawiniętym jak świnka.
Mój pies ( ma zdane IPO ) ma 2 ząbki krzywe i Pani była bardzo zaszokowana, że skrzywiły się na IPO. Wymyśliła mojemu psu straszne wady. Odradzam

• 1 month later...
Posted

Dolores6997 napisał(a):

Mój pies ( ma zdane IPO ) ma 2 ząbki krzywe i Pani była bardzo zaszokowana, że skrzywiły się na IPO. Wymyśliła mojemu psu straszne wady. Odradzam

Właśnie słyszałam, że jeśli sędzia nie zna wzorca rasy, to liczy zęby :) bo co ma ocenić?