Bonsai Posted February 3, 2014 Author Posted February 3, 2014 [quote name='Poker']Iksik będzie miał DT :multi: Chociaż trochę się zmniejszy ilość psów w hoteliku. Oby tylko nowe za szybko nie przybyły. Jest już buda dla Miki ?[/QUOTE] Nie wiem czy już dojechała, w niedzielę jeszcze jej nie było, ale miała na dniach przyjechać. Dziś nie miałam kiedy zadzwonić do nich. Ale naciskam na nich i kontroluję. Chciałabym w końcu rozliczyć bazarek budowy. Quote
polubek Posted February 3, 2014 Posted February 3, 2014 (edited) muszę pokombinować jak wstawić banerek uff udało się, pozmieniali w imageu i nie mogłam się odnaleźć. dzisiaj macie jeden. przypomnijcie jutro pod wieczór na pw to zrobić jeszcze jakiś. Edited February 3, 2014 by polubek Quote
Nutusia Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Pięknie, pięknie - środa już jutro! :) O cenę zabiegu dla Oziego zapytam dziś po 15-tej, bo Doktor wczoraj miał wolna, a ja już nie mam sumienia zawracać mu głowy w jego i tak ograniczonym do minimum czasie wolnym... Quote
Marycha35 Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Poker dzięki za pytko o budzie, już wiemy, że Mika bez niej. Quote
Anula Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Jest domek dla malutkiego pieseczka. http://www.dogomania.pl/forum/threads/250795-Wroc%C5%82aw-niewielki-piesek-dla-starszych-ludzi Quote
Marycha35 Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Dziwne trochę... Niby szukają psiaka, ale babcię odwodzą od adopcji... Trzeba jak coś na CZK dla spokoju świętego looknąć! Quote
Kejciu Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 Przypominam sie z prośbą o numer konta do wpłaty z bazarku :-) Quote
Bonsai Posted February 4, 2014 Author Posted February 4, 2014 [quote name='kejciu']Przypominam sie z prośbą o numer konta do wpłaty z bazarku :-)[/QUOTE] Wysłałam. :) podeślij jeszcze wątki, na których mam potwierdzić wpłatę, gdy dojdzie. :) żebym nic nie pominęła ;) Quote
Bonsai Posted February 4, 2014 Author Posted February 4, 2014 Ważne! Czy ktoś z Was zna Fundację "Radość Psiaka" i prowadzone przez nią schroniska, zwane Przytuliskami u Wandy, które mieszczą się w Przyborówku oraz w Ruścu? Jakie opinie są o tym miejscu? Quote
Anula Posted February 4, 2014 Posted February 4, 2014 (edited) Nie wiem jak teraz wygląda. 5 lat temu miałam niemiły incydent z Panią Wandą.Też wiem,że uśpiła psa powierzonego jej przez kogoś nie konsultując z opiekunką,to była dość głośna sprawa.W tej chwili nie wiem jak tam wszystko wygląda.Wątku na Dogo nie ma.Są tam wolontariuszki ale nie wiem czy zaglądają na Dogo.Ja w każdym razie mam niemiłe doświadczenie. Odnalazłam wątki. http://www.dogomania.pl/forum/threads/129790-Wątek-ADOPCYJNY-psów-z-PRZYBORÓWKA-K-POZNANIA-Potrzebne-ogłoszenia!/page21 post.507 http://www.dogomania.pl/forum/threads/143428-PRZYBORÓWEK-ZABIŁ-PSA-BEZ-PYTANIA-OPIEKUNA!-SZAFIR-ZA-TM-*-!!!!!!-Zabrano-mu-szansę/page29 post.702 i inne Edited February 4, 2014 by Anula Quote
Bonsai Posted February 4, 2014 Author Posted February 4, 2014 Pytam, bo widzę, że sporo gmin podpisuje umowy z tym schroniskiem. I to gminy sąsiadujące z tą w G. I to nawet jedna, w której opiekę nad bezdomnymi psami w gminie sprawuje ten weterynarz, który od niedawna opiekuje się też psami z G. Quote
