Karolina1234 Posted August 23, 2013 Posted August 23, 2013 Mam pytanie, czy owczarek szkocki dużo szczeka? Czy tylko jak ma powód, na przykład ktoś przyjdzie itp.? Zamierzamy kupić tego psa, co myślicie o tej rasie? ;) Quote
vege* Posted August 23, 2013 Posted August 23, 2013 Rasa fajna, swego czasu interesowałam się nią. Szkoty lubią szczekać jak to owczarki, ale jest to do wypracowania, żeby nadmiernie nie szczekały ;) Quote
badmasi Posted August 23, 2013 Posted August 23, 2013 Mój nie szczeka dużo ale to rasa stróżująca więc trzeba zwrócić uwagę aby nie rozszczekał się. Lubi poszczekać na działce bo ma teren do doglądania ale pilnuję aby nie udzielał się zbyt często. Szkockie collie to fajne psy - inteligentne, lubią się uczyć, dużo gadają tzn. mruczą, wzdychają, cały czas bacznie obserwują właściciela. Mój dodatkowo jest bardzo szybki i skoczny, uwielbia frisbee i długie spacery po łąkach oraz kąpiele w bajorach. Collie są dosyć "wrażliwe", bywają lękliwe ale dużo zależy jaki egzemplarz wybierzesz. Quote
Karolina1234 Posted August 23, 2013 Author Posted August 23, 2013 czyli to w dużej mierze zależy od wychowania, tak? Quote
badmasi Posted August 23, 2013 Posted August 23, 2013 Karolina1234 napisał(a):czyli to w dużej mierze zależy od wychowania, tak? szczekliwość? raczej tak. Ja nie pozwalam na szczekanie w domu, jak ktoś zapuka to pies może sobie kilka razy szczeknąć i potem ma być spokój. Nie pozwalam na głupie szczekanie np. przez okno jak usłyszy innego psa. Na działce może sobie poszczekać przy płocie czy z psami ale też niezbyt dużo. Po kilku szczeknięciach jest odwoływana. Jak ją wymęczę spacerem, zabawą, frisbee to nie ma ochoty na szczekanie. W zestawieniu z drugim moim psem, szetlandem collie jest bardzo cicha ;) nie ma też tendencji do nakręcania się swoim wlasnym głosem tak jak mają szetlandy - szetland sam sobie odpowiada i wsłuchuje się w swój głos Quote
kacpernadalczyk Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 Ja mam owczarka i wcale tak dużo nie szczeka, kwestia wytrenowania go. Każdy pies szczeka i tego się nie da oduczyć do końca, i wiadomo, że będzie pilnował domu/mieszkania i jak obcy przyjdzie to zaszczeka. Quote
Recommended Posts