Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rasa fajna, swego czasu interesowałam się nią. Szkoty lubią szczekać jak to owczarki, ale jest to do wypracowania, żeby nadmiernie nie szczekały ;)

Posted

Mój nie szczeka dużo ale to rasa stróżująca więc trzeba zwrócić uwagę aby nie rozszczekał się. Lubi poszczekać na działce bo ma teren do doglądania ale pilnuję aby nie udzielał się zbyt często. Szkockie collie to fajne psy - inteligentne, lubią się uczyć, dużo gadają tzn. mruczą, wzdychają, cały czas bacznie obserwują właściciela. Mój dodatkowo jest bardzo szybki i skoczny, uwielbia frisbee i długie spacery po łąkach oraz kąpiele w bajorach. Collie są dosyć "wrażliwe", bywają lękliwe ale dużo zależy jaki egzemplarz wybierzesz.

Posted

Karolina1234 napisał(a):
czyli to w dużej mierze zależy od wychowania, tak?

szczekliwość? raczej tak. Ja nie pozwalam na szczekanie w domu, jak ktoś zapuka to pies może sobie kilka razy szczeknąć i potem ma być spokój. Nie pozwalam na głupie szczekanie np. przez okno jak usłyszy innego psa. Na działce może sobie poszczekać przy płocie czy z psami ale też niezbyt dużo. Po kilku szczeknięciach jest odwoływana. Jak ją wymęczę spacerem, zabawą, frisbee to nie ma ochoty na szczekanie. W zestawieniu z drugim moim psem, szetlandem collie jest bardzo cicha ;) nie ma też tendencji do nakręcania się swoim wlasnym głosem tak jak mają szetlandy - szetland sam sobie odpowiada i wsłuchuje się w swój głos

• 2 weeks later...