JJD Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 [quote name='Bonsai']Pytam, bo widzę, że sporo gmin podpisuje umowy z tym schroniskiem. I to gminy sąsiadujące z tą w G. I to nawet jedna, w której opiekę nad bezdomnymi psami w gminie sprawuje ten weterynarz, który od niedawna opiekuje się też psami z G.[/QUOTE] Też to zauważyłam. Psa, którego jakiś czas temu wyłapałam na ulicy (jak się potem okazało Państwo, którzy dostali Ałtaja widzieli jak tego psiaka ktoś wyrzucił z auta kilkanaście kilometrów wcześniej - nie dogonili psa) Straż Miejska też miała oddać do Przyborówka. Jednak ostatecznie pies poszedł do Straży Ochrony Zwierząt i podobno znalazł nowy dom. Jeśli chodzi o przytuliska Rusiec i Przyborówko moje odczucia są negatywne z powodu braku odpowiedzi na zapytania mailowe o psy, a także lekceważący stosunek do dzwoniącego, który o psy pyta. Dziwne - tak jakby nie zależało im na adopcji zwierząt. Quote
Poker Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Swojego czasu czyli parę lat temu szefowa schronisk, pani Wanda J. była osobą bardzo oddaną psom. Robiła niesamowicie dużo dla zwierzaków, często ponad ludzkie siły.Starała się też znajdować domy psom. Na pewno miała kilka wpadek ,ale przy tak dużej ilości psów w dwóch odległych od siebie miejscowościach zawsze się coś może zdarzyć. Nie wiem jak jest teraz.Wątek dotyczący Przyborówka i Ruśćca umarł na dogomanii. Pani Wanda ma już swój wiek , a i zdrowie pewnie nie takie jakby się chciało.Może nie ma kto aktualizować strony schroniska, co nie znaczy ,że jest to w porządku. A może jest tak ,że została tylko nazwa z imieniem p.Wandy ,a zarządza już całkiem ktoś inny. Quote
Bonsai Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 To niedobrze. okoliczne gminy nie mają z kim podpisać umowy. Sensowny jest Kalisz, ale wiem, że już pękają w szwach i nie jestem pewna czy będą chcieli przyjmować kolejne psy (postaram się pogadać z prezesem TOZ w tej sprawie). Może warto gminom zasugerować stworzenie międzygminnego schroniska. Ale to trwa. No i wymaga większego nakładu pracy od gminy niż postawienie malutkich kojców przy oczyszczalni ścieków. Szkoda, że nie ma żadnej fundacji na miejscu, która pociągnęła by temat i czuwała nad stworzeniem schroniska z prawdziwego zdarzenia (o ile oczywiście gminy by chciały). Z daleka chyba nawet nie ma co o tym myśleć. Gdyby ktoś chciał ze mną wieczorem o tym pogadać (przez telefon) to proszę o kontakt na PW. Quote
Nutusia Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Bywa też tak, że schronisko "pod bokiem" jest dla danej gminy... za drogie. Podpisuje więc umowę ze schronem typu Radysy, gdzie przyjmą każdą ilość psów za o wiele mniejsze pieniądze. A że to oznacza dla tych psów praktycznie wyrok śmierci lub - w najlepszym przypadku - dożywocia, urzędników nie obchodzi nic a nic. Dalej siedzą przy biureczkach w ciepełku, popijają herbatkę i tkwią w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku :( Quote
Bonsai Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 Niestety mam tego świadomość... Ale nic nie robić w tej sprawie to też wcale nie lepsze rozwiązanie. :shake: Quote
Bonsai Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 [video=youtube;CGaFp5EBUXw]https://www.youtube.com/watch?v=CGaFp5EBUXw[/video] Gucio ;) Quote
Bonsai Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 Zrobiłam też Oziemu wyróżnione na tydzień ogłoszenie na gumtree.pl: http://www.gumtree.pl/cp-psy-i-szczenieta/wola/nieduzy-domowy-pies-idealny-do-miasta-564575658?featuredAd=true tam też są nowe zdjęcia z DT. ;) Quote
