Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie, czy ktoś mógłby mi polecić jakies szkoły tresury w woj opolskim? Najlepiej koło Kedzierzyna-Koźla. Powiedzcie mi jeszcze, czy waszym zdaniem ma sens szkolenie 7-letniego psa, dużego mieszańca doga niemieckiego. Poważnie ugryzł moją siostrę gdy uderzyła kogoś. Teraz nie wiemy co z nim zrobić, gdyż rodzice nie chcą aby po takim incydencie był dalej znami, a ja szukam jakiejś alternatywy dla schroniska. Nie chcę żeby tam trafiał gdyż wiem że to nie jego wina. Czy można mu jeszcze zaufac?

Posted

uderzyla kogos i on ja ugryzl?to raczej normalne;p chcoia zu mnie to mala sucz tak sie wtraca do bojek;p a tak pwoanzie.. kazde sensowne szkoelnie am sens bez wzgledu an wiek psa.. najlepiej dla takeigo peisia skzolenie klikerowe(choc ja go nie "wyznaje") alb szkolenie lupowe... omijaj szerokim lukiem szkoelnia gdzie psy sie szrapie na kolcach i krzyczy na nie..

Posted

Gdyby piesek był mały to bym sobie nie zawracała głowy, ale to wielki bydlak, który może zrobić krzywdę. Wiadomo jak to jest z rodzeństwem, nie da się tak całkiem zapanować, raz ktoś krzyknie, raz ktoś uderzy... Znasz może namiary na jakies szkolenia w woj opolskim? Czy one mogłyby zapobiec takim zachowaniom? Wiem że to normalne u psa, ale takie coś nie może się powtórzyć, bo przeciez to się może skończyć tragicznie!

• 5 weeks later...
Posted

Jeżeli ludzie nie mogą nad soba zapanować, to czego wymagać od psa? :roll: Samo szkolnie oczywiście, ale pierwsze co, trzeba się wziąć za wychowanie psa, skontaktować z behawiorystą. To nie wina psa, że zareagował w ten sposób. Wszystko da się zrobić. Mój pies był wzięty z ulicy i reagwoał agresywnie na wszystko, co się ruszało. Miał 6-7 lat. Teraz ma kilkanaście i jest wspaniałym psiakiem. Wszystko da się zrobić. Pownno się skontaktować z behawiorystą. W internecie jest dużo materiałów na temat agresywnego zachowania psa. Rozumiem, że takie zachowanie pojawiło się pierwszy raz. Nie zastanawiałabym sie, czy można psu zaufać, tylko czy pies ufa Wam, skoro tak zareagował. Może sytuacja go przerosła, może było to dla niego zbyt stresujące... Pierwsze co trzeba wprowadzić zmiany w otoczeniu psa, czyli zapewnić mu spokój, potem dopiero zacząć z nim ćwiczyć. Trzeba nauczyć się (w internecie wszystko jest), jakiego zachowania unikać, żeby psa nie prowokować. To na początek. Dla 7-letniego psa schronisko to koniec życia. Wolałabym mojego psa uśpić niż skazać go na taki los. Ale w tymn wypadku jestem pewna, że można z psem pracować, przy odrobinie chęci.

Posted

Przygarnełam kiedyś psa z ulicy (małego, ale krzywde umiał zrobić), i reagował tak samo. I prawdę mówiąc to nie my go oduczyliśmy lecenia z zębami, gdy ktoś kogoś trzasnął, tylko on nas oduczył lecenia do siebie z łapami :cool1:

I zgadzam się, że schronisko to najgorsze rozwiązanie. Pies tej wielkości już nie ma przed sobą wielu lat życia (8-letni dog to już staruszek). Szkolenie, wszelka praca z psem ma sens, choć nie wiem czy pomoże to konkretnie na ten problem, że pies rzuca się, gdy ktoś kogoś bije. Lepsze będzie indywidualne spotkanie z behawiorystą, który oceni relacje psem i zaproponuje terapię (np. odwrażliwianie psa na takie sytuacje) niż szkolenie grupowe, polegające tylko na nauce komend.

Może napiszesz coś więcej o psie, jego zachowaniu?

Posted

W pełni się ze wszystkim zgadzam. To nie jest problem do rozwiązania na szkoleniu grupowym, aczkolwiek takowe mogłoby nauczyć jakichś więzi i odpowiedniej relacji z psem. Pies, jak rozumiem, w tym przypadku nie został dopiero co wzięty do domu, tylko jest z rodzina długo, wieć zachowanie wykształciło się w tym domu. Nie powinno być problemów więc ze zrozumieniem istoty sprawy i naprawieniem sytuacji dzięki behawioryście. Ale póki co, najlepszym wyjściem jest zapewnienie spokoju psu, poczucia bezpieczeństwa. Chyba ludzie mogą nad sobą panować, jeśli w ten sposób mogą wpłynąc na pozostanie swojego psa w bezpiecznym domu. Dla mnie to oczywiste. Poza tym, tak szczerze mówiąc, warto nauczyć siępanować nad sobą w pierwszym rzędzie, bo w końcu pies się od nas uczy wzajemnych relacji, on nas ciągle obserwuje. Wiek psa w tym przypadku nie ma znaczenia - jak się chce, to się wszystko naprawi.

Posted

tun.sij pytasz jeszcze czy psu można zaufać. Można, ponieważ jego zachowanie jest przewidywalne. Skoro znacie sytuacje, w których pies gryzie i nie są to sytuacje normalne w codziennym życiu, to na razie wystarczy po prostu właśnie panować nad sobą, jak mówi Eruane, i zabrać się za długofalowe rozwiązanie problemu - pracę z psem pod okiem szkoelniowca.