Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Poniewaz gnąbi mnie Pani z radia chcąc wiedziec cos wiecej musze wiedziec czy sparwa Ozzego dalej się toczy?? czy zostało złożone odwołanie od decyzji prokuratora? i od wyników drugiej sekcji?
Wiem ,ze Ania _w nie skaładała odwołania , ale miało sie tego podjąc fundacja Emir koordynująca sprawe , a głównie prawnik ja reprezentujący zdaje się , ze Tanitka??

Bo jak dla mnie informacje w wątku informacyjnym są mgliste , miało zostac złozone , ale nie wiadomo czy zostało?? a Emir sie nie odzywa na gg.
Bede wdzieczna za odpowiedź.

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Formica napisał(a):
Poniewaz gnąbi mnie Pani z radia chcąc wiedziec cos wiecej musze wiedziec czy sparwa Ozzego dalej się toczy?? czy zostało złożone odwołanie od decyzji prokuratora? i od wyników drugiej sekcji?
Wiem ,ze Ania _w nie skaładała odwołania , ale miało sie tego podjąc fundacja Emir koordynująca sprawe , a głównie prawnik ja reprezentujący zdaje się , ze Tanitka??

Bo jak dla mnie informacje w wątku informacyjnym są mgliste , miało zostac złozone , ale nie wiadomo czy zostało?? a Emir sie nie odzywa na gg.
Bede wdzieczna za odpowiedź.

W marcu ( po decyzji prokuratury o umorzeniu), Kancelaria Tanitki ( reprezentująca Fundację Emir), wystąpiła do prokuratory z pismem o przesłanie piesemnego uzasadnienia tej decyzji.
7-go maja prokuratura przesłała pismo z odmową udostepnienia akt ( jeszcze nie wiem dlaczego), 9-go maja zostało wysłane pismo z zażaleniem na decyzję prokuratury o umorzeniu śledztwa. Reasumując sprawa Ozzy'ego nadal się toczy.

Posted

odwolanie w sprawie umorzenia sledztwa miala zlozyc Fundacja Emir.

Dlaczego ja nie zlozylam:
po pierwsze - mimo szumu medialnego mialam wrazenie, ze zostalam z tym calkowicie sama,

po drugie - mimo prosby o przeslanie podobno skladanych pism 1) podwazenie opinii bieglego (II sekcja zwlok), 2) o zmiane prokuratury nic do dnia dzisiejszego nie dostalam.

koniec koncow - nie wiem czy odwolanie i jakie wczesniejsze pisma zostaly zlozone..

Posted

Oprócz znęcania Ania zawiadamiała o przywłaszczeniu. Rozumiem, że skoro Funadcja Emir nie pomogła Ani w złożeniu zażalenia w tej sprawie to sprawa jest prawomocnie, raz na zawsze zakończona, a toczy się ewentualnie sprawa w przedmiocie znęcania.

W tym miejscu od razu zaznaczam, że moje wątpliwości kieruję do Fundacji Emir a nie do Tanitki, która i tak podziwiam, że zajmuje się ta sprawą i tak długo wytrwała.

Posted

Frotka napisał(a):
Oprócz znęcania Ania zawiadamiała o przywłaszczeniu. Rozumiem, że skoro Funadcja Emir nie pomogła Ani w złożeniu zażalenia w tej sprawie to sprawa jest prawomocnie, raz na zawsze zakończona, a toczy się ewentualnie sprawa w przedmiocie znęcania.

W tym miejscu od razu zaznaczam, że moje wątpliwości kieruję do Fundacji Emir a nie do Tanitki, która i tak podziwiam, że zajmuje się ta sprawą i tak długo wytrwała.

Ania uzyskała stosowna pomoc do złożenia zażalenia - nie jestem upoważniony do wyjaśnienia dlaczego zrezygnowała z jego złożenia ( powodów było więcej niż Ania podała).
Skoro już jesteś, to może w końcu się dowiemy czy Ty, lub organizacja która reprezentujesz, złożyła jakiekolwiek zawiadomienie, zażalenie etc., a jeśli nie - to dlaczego? Pytam, bo w końcu to Ty od samego poczatku deklarowałaś nam pomóc ( i to przed kamerami).

Posted

To nie ja prowadzę te sprawę i nie ja musze się tłumaczyć.

Ale jeśli pytasz to odpowiem - tak, złożyłam zawiadomienie w sprawie Ozziego. Zrobiła to nie tylko moja organizacja (Krakowski toz + VIVA) ale tez inne, zaprzyjaźnione z nami .

Posted

W sprawie pominięcia innych organizacji w tej sprawie zadzwoń do Kariny Schwerzler: 509 507 704. Ona Ci przekaże treść swojej rozmowy.

