Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Mam pytanie do hodowców :
Na co trzeba zwrócić uwagę przy wybieraniu szczenięcia do Hodowli?
Czy tylko wygląd jest ważny czy raczej wszystkie szczegóły, np. Ogon, Uszy, Zęby, kątowanie...
Bardzo Zależy mi na odpowiedzi!

Pozdrawiam wszystkich hodowców :)

Posted

Zależy jaka to rasa, w każdej coś innego jest ważne, w każdej inne rzeczy wychodzą źle lub dobrze najczęściej.
Jeśli chcesz psa do hodowli to najlepiej, aby ktoś doświadczony w rasie wybrał ci najlepsze szczenię. Poza tym pamiętaj, że szczenię w trakcie rozwoju może się zmienić i z pięknego szczenięta wyrośnie brzydki pies, a z "brzydkiego kaczątka" champion.

Posted

Cavisia napisał(a):
Zależy jaka to rasa, w każdej coś innego jest ważne, w każdej inne rzeczy wychodzą źle lub dobrze najczęściej.
Jeśli chcesz psa do hodowli to najlepiej, aby ktoś doświadczony w rasie wybrał ci najlepsze szczenię. Poza tym pamiętaj, że szczenię w trakcie rozwoju może się zmienić i z pięknego szczenięta wyrośnie brzydki pies, a z "brzydkiego kaczątka" champion.

To znaczy że najlepiej by doświadczona osoba wybrała psa?

Posted

Dziękuje serdecznie wszystkim osobom, które się wypowiedziały.
Mam jeszcze jedno Pytanie :
Aby pokryć sukę wystarczy miec metryke czy trzeba wyrobić rodowód, aby szczenięta mogły być po rodowodowych rodzicach?

Posted

Kooikerka napisał(a):
Dziękuje serdecznie wszystkim osobom, które się wypowiedziały.
Mam jeszcze jedno Pytanie :
Aby pokryć sukę wystarczy miec metryke czy trzeba wyrobić rodowód, aby szczenięta mogły być po rodowodowych rodzicach?

Aby pokryć sukę to najpierw trzeba jej wyrobić rodowód, poczekaż aż dorośnie, wystawić ją przynajmniej 3 razy po ukończeniu 15 (albo 18, nie pamietam) miesięcy z efektem minimum 3 x ocena bardzo dobra ( w tym jedna ocena z wystawy miedzynarodowej lub klubowej), a wtedy dopiero wybrać psa który rowniez spelnił wymogi reproduktora i ją pokryć.

Posted

metryka -> rodowód -> wystawy -> uprawnienia hodowlane

Tylko sukę, która dotarła do końca tej drogi, można kryć. Inaczej będziesz rozmnażaczem, zwanym też pseudo-hodowcą, a tego na pewno byś nie chciała ;)

Wracając do pierwszego pytania:

szczeniaka wybierz, tak jak radzili Ci przedpiszący, z osobą doświadczoną. Jeśli oczywiście chcesz mieć pieska, którego będziesz później wystawiać. Jeżeli zależy Ci po prostu na psie do kochania (co nie znaczy, że wystawianych się nie kocha, to taki skrót myślowy wynikający z późnej pory ;) ), możesz poprosić o wyselekcjonowanie pet'sa, czyli szczeniaka jak najbardziej rasowego, ale z wadą uniemożliwiającą wystawianie. Dzięki temu będziesz mieć wymarzonego pieska za mniejsze pieniądze.

Posted

Diana14 - Dziękuje za wiadomości! ;)
Greven - Dziekuje również. Chciałam powiedzieć też że pseudo-hodowcą nie zamierzam zostać ! Informacje potrzebuje dla koleżanki, która chce dupuścić (w przyszłości) swoją suczke labradorke. Więc odradze jej i powiem co musi zrobić.

Nasuneło mi się na myśl jeśzcze jedno pytanie :D
Trzeba płacić za wyrobienie rodowodu?

