Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[h=2][/h]

Witam mam od niedawna szczeniaka owczarka niemieckiego długa sierść, Piorun ma 3 miesiące i chciał bym mu wprowadzić karmę suchą i nie bardzo wiem którą wybrać?Proszę o podpowiedz.

Posted (edited)

kasa ma znaczenie ale nie zamierzam oszczędzać chcę by pies się dobrze czuł po jedzeniu i prawidłowo się rozwijał i czy te karmy najdroższe są warte tych pieniędzy? Wet.polecał RC. ale z tego co tu czytam na forum to standard więc nie wiem jaką wybrać?

Edited by pawel2502
Posted

Dopóki szczeniak się rozwija radzę zainwestować w droższą karmę. W przyszłości ze względów ekonomicznych możesz pomyśleć nad tańszą, ale teraz gdy pies rośnie ważne żeby był żywiony jak najlepiej.
Karma powinna być typu puppy/junior i przeznaczona dla ras dużych (a najlepiej jak dorzucisz mu coś osłonowo na stawy).

Posted

Mój wet z kolei bardzo mocno naciskał na to, żeby nie dodawać psu, w szczególności szczeniakowi, żadnych suplementów diety. Dobre suche karmy są odpowiednio zbilansowane i posiadają w składzie wszystko, co psu jest potrzebne. Znajdziesz dużo informacji nt. dobrych karm, to zazwyczaj takie w okolicach 200-300 zł za 15 lub 13 kg. Ważne jest to, aby karma była przeznaczona dla szczeniąt ras dużych i pasowała psu, tj. dobrze przybierał na wadze, miał ładną sierść i ładne kupki (o ile mogą być ładne), a sama firma ma mniejsze znaczenie.
Co do RC, jest tyle samo pozytywnych co i negatywnych opinii, ja osobiscie wybierałam inne firmy. Teraz swojego dwulatka karmię wolsbutem, wcześniej karmiłam różnymi karmami świetnie sprawdzał sie lukullus.

Posted

Suplementów witaminowych i mineralnych rzeczywiście nie należy dodawać, gdy karmi się dobrą jakościowo i dobraną do wielkości i wieku psa karmą suchą, szczególnie szczeniętom ras dużych i olbrzymich. Chodzi o to, by nie przyspieszyć wzrostu psa, w przypadku ras olbrzymich jest to niewskazane, lepiej żeby wzrost był równomierny i rozłożony w czasie.
Napisałam o dodatku środka wspomagającego stawy, ten jest wskazany podczas rozwoju szczeniąt ras dużych i ras o zwiększonym ryzyku kontuzji czy wystąpienia problemów ze stawami. Taki, który zawiera np. glukozaminę, chondroitynę, kwas hialuronowy. Te nie mają wpływu na tempo rozwoju i nie grożą "przedawkowaniem" witamin i minerałów, za to osłaniają i wspomagają stawy.

Posted

pawel2502 napisał(a):
Dzięki za podpowiedzi,ale jaką markę polecacie
Powyżej już zostały wymienione karmy warte uwagi - trzeba zdecydować w jakim przedziale cenowym karmy Cię interesują i coś wybrać - najlepiej najpierw poprosić o próbki karm lub kupić mniejszy worek - bo może być tak, że nawet najlepsza karma nie będzie smakowo odpowiadać szczeniakowi i co wtedy?
Na naszym portalu można poczytać o żywieniu, są również artykuły o żywieniu szczeniaków, warto zajrzeć, może znajdziesz tam informacje przydatne dla siebie:
http://dogosfera.pl/zywienie/

pozdrawiam i napisz, na jaką karmę się zdecydowałeś :)

Posted

zdobyłem próbkę RC dla owczarków nie ruszył próbowałem kilka razy podawać więc kolejną był brit premium junior L zjadł z apetytem tylko tak się zastanawiam czy to nie za słaba karma? Zastanawiam się jeszcze nad Puriną I britem

Posted

A polecany wyżej Wolfsblut? Możesz spróbować jeszcze napisać do dystrybutora karm Koeber's - za symboliczną złotówkę wysyłają woreczki z próbkami wszystkich swoich karm.

• 2 months later...
Posted

ja proponuję karmę dla psa tłoczoną na zimno (ponieważ są zachowane wartości odżywcze, mają ciekamy zapach a moje psy jedzą ją chętnie i NIE MA żadnych problemów tzn jelitowych, żołądkowych czy też problemy z sierścią lub oddechem i/lub bąkami) Markus Muhle lub Granum Elite tą drugą można zamówić a próbkę w postaci 1kg można uzyskać za free w e-sklepie www.LauHau.pl