Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Od jakiegoś czasu pojawił się problem z pazurami u mojej rottweilerki. Pazury idą do góry a na dole wystaje korzeń. Zaraz zaczyna to śmierdzieć. Już dwa razy byłam u weterynarza zrywać pazura. Teraz widzę że z każdym prawie dzieje się to samo. Dlaczego tak się dzieje z tymi pazurami? Co jest przyczyną? Czy koniecznie trzeba zrywać te pazury czy można poczekać aż same odpadną po czasie? Doradźcie coś bo ja już nie wiem co robić..

Posted

nie bardzo rozumiem co masz na myśli....przypuszczam że pies cierpi na nadmierną łamliwość/kruchość warstwy rogowej(czyli tego zwykłego pazura),może ma po prostu za długie i pies chodząc automatycznie je wyłamuje.

Posted

Dzięki za odpowiedzi. Pies miał za długie pazury i może faktycznie się wyłamały. Co mam robić z tymi pazurami? Zrywać je wszystkie czy czekać aż same odpadną? Z 7 pazurów aż wystają korzenie. Jeśli chcecie to mogę wstawić zdjęcie jak to wygląda.

Posted

Z twojego opisu nie za bardzo widzę, co się dzieje, ale jeśli pies chodzi po betonie to powinien sam sobie ścierać pazury. Takie wyłamanie pazura zdarza się rzadko, głównie jak np. pies gdzieś pazur zaczepi i szarpnie łapą.

Posted

witam ponownie. troche wprowadziłam was w błąd. byłam u weta i okazało się że to nie korzenie wychodzą pod spodem a nowe pazury i jest to prawdopodobnie jakaś choroba że tak się dzieje.

Posted

Powtórzę - sprawy niedoborowe, zapalenie wału paznokcia - najpierw to wykluczcie. Jak to nic nie da to jeszcze jest taka dziwna choroba o nazwie "symetryczna podobna do tocznia onchodystrofia", gdzie paznokcie są miękki, wyginalne, rosną w każdą stronę i bolą, więc pies nie pozwala się dotykać w łapy.