Posted

No, niestety, praktycznie za większość spraw hodowlanych, które załatwia się w Związku Kynologicznym trzeba płacić. Za rodowód, jak najbardziej też.

Posted

Kooikerka napisał(a):
Diana14 - Dziękuje za wiadomości! ;)
Greven - Dziekuje również. Chciałam powiedzieć też że pseudo-hodowcą nie zamierzam zostać ! Informacje potrzebuje dla koleżanki, która chce dupuścić (w przyszłości) swoją suczke labradorke. Więc odradze jej i powiem co musi zrobić.

Nasuneło mi się na myśl jeśzcze jedno pytanie :D
Trzeba płacić za wyrobienie rodowodu?

W labkach jeszcze badania RTG - można nastraszyć koleżankę że jak suka nie będzie mieć dobrych badań to w szczeniakach ... i co tam wymyślisz, co przekona dziewczynę.
No i wiesz, jeżeli nie jest to jakiś super osobnik to nie musi mieć małych, to że pies ma papiery jeszcze nie obliguje nikogo do rozmnażania.

Rodowodowy pies to pies po kwalifkowanych rodzicach, posiadający tatuaż i stosowna dokumentację (dokumenty hodowlane szczeniąt to karta miotu, karta tatuaży, protokół przeglądu miotu i METRYKA którą otrzymujesz albo wraz z psem albo kilka dni później - zawsze jednak masz prawo żądać w/wymienionych dokumentów w celu weryfikacji miotu)

Co do cen, koszt rodowodu to około 40 złotych (a nie połowa ceny psa jak wołają niektórzy :cool1: ) , rejestracja psa w ZK około 20 złotych, składka roczna około 45 złotych, wpisowe do ZK około 20 złotych. Reszta to koszt obowiązkowych 3 wystaw to około 70 do 90 złotych (średnio 80 x 3 obowiązkowe wystawy + koszty dojazdu). Wszystko jest rozłożone w czasie.

Posted

Dziękuje Aneto za odpowiedź ! Postraszyłam ją kosztami to się jej odchciało! ;)
Wielkie dzięki jeszcze raz tym, którzy odpisali :*

Jeszcze chciałam się spytać ile w waszych miotach hodowlanych było najwięcej psów? :)

Pozdrawiam :D

Posted

Koszty wystaw i dokumentacji nie sa duże , tymbardziej jeżeli się je rozkłada w czasie, same koszty wychowu szczeniaków to mogą pociąnatomiast koszty wychowu miotu ... oj tu bywa różnie, czasem po małej szarańczy trzeba zrobic w domu remont :crazyeye:
Tak, że nad szczeniakami trzeba sie zawsze zastanowić
1. czy mam forsę na nieprzewidywane wypadki (np. cesarka, brak pokarmu u matki, na wyżywienie, zanim sie maluchy sprzedadzą to trochę to trwa)
2. czy mam czas (!!!) aby zająć się maluchami (8 tygodni od połogu)

Za to potem cieszy jak maluchy biegają po ringu :loveu: i zajmują miejsca premiowane :lol:

Posted

Kooikerka napisał(a):
Jeszcze chciałam się spytać ile w waszych miotach hodowlanych było najwięcej psów?

U mnie średnia to 2,6 szczeniaka na miot :cool3:
Najczęściej były u mnie po 2 maluchy, raz trafiło się aż 4 :crazyeye: i do tego były to same dziewczynki :loveu: :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

Anetko bardzo dziękuje że udzielasz się w moim temacie #loveu
Co do szczeniaków, to racja... Ale jak zdobędą jakieś wspaniałe miejsce! To duma nas rozpiera ! :D Ja coprawda nie wiem jak to jest, ale mam nadzieje że to się zmieni :D Jeszcze mam 1 pytanko ... Jakie są podstawowe badania szczeniąt?

Posted

Badania są obowiązkowe do kwalifikacji hodowlanej zgodnie z listą ras listy ZK , wielu hodowców robi jednak nieobowiązkowe badania.
Szczeniaki mają mieć szczepienie i tatuaż oraz przegląd miotu.