Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Moja przygoda z tym psiakiem zaczęła się ok. 1,5 roku temu. Jako szczeniaka wziąłem go ze schroniska. Na początku było wszystko w porządku, troche robił w domu, pogryzł kilka rzeczy ale udało mi się go oduczyć takich zachowań. Został wysterylizowany. Ale po tym zabiegu zaczęło się coś zmieniać. Zamiast zrobić się spokojniejszy, on stał się agresywny. Gdy przychodzą goście do domu (obojętnie czy znajomi, czy nie) pies się cieszy, nic specjalnego. Jednak po chwili zaczyna szczekać, latać jak opętany i co gorsza - gryźć. Nie ma piany na pysku, ale robi się strasznie agresywny.
I tak jest zawsze gdy ktoś przyjdzie. Dodatkowo warto wspomnieć, że takie zachowanie przejawia się u niego tylko popołudniu. Rano jest zupełnie normalny... :-/ Podobne sytuacje wynikają, gdy np. siedzę obok narzeczonej i chcę się do Niej przytulić. Zaczyna szczekać i podgryzać.

Chodze z nim na długie spacery (2-3 razy dziennie), kilkukilometrowe. Biegam z nim, staram się by ruchu mu nie brakowało, a on z dnia na dzień jest gorszy, bardziej nie do zniesienia..

Proszę o jakieś konkretne rady, jak go uspokoić, jak go zmienić. Nigdy go nie biłem, zawsze za dobre nagradzałem. Nie wiem, gdzie popełniłem błąd.. ?

Posted

Na poczatek mam kilka pytan.
Czy pies ma wprowadzone zasady w domu?
Czy byl uczony jak ma sie zachowywac przy gosciach?
Czy podjales jakies kroki jak juz przyszli goscie by po radosci nie dopuscic do dalszego zachowania?
Czy to na pewno agresja a nie wyuczona chec zwrocenia na siebie uwagi?

Opisz krok po kroku jak wyglada przyjscie gosci. Co oni robia, co pies i co wlasciciele psa.
Pies moze tak reagowac bo przestajesz zwracac na niego uwage a skupiasz sie na gosciach czy dziewczynie. Po przyjsciu gosci nie pozwalaj psu na witanie. Niech go oleja a ty odwolaj go na poslanie. Niech lezy w innym pomieszczeniu. Jak sie wyciszy to mozesz go zawolac i pozwolic sie polozyc w pokoju. Mozesz tez zajac czyms psa np napchanym kongiem czy jakims gryzakiem. Ale na legowisku. Tak by przyjscie gosci kojarzyl z milym smakolykiem i spokojem a jednoczesnie ze swoim legowiskiem.
Nie mozesz pozwolic psu by sie nakrecil do tego stopnia ze szaleje. Goscie powinni go caly czas olewac i nawet na niego nie patrzec. Mozesz psa nauczyc komendy "przywitaj sie" wtedy dopiero moze podejsc do gosci i spokojnie sie przywitac po czym odwolac go na miejsce.

Pies widocznie jest najbardziej pobudzony popoludniami. Przed przyjsciem gosci wybiegaj psa i wymecz go psychicznie (np uczenie komend na dworze tam gdzie jest duzo bodzcow a pies musi sie skupiac. Praca w terenie czy psie sporty).

Co masz na mysli piszac strasznie agresywny? Moze nakrecony, spiety, nachalny? Opisz dokladnie jego zachowanie, postawe. Bo raczej watpie w agresje. Pies zaczal moim zdaniem zaczal dorastac i wychodza zle zachowania ktore trzeba utemperowac. Jezeli zabieg nie byl dawno to moze ma jeszcze problem ze "stabilizacja" hormonow. Tak czy siak musisz zaczac pracowac z psem i nad psem bo skoro psies ma mozliwosc zbytniego nakrecenia sie to macie pewne braki w wychowaniu. Najwazniejsze to spokoj i opanowanie a takze praca nad psem.

Posted

tak jak u góry pisze Franca wybiegaj go i jedna podstawowa rzecz : Goście nie mają prawa dotykać i mówić do psa przy wejściu do domu aż do chwili kiedy usiądą.

Posted

Ale co to znaczy gryźć? Zostawia ślady, gryzie do krwi czy do siniaków? Łapie tylko za ubranie? Może nie umie inaczej odreagować emocji związanych z przyjściem gości. Jesteś pewny, że to agresja? Mi to bardzo wygląda na zaproszenie do brutalnej zabawy, jakby pies nie umiał normalnie się bawić, szczeka i gania gości na zasadzie - zajmijcie się mną, bawmy się, podgryzajmy się! Ale nie wiem, bo nie widziałam psa, może to faktycznie złość.

Podobnie z porą dnia - może rano pies jest jeszcze zaspany lub po dłuższym spacerze i nie ma energii i ochoty na ganianki, a potem, po południu, rozpiera go energia? I wtedy próbuje sobie znaleźć zabawę. Mam wrażenie, że pies nauczył się, że to fajna sprawa, tacy goście - można ich poganiać, chwytać, oni pewnie się odganiają i opędzają, wszyscy się zajmują psem - super!

Myślę, że jakby pies był na serio agresywny, to byś tu nawet nie pisał, tylko myślał, jak się go pozbyć. Niekiedy taki atak "szału" wygląda strasznie. Miałam do czynienia z labradorką, która dostawała "szału agresji" kiedy właścicielka ze spaceru wracała do domu. Nie chciała iść z powrotem. Szał agresji to były skoki na właścicielkę, łapanie smyczy, łapanie ubranie, ale nie było w tym złości. Suka nie była zmęczona umysłowo, nie miała ochoty wracać, a nieraz jej się udało w ten sposób wyrwać smycz właścicielce i móc dalej polatać, no i wtedy właścicielka z nią się "bawiła", a nie szła gdzieś obok.

Dlatego faktycznie - zamykaj psa na czas witania się z gośćmi, wypuszczaj jak usiądą. Zajmij psa czymś, gdy są goście, niech sobie coś gryzie na swoim posłaniu, np wędzoną kość. Ale najważniejsze - naucz psa komend, naucz go posłuszeństwa na co dzień. To go podporządkuje, zmęczy umysłowo.

A przytulanie jest dla psów dziwne, jemu to wygląda na coś między zapasami, zabawą a walką o wpływy, wydaje mi się, że próbuje opanować sytuację, rozdzielając was. Jak dla mnie, zwierzak uważa, że musi kontrolować sytuację, czuje się odpowiedzialny za dom i stado. Dlatego naucz go komend, jak się przytulasz do dziewczyny, wydaj mu komendę "waruj - zostań" i nagradzaj słowem, jak się uspokoi. Pokażesz mu, co ma robić w danym momencie, a dodatkowo - że to Ty, a nie on, panujesz nad sytuacją.