sachma Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Bo ładnemu we wszystkim ładnie :P więc na Lennym każda fryzura jest fajna :P Quote
sachma Posted February 27, 2014 Author Posted February 27, 2014 Może ktoś mi pomoże.. Postanowiłam znów zacząć regularnie klikać psom i sobie przypomniałam dlaczego nie mogę tego zrobić w ciągu dnia. Lenny kocha kliker i jest cały podjarany kiedy tylko widzi go w mojej ręce - Odie mimo nauki, dalej nie wie za bardzo o co chodzi. Chciałam poćwiczyć z nim targetowanie, ale Lenny zamknięty w klatce piszczy, a zostawiony luzem po czasie się wkurza i przychodzi pokazać że ON WIE JAK TO ZROBIĆ!! Nie umiem Lennego nauczyć nie wtrącania się do ćwiczeń, nie dostaje nagród to siedzi i piszczy i kombinuje a Odie wtedy się już totalnie nakręca, zaczyna skakać i po pracy, wyjście do innego pokoju też jest kłopotliwe, bo Lenny mimo, że udaje że ma mnie w dupie (ma ostatnio na mnie focha) to i tak koczuje pod drzwiami i piszczy - martwię się, że obudzą mi Kaś, a po godzinie usypiania to ostatnia rzecz, którą bym chciała.. nie wiem jak zacząć naukę zostawania w ciszy u nas nakręconego :/ one znają klatkę, usiedzą w niej bez kłopotu, ale jak się coś robi z jednym to drugi też chce - no nie ogarniam... Quote
Zuzia&Szanti Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 Cudowne pudliszony <3 Będziemy częściej wpadać :) Quote
sachma Posted March 1, 2014 Author Posted March 1, 2014 Po dzisiejszej sesji kilkerowej stwierdzam, że mam w domu najmądrzejszego i najgłupszego psa na świecie. Zaczęliśmy od Odiego, Lenny dostał zostań na kocu przy kanapie, Odie miał za zadanie pójść na koc pod stołem groomerskim w drugim końcu pokoju - to problematyczne miejsce, Odie nie chce tam się kłaść, a w chwili kiedy mamy gości koc pod stołem jest ich miejscem, żeby się pod nogami nie kręciły. Odiego naprowadzałam smakiem, bo wiem, że kształtowanie w jego przypadku nie jest możliwe, złapać go tam też nie złapie, bo unika tego miejsca jak ognia. 30-40 powtórzeń z naprowadzeniem i komendą (Odie nie załapie jeśli tego naprawdę super nie zaznaczę, siad uczył się pół roku i też załapał dopiero jak zaczęłam klikać i jednocześnie mówić komendę), myślę że może już. Staje mówię "na miejsce" i czekam co zrobi pies - co robi pies? siada przede mną i czeka. czeka. czeka. w końcu się lituje i jeszcze kilka razy naprowadzanie i jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz. Znów staje, wypowiadam komendę i czekam. Odie siada naprzeciwko mnie i też czeka, w końcu się irytuje i zaczyna skakać, odchodzę, podchodzę znów - komenda i czekam. Podchodzi Lenny, patrzy na mnie, na Odiego po czym z parsknięciem idzie na koc i siada o.O dostał smaka. Zawołałam ich do siebie i powiedziałam "na miejsce" - Odie wlepia się we mnie, Lenny bez zastanowienia biegnie na noc.. no to Lenny już załapał, Odie kompletnie nadal nic nie kuma, więc daje jego spracowanej głowie spokój - odsyłam na koc przy kanapie i każe zostać. Zaczynamy zabawę z Lennym - siadam na podłodze, wyciągam rękę pies patrzy i bach, przybija piątkę, jeszcze 3 powtórzenia i wprowadzam komendę - Lenny przybija piątkę bezbłędnie. Po 10 powtórzeniu się znudził, swoim zwyczajem jęknął z irytacją przybijając piątkę, więc wymyśliłam, że nauczę go stać (Lenny ma przymus siadania ;) ) po 5 powtórzeniach stanie opanowane. Powtórka piątki, na miejsce, zostań, przypomnienie jeszcze kilku innych rzeczy i ku rozpaczy psa - koniec. dalej nie wiem jak pracować z Odiem, żeby to w ogóle dawało jakiś efekt. Jutro podejście drugie.. ostatnio przez kilka dni przypominałam mu co oznacza kliknięcie - może tego jeszcze nie załapał, sama nie wiem.. Quote
sachma Posted March 2, 2014 Author Posted March 2, 2014 Odie przemyślał sobie sprawę i dziś poszło mu znacznie lepiej :) powoli powoli do przodu :) Quote
Ty$ka Posted March 2, 2014 Posted March 2, 2014 To gratulujemy drobnych postępów. Kroczek po kroczku... ;) Quote
sachma Posted March 2, 2014 Author Posted March 2, 2014 dzięki ;) ja mam chyba za mało cierpliwości do niego.. bo dla mnie te kroczki są zdecydowanie za małe i szybko się poddaję.. Quote
Recommended Posts