Marycha35 Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Słyszałam wczoraj wypowiedz w TV, że mają się wziąć ostro za poprawki w ustawie, która reguluje kwestie funkcjonowania przytulisk, schronisk. Oby szybko zrobili z tym porządek. Quote
Nutusia Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Bardzo bym chciała, ale nie wierzę, że się uda... Kasa rządziła, rządzi i będzie rządzić światem :( Z innej beczki... cały czas myślę o tych pchłach! Muszą nieźle życie zatruwać przytuliskowiczom. Trzeba się chyba w łepek poskrobać jak to rozwiązać kompleksowo... Quote
Poprawna Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 Ja mogę powiedzieć tylko, że p. Wanda nie oddaje psów na DT. To jakieś totalne nieporozumienie, bo organizacje takie jak moja, chciały przejąć psiaka w typie retrivera i znaleźć mu wspaniały dom. Niestety, okazało się, że p. Wanda wyadoptuje psa, ale bezpośrednio do DS. A ludzie po to zwracają sie do organizacji, aby przed adopcją dobrze się przygotować do przyjęcia nowego czlonka rodziny. Chcą o charakterze i upodobaniach psiaka wiedzieć jak najwięcej, a nam to pozwala dopasować konkretnego psiaka do konkretnej rodziny. Z przytuliskiem u p. Wandy jest to niemożliwe. Quote
Bogusik Posted February 5, 2014 Posted February 5, 2014 [quote name='Nutusia']Bardzo bym chciała, ale nie wierzę, że się uda... Kasa rządziła, rządzi i będzie rządzić światem :( Z innej beczki... cały czas myślę o tych pchłach! Muszą nieźle życie zatruwać przytuliskowiczom. Trzeba się chyba w łepek poskrobać jak to rozwiązać kompleksowo... Przeklejam mój wpis z wątku Syriusza,bo tam był poruszony problem odrobaczenia i pcheł... Bonsai,czy coś już ustaliłaś z wetem,odnośnie odrobaczenia i odpchlenia psów? Ceny spray/kropli/pudru są tutaj bardzo zbliżone do tych w Polsce.Jeszcze dochodzą koszty wysyłki do 2kg 8,90e To się w ogóle nie opłaca.Jedynie tylko te tabletki,bo wysyłam w kopercie i koszt jest mniejszy.Psy powinny być odpchlone,jak również budy i legowiska.Dopiero po tym,dobrze by było założyć im obroże p/pchłom.Wiadomo,że nie ma możliwości kąpieli,więc tylko spray czy puder... Znalazłam taką stronkę gdzie można wyszukać preparaty z cenami do porównania.Obroże PESS mozna już kupić za ok 5-6zł http://www.okazje.info.pl/szukaj/spr...psow/ceny.html Quote
Bonsai Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 Ja pisałam maila do weterynarza w sprawie zarówno odrobaczenia, jak i odpchlenia psów. Dam mu jeszcze dzień na odpowiedź, a potem może do niego przedzwonimy. Jak nic z tego nie wyjdzie, to myślę, że na początku przyszłego tygodnia powinniśmy chyba zacząć zamawiać te rzeczy na własną rękę. Jak można odpchlić budy? Quote
Bonsai Posted February 5, 2014 Author Posted February 5, 2014 Dzięki za odpowiedzi nt. przytuliska w Przyborówku. Niestety to nie ułatwia sprawy, bo nie wiem jak to ruszyć, by psy nie trafiły tam, ani tym bardziej np. do Wojtyszek. Zastanawiam się nad tym, by może przedzwonić do wójta i z nim porozmawiać? Wybadać ich? Powiedzieć, że uchwała, jaką przygotowują, nie jest zgodna z prawem i nie możemy jej zaopiniować pozytywnie? A może po prostu - zaopiniować, wskazując możliwe drogi wyjścia? Niestety - tak jak pisała Nutusia, to nie takie proste, bo urzędnicy zawsze będą decydowali zza ciepłych biurek i martwiąc się głównie o to, by było jak najtaniej... Quote
Recommended Posts