Niewyspana Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Mam rocznego spaniela (wtr), a sama mam 15 lat. Czasami, jeśli chcę się np. przytulić do mamy lub będąc blisko niej coś robić, to pies zaczyna wchodzić między nas, przymilać się do mamy, a na mnie zaczyna warczeć. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Ignorować go? _____________________________________________________________________________________________________ Dodam też, że pies "czuje się wyżej" ode mnie i nie raz były takie przypadki, że mnie pogryzł do krwi (złapał za rękę i nie chciał puścić) - to akurat nie ma bezpośredniego związku z zazdrością. Jak mu się coś nie podoba, to warczy, a potem gryzie. Słucha się tylko moich rodziców. Jak to zmienić? Quote
agalivi Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Hej kochana, PO pierwsze nie gratuluje braku odpowiedzialnosci i zainteresowania ze strony twoich rodzicow. To niedopuszczalne by pies przejawial jakakolwiek agresje do ktoregos z domownikow. Musisz porozmawiac o tym z rodzicami! Albo razem zaczniecie cos z tym robi albo udajcie sie do specjalisty. On pomoze wam z tym karygodnym zachowaniem psa. Zacznijcie wspolnie ustalac plan dzialania. Mozecie bardzo ostroznie wspolnie prowokowac sytuacje w ktorych pies moglby pokazac zeby. Rob z mama na przemian cwiczenia typu: - psu nie wolno na lozko czy na kanape, - pies przez drzwi wchodzi za nami - glaskamy psa wtedy kiedy my chcemy, a nie pies wpycha sie miedzy ludzi, - podajemy i zabieramy miske. Absolutnie nie ignorujcie takich zachowan! Quote
agalivi Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Pamietajcie o wyraznym nagradzaniu i karaniu. Quote
maxishine. Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 [quote name='agalivi']Pamietajcie o wyraznym nagradzaniu i karaniu.[/QUOTE] lepiej jest nie karać tylko nagradzać za dobre zachowanie Quote
agalivi Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Zgadzam sie ale wyrazne glosne NIE badz odeslanie psa w karne miejsce sa wskazane. Quote
Soko Posted August 9, 2013 Posted August 9, 2013 pies musi być nauczony karania - na słowo nie lub błąd powinien sam rezygnować z nagrodzenia się (np. niewłaściwym zachowaniem) i spróbować zaprezentować coś innego. Mówić do psa NIE bez nauczenia go, co to znaczy to jak powiedzieć OGÓREK. Quote
Franca81 Posted August 10, 2013 Posted August 10, 2013 [quote name='agalivi']Hej kochana, PO pierwsze nie gratuluje braku odpowiedzialnosci i zainteresowania ze strony twoich rodzicow. To niedopuszczalne by pies przejawial jakakolwiek agresje do ktoregos z domownikow. Musisz porozmawiac o tym z rodzicami! Albo razem zaczniecie cos z tym robi albo udajcie sie do specjalisty. On pomoze wam z tym karygodnym zachowaniem psa. Zacznijcie wspolnie ustalac plan dzialania. Mozecie bardzo ostroznie wspolnie prowokowac sytuacje w ktorych pies moglby pokazac zeby. Rob z mama na przemian cwiczenia typu: - psu nie wolno na lozko czy na kanape, - pies przez drzwi wchodzi za nami - glaskamy psa wtedy kiedy my chcemy, a nie pies wpycha sie miedzy ludzi, - podajemy i zabieramy miske. Absolutnie nie ignorujcie takich zachowan![/QUOTE] Nie zgodze sie z tym. Pies moze robic wszystkie wyzej wymienione rzeczy a nie zachowywac sie agresywnie do domownikow. Tu nie chodzi o to kto pierwszy wychodzi przez drzwi. Chodzi o jasne zasady, ktore pies musi przestrzegac. Jezeli przestrzega zasad to lezenie na kanapie czy pierwszenstwo nie ma zadnego wplywu na jego zachowanie. Czy aby na pewno slucha sie rodzicow? Czy bez kombinowania wykonuje ich komendy? Czy jak rodzice wydadza komende to pies sie oblizuj czy odwraca wzrok? Mozliwe ze on nie ma zasad przez was ustalonych i on je sam wprowadza. Zacznij z nim pracowac sama. Na poczatek komendy i smaczki. Bo to poczatek zasad. Komenda i nagroda. Pierwsza z zasad w nauce psa. Poslucham pani to bedzie nagroda. Dla mnie jasne zasady sa jak dominacja psychiczna. Najbardziej skuteczna. I nic sie nie dzieje jak pies lezy na kanapie jezeli w kazdym momencie zejdzie z niej poslusznie na komende zejdz. Bo problem nie tkwi w kanapie a w ustaleniu zasad. Musisz zaczac pracowac z psem. Najlepiej na neutralnym polu. Musi Tobie zaufac i zaczac "szanowac". Rodzice powinni przestrzegac zasad i w momencie jak chcecie sie przytulic pies powinien zostac oddelegowany na legowisko. Pokazcie mu jak ma sie w takiej sytuacji zachowac. Moze jak byl maly jego zachowanie was smieszylo? Bo maly slodki kurdupelek przybiegal bo niby tez sie chcial przytulic? Quote
Recommended Posts