mil0013 Posted August 3, 2013 Posted August 3, 2013 witam ;) mam 2,5 miesięczną suczkę owczarka niemieckiego. suczkę zabrałam od właściciela gdy ta miała 5 tyg ( wiem, że to bardzo wcześnie, ale właściciel chciał się jej pozbyć). szybko się do mnie przyzwyczaiła. w domu również bardzo szybko polubiła moją rodzinę. problem zaczyna się gdy pojawia się ktoś obcy. suczka wtedy strasznie szczeka i ucieka. boi się również obcych psów. gdy tylko usłyszy szczekanie podkula ogon i ucieka. czy to zachowanie minie z czasem czy należy coś robić w tym kierunku? z góry dziękuję za pomoc ;) Quote
Beatrx Posted August 3, 2013 Posted August 3, 2013 pewnie, ze trzeba coś robić. z czasem jak suka podrośnie i nabierze siły to zachowanie takie minie i przerodzi się w rzucanie się na ludzi i psy, właśnie ze strachu. musisz zadbać o to, żeby miała kontakt z jak największą liczbą różnych osób, począwszy od malutkich dzieci a skończywszy na osobach starszych i niepełnosprawnych. możesz usiąść z nią gdzieś z boku i pozwolić się napatrzeć na ludzi. weź ze sobą jakieś smakołyki, może to być np. parówka pokrojona w cieniutkie plasterki i jak widzisz, że jakiś człowiek idzie z daleka to karm sunię. podobnie rób z psami, na ich widok też suńkę karm. wybierz jej na psich kumpli dorosłe, zrównoważone psy, które nie będą nachalne i pozwolą szczeniaczkowi podejść do siebie na szczeniaczkowych zasadach, a nie podlecą do niej i nie przeorają nią ziemi "dla zabawy". i ćwicz z nią posłuszeństwo. naucz ją siad/waruj/stój/do mnie i ćwicz, najpierw w domu, potem w spokojnym miejscu poza domem, potem na ulicy. ucz ja też spokojnego chodzenia przy nodze. to wszystko za jakiś czas się przyda, a ćwicząc posłuszeństwo i bawiąc się z psem wzmacniasz waszą więź. pies musi mieć w Tobie oparcie, musi czuć się przy Tobie bezpiecznie, wtedy nawet jak coś ją kiedyś przestraszy to nie zwieje z podkulonym ogonem przed siebie tylko wróci do Ciebie. Quote
Soko Posted August 4, 2013 Posted August 4, 2013 A skad jestescie? Moze jest w Waszej okolicy nie tylko ktos doswiadczony, ale i z fajnymi psiakami do socjalizacji ;) Quote
Recommended Posts