Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witamy Pani Marto.
Będąc u Pani na wizycie przedadopcyjnej już wiedziałam, że w tak wspaniałym domku sunie będą miały piękne życie.
Oby tylko szybciutko znalazły nić porozumienia.

Dziękujemy ślicznie za adoptowanie dwóch cudownych sunieczek.

• Replies 201
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ciesze się , że Sabcia już w nowym domku :multi: :multi:
Miriam dziękujemy :loveu: :loveu:
Sabciu niech Ci się wiedzie jak najlepiej :lol: :lol:

Posted

Cześć Kochani!
Kilka słów o wzajemnym zachowaniu moich "dziewczyn";)
Kiedy Sari pojawiła się u nas 20 czerwca, to przez pierwszy tydzień, czy 10 dni szczekała bardzo rzadko - b.powoli się rozkręcała, ale dzisiaj ... chyba "wyrobiła" normę roczną :lol: szczeka prawie bez przerwy:lol: kiedy tylko zbliżam się do Sabuni, kiedy ją głaszczę.
Ileż to takim psiakom potrzeba miłości...
Staram się głaskać je jednocześnie i "po równo",ale zdarza się,że np.Sari podejdzie i podrzuca moja rękę,żeby ją pogłaskać.Wtedy podchodzi Saba, spokojnie, nie szczekając i po prostu wchodzi miedzy nas, albo podaje mi łapę. A,że jest sporo wieksza od Sari, więc siłą rzeczy ją ode mnie odseparowuje.Sari wtedy odpowiada serią szczekania.I tak mijał dzień:lol: Ale...Były też dwie scysje.Raz nawet ostro na trawniku.Saba trochę sie zdenerwowała (pewnie na to szczekanie) i troszkę skaleczyła Sari.Na wewnętrznej stronie tylniej nogi pokazala sie kropelka krwi i Sari przez chwilę utykała. Ale to nic poważnego..
Ale już chyba widać,że to Saba będzie "grała pierwsze skrzypce".
Żeby tylko w koncu się dogadały, bo szkoda mi i jednej i drugiej.Saba, jako nowa potrzebuje przecież głaskania, przemawiania do niej,żeby sie zaaklimatyzowała.Sari z kolei myśli sobie,że jest może odtrącona - pewnie też bardzo przeżywa. Trudna sprawa:placz:
Teraz obie śpią w pokoju na dywanie.Próbowałam przenieść ich posłania na werandę, ale nie były zainteresowane nocowaniem na dworze:lol:
Proszę podpowiedzcie mi, czy można tu wkleić parę ich nowych zdjęć i jak to się robi. Nie bardzo potrafię i nie wiem czy można tu sobie pozwalać na zdjęcia i takie długie wpisy.
To miejsce jest chyba przeznaczone na przekazywanie ważniejszych spraw - tych którymi się zajmujecie.Jeśli coś robię niewłaściwie, proszę o odpowiednie pokierowanie.
Dzięki - pozdrowienia od 2S (Saba, Sari)

Posted

Miriam, wklejanie fotek jest wręcz konieczne. My wszyscy zawsze czekamy nierpliwie na takowe z nowowych domków.
Aby wkleić fotke na forum musisz najpierw wrzucić fotki na jakiś darmowy hosting zdjęć np. www.fotosik.pl
Logujesz się tym samym tworząc własne konto. Potem wrzucasz zdjęcia ze swojego komputera funkcją dodaj zdjęcie. Po załadowaniu na serwer określasz rozmiar zdjęcia w rozdzielczośći 600pxl (większych nie przyjmie Ci forum).
Następnie kopiujesz adres URL zdjęcia i wklejasz na forum - klikasz na ikonkę obrazeczka i wyskakuje okienko w które wklejasz skopiowany wcześniej adres zdjęcia. Klikasz ok i gotowe.
Wiem, na początku to strasznie skomplikowane. jeśli będziesz miała problemy to pisz a jakoś im zaradzimy.

