Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witajcie,
pytanie jak w tytule. obecnie planuje kupno psa, chcialabym go wyszkolic, brac udzial w roznych zawodach, i sprobowac swoich sil jako wystawca. nie mam na razie pojecia na jakich zasadach to sie odbywa, ale mam jeszcze czas by sie wszytskiego dowiedziec :) na razie chcialabym tylko wiedziec czy moge takiego psa lub suczke (jeszcze sie nie zdecydowalam) wysterylizowac? jest to dla mnie bardzo istotny zabieg (zwlaszcza w przypadku suczki) ale jezeli wystawianie takiego psa jest niemozliwe to z niego zrezygnuje (z zabiegu).

Posted

Morrisonka napisał(a):
Kastracja psa wyklucza jego udział w wystawach, natomiast sterylizacja suczki nie.

serdecznie dziekuje za odpowiedz :)

Posted

Morrisonka napisał(a):
Kastracja psa wyklucza jego udział w wystawach, natomiast sterylizacja suczki nie.

Tez wyklucza ale po prostu nie widać tego jak u psa:roll:

Posted

sterylizację suki wpisują do książeczki zdrowia i na każdym kwitku szczepienia, no chyba, że ktoś to zrobi na lewo. a z wpisem w ksiązeczce na wystawy chyba nie przyjmą

Posted

narisowa napisał(a):
sterylizację suki wpisują do książeczki zdrowia i na każdym kwitku szczepienia, no chyba, że ktoś to zrobi na lewo. a z wpisem w ksiązeczce na wystawy chyba nie przyjmą

a kto to sprawdza ? NIKT !!
znam conajmniej kilka wysterylizowanych suk bioracych udzial w wystawach - i to nie w klasie weteranow, wygrywaja koncza Championaty ....
i jest to troszke niesprawiedliwe wzgledem np wykastrowanych starszych psow :roll: ja ten zabieg planuje na lato u mojego ponad 10 letniego psa i tym samym zakoncze jego kariere wystawowa ...

Posted

dowiadywalam sie ostatnio o to jeszcze w hodowli z ktorej biore szczeniaka, i powiedzieli mi ze mozna taka suczke wystawiac, i ze ich znajomi tak robili, i ze nie ma z tym problemu.

Posted

sylrwia napisał(a):
Tez wyklucza ale po prostu nie widać tego jak u psa:roll:

O to mi chodziło. W praktyce tego nikt nie sprawdza. Jeżdżę na wystawy ze sterylizowaną suką i myślę, że nie ja jedna :p .