Co do zachowania suń:
u mnie tydzień temu pojawiła się 3 miesięczna sunia i moja sucz Dotty niestety był tak zazdrosna, że wpadła w mała depresję( ona jest u nas dopiero 2 mies) Bała się, że juz jej nie chcemy, że juz nie będziemy kochać. Nie chciała wychodzić na specery z domu, do małej był nieufna. Teraz jest juz o niebo lepiej - razem dokazują a Dotty nawet zaczęła bronić małej przed innymi psami.
Sunie po prostu muszą poznać się na wzajem i Twój stosunek do obu z nich. Niedługo przekonaja się, że obie są tak samo kochane i chciane.
A te ich spięcia to próby sił. Musza sobie ustalić hierachię i przewództwo.

ja jestem dobrej myśli :loveu: .

Posted

Saba ma domek :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb:

Miriam48 dziekujemy, że dałaś Sabci domek :Rose:
Teraz dla suń jest trudny okres (szczególnie dla Sari :roll: ) Nie możesz żadnej suni faworyzować :shake: Jeżeli dajesz nagrody czy jedzenie to obu na raz (dobrze, że masz tylko dwie sunie, bo masz dwie ręce :evil_lol: ). Jeżeli jedna przychodzi po pieszczotę to wyciągasz drugą rękę w kierunku drugiej suni i ja wołasz też na pieszczotę. Ta ich zazdrość szybko minie, tylko nie wyrózniaj żadnej z nich :roll: I pisz jak wygladają ich wzajemne relacje.

Czekamy na zdjęcia Sabci i jej koleżanki :lol: możesz zdjęcia przesłać do mnie, to ja wstawię gucho@poczta.onet.pl

Posted

Miriam48 napisał(a):

Nie bardzo potrafię i nie wiem czy można tu sobie pozwalać na zdjęcia i takie długie wpisy.
To miejsce jest chyba przeznaczone na przekazywanie ważniejszych spraw - tych którymi się zajmujecie.

Miriam to jest wątek tylko i wyłącznie Sabci więc wklejanie zdjęć i długie opisy to jak najbardziej wskazane...:multi: :multi:....właśnie zawsze na to wszyscy czekamy jak psinka jest już w nowym domku.

Posted

To ja dorzucę instrukcję wstawiania przez inną stronę - ImageSchack:

Wersja podstawowa, bez kadrowania i zmniejszania własnoręcznego. Wchodzisz na www.imageshack.us
Klikasz na "przeglądaj" i znajdujesz zdjęcie na swoim kompie.
Zaznaczasz "resize image" na 640x480 i klikasz "host it!"
Jak się załaduje kopiujesz link "direct link to image", jest ostatni, na samym dole.
A teraz wchodzisz na dogo, zaczynasz nowy post i na górze masz taki żółty obrazek z górami i słoneczkiem. Jak klikniesz na niego pojawi się miejsce na wklejenie linka, który skopiowałaś (tylko skasuj najpierw "http://"). Robisz ok i gotowe :)

Przyglądałam się historii Saby i bardzo jestem ciekawa, jak suńka wygląda w nowym domku. Z Sari na pewno się ułoy, tylko potrzebują obie trochę czasu, ale również ustalenia hierarchii.

Posted

Jednat coś mi nie wychodzi,ale zaraz dojdę;)
Korzystam na razie z adresu Paros - wielkie dzięki:lol:
Troszkę trudno jest uchwycić je razem,bo trzymają sie od siebie w pewnej odległości,a jak już uda mi się pstryknąć, to zdjecie albo jest poruszone,albo jedna mordka jest w cieniu.
Na razie posyłam tych kilka,ale będą następne.
Właśnie przed chwilą było bardzo ostre starcie,a ja gapa chcąc rozdzielić ,(bo Sari bardzo skomlala) wsunęłam rękę między nie, no i troszke mam łapkę pogryzioną :lol:. Ale nic,to.

Posted

Proponuje przygotować większy słoik lub miseczkę z wodą, kiedy dochodzi do starcia wystarczy chlusnąć na pyszczydła i po spięciu :lol: Natychmast rozdzielają się ;)

Oto zdjęcia Saby z domku i jej koleżanki :lol:
Zdrojka, może Miriam48 potrzebuje instrukcji dla blondynki ;) Początki zawsze są trudne :cool3:

Posted

Miriam, jak masz GG to daj znać, siedzę w domu z zapaleniem gardła, więc jestem dostępna. Jak masz, to kliknij w słoneczko po lewej stronie i napisz, co Ci nie idzie.
A suńka piękna :loveu:

Posted

Jeszcze raz poproszę Paros o pomoc przy wklejaniu zdjeć - dziekuję!!!

Te zdjęcia wkleiłam już na Fotosik,ale nie wiem jak mam określić rozmiar w rozdzielczości 600pxl, gdzie znależć to polecenie.Skopiowałam i wkleiłam na forum adres URL zdjecia,ale pokazuje się tylko kratka z czerwonym krzyżykiem, ktorej nie mogę otworzyć.
Ale nie to jest najważniejsze - Otóż :
Suńki już są coraz bliżej siebie, już fakt,że stoją przy sobie prawie tuż,tuż (kiedy je głaszczę) im nie przeszkadza.
I najważniejsze (puk,puk - pukam w niemalowane,aby nie zapeszyć) Saba (jako mądrzejsza i lepiej wychowana:lol: )polizała nosek Sari ,a po chwili ta odwzajemniła się tym samym:multi: :multi: :multi:
czyli...wszystko zmierza w dobrą stronę.
Troszkę teraz będę tu rzadziej - co drugi trzeci dzień, bo moje wszystkie sprawy przez ten tydzień przeszly na drugi plan i muszę to nadrobić.
Ale oczywiście będę informować.
Jeszcze raz Wam Wszystkim dziekuję:loveu:

Posted

Udało mi się na razie tylko w ten sposób - proszę być wobec mnie pobłażliwym, bo:
po pierwsze jestem blondynką, a po drugie mam po 50 - tce, więc...
ale się nie poddaję - ważne, że suńki zaczynają się tolerować, a może niebawem akceptować

Posted

Miriam to super, że panny się zaczely już dogadywac, na pewno z każdym dniem bedzie tylko lepiej, niedlugo pewnie beda spaluy na jednym poslaniu i jadly z jednej miski:cool3::lol:
zdjecia rewelacja, oby tak dalej, dziękujemy raz jeszcze:loveu:

Posted

Rozpracowałam już trochę fotosik, więc odpowiadam na Twoje pytanie, gdzie zmniejsza się rozmiar.
Jak wybierasz po prawej "dodaj zdjęcie" to pod spodem masz "rozszerzone" po kliknięciu pojawi się "zmniejsz rozmiar" i to tu wybierasz "do 600 pikseli".
Jak już zdjęcie się załaduje to pod nim masz "pobierz pozostałe kody" i z tych różnych wybierasz "pełen rozmiar na forum". Kopiujesz i wklejasz na dogo w pole, które pojawi się po kliknięciu żółtego obrazka z górami i słoneczkiem. ALE! musisz skasować wszystko przed "http" i wszystko po ".jpg" tak jak już sama zrobiłaś.

Dla przykładu:
Taki kod jest pełny (dodałam kilka spacji, bo inaczej zamienia się od razu w obrazek):
[URL =www.fotosik.pl][/ URL]
A nas interesuje tylko:
http:/ /images30.fotosik. pl/30/ e33cd8d633da195a.jpg

Z tym, że to zdjęcie jest za duże, umieszczam je tylko na chwilkę

A tak będzie wygladało po zmniejszeniu:

Posted

Szyszka napisał(a):
Super nowiny! Miriam jesteś fanatstyczna. Twoje sunie też!

Ale się cieszę, że Sabunia juz w domku. I to jakim!!!! :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb:

Chciałam coś napisać....ale Szyszka mi wszystko z ust wyjęła.......więc się dołączę do tego co napisała...........:Cool!::Cool!::Cool!:

Posted

P.Marto strasznie się cieszę że Sabunia trafiła do Pani i Sari.
Obie sunie są piękne:loveu: i myślę że na pewno zostaną przyjaciółkami.

U mnie w domu kiedy pojawiła się Gabrysia - Zara była tak zazdrosna że co chwilę ją atakowała - ile ja się wypłakałam, ile nasłuchałam od bliskich że jeszcze bardziej skrzywdziłam Gabi zabierając ją ze schroniska i wsadzając do jednego domu z Zarą. Musiały minąć ok. 2 miesiące zanim wszystko się unormowało i dziewczyny się dogadały. Nadal zdażają się małe awantury ale ja już wiem że taka psia natura.

Zdjęcia piękne - P.Marto prosimy o jaknajczęstsze relacje.
To jest wątek Saby i może Pani na nim pisać i wklejać zdjęcia.

Wątek organizacyjny znajduje się na psach w potrzebie.