Ponawiam pytanie: DLACZEGO FUNDACJA EMIR NIE POMOGŁA ANI W ZŁOŻENIU ZAŻALENIA?

Posted

Osoby które miały styczność z tą sprawą wiedzą jak wyglądał mój w niej udział i dlaczego nigdy wiecej nie zdecyduję się na współpracę z kimś kto nie jest polecony i kogo nie znam osobiście.

Posted

No i znowu. Ja nie pytałam czy i co ktos mógł zrobić tylko o konkrety.
Prosze nie odwracac kota ogonem.
Haga napisała ze sprawa jest umorzona,
Ania_w ,ze nie złozyła odwołania , a
Medar ,ze zostało wysłane zazalenie na decyzje o umorzeniu sprawy.
Medar, Ha-ga wypowiadacie się jako reprezentanci Fundacji?? - bo zeznania się różnia :lol:
komu mam wierzyć??

Posted

Frotka napisał(a):
Osoby które miały styczność z tą sprawą wiedzą jak wyglądał mój w niej udział i dlaczego nigdy wiecej nie zdecyduję się na współpracę z kimś kto nie jest polecony i kogo nie znam osobiście.

Dziekuję za odpowiedź.
Skoro osobiście poznałaś Anię_W, Krzysia_KRK, Elę , to rozumiem że chodzi o moją osobę ( nie poznaliśmy się osobiście i nie zostałem "polecony"). Nadal nie rozumiem dlaczego więc nie pomogłaś osobom j/w. Rozmawiałem z Kariną kilkakrotnie i znam treść rozmów (może nie wszystkich?) . Powtarzam : Ania_W uzyskała stosowną pomoc w złożeniu zażalenia.
Zresztą pytanie do Ani: czy ja kłamię??

ps.skoro złożyliście zawiadomienie, to rozumiem że także zażalenie?.

Posted

Formica napisał(a):
No i znowu. Ja nie pytałam czy i co ktos mógł zrobić tylko o konkrety.
Prosze nie odwracac kota ogonem.
Haga napisała ze sprawa jest umorzona,
Ania_w ,ze nie złozyła odwołania , a
Medar ,ze zostało wysłane zazalenie na decyzje o umorzeniu sprawy.
Medar, Ha-ga wypowiadacie się jako reprezentanci Fundacji?? - bo zeznania się różnia :lol:
komu mam wierzyć??

Nie wiem kim jest Haga, ale napisała prawdę tz. gdzie jest scan dokumentu i tylko tyle, Ania_W także prawdę, bo zrezygnowała ze złożenia odwołania, choć było już gotowe pismo napisanę przez Iwonę ( miała ku temu ważne powody). Ja przekazałem informacje które uzyskałem dzisiaj od sekretarki Tanitki.

Posted

medar napisał(a):
Powtarzam : Ania_W uzyskała stosowną pomoc w złożeniu zażalenia.
Zresztą pytanie do Ani: czy ja kłamię??

aby wszystko bylo jasne:
1) fragment rozmowy z Medarem na gg:
Medar (27-03-2007 13:32)
Cześć Aniu, rozmawiałem z Agata Balu, sugerowała abyś w sprawie ewentualnej pomocy prawnej porozmawiała z Osuchową z krakowskiego TOZ-u. Dzwonili do mnie i Krystyny z telewizji lubińskiej.
Ja (27-03-2007 13:36)
Jurku ale to ja mam rozmawiac czy Emir?
Medar (27-03-2007 13:37)
Emir ma obsługę prawna poprzez Tanitkę, tu chyba chodziło o pomoc Tobie
Ja (27-03-2007 13:38)
tylko ze u mnie
skonczyl sie termin
a dokladnie jutro sie konczy
Medar (27-03-2007 13:38)
kiedy otrzymałas pismo?
Ja (27-03-2007 13:39)
w czwartek
Ja (27-03-2007 13:39)
od razu do was dzwonilam
Medar (27-03-2007 13:39)
hm.., no to jeszcze jest czas

Ja (28-03-2007 11:33)
Jurku powiem tak.. nie chce abys mój opór odebral jako lenistwo czy „olanie sprawy”. Jeżeli Emir będzie składała odwolanie zrobie wszystko aby jej w tym pomoc, będę kombinowac z Wajrakiem, nagłaśniać sprawe itp. Sama natomiast boje się składać odwolania jako ja bo.. po pierwsze boje się ze zostane z tym sama a wtedy nie dam rady rodzina W. zje mnie żywcem, nie mam funduszy na prawnika itp. A co jezeli przegram? Jestem jako rodzina zastepcza dla dziewczynki, nie mogę jej w żaden sposób narazic
Medar (28-03-2007 11:34)
spokojnie, zreszta jedno odwołanie wystarczy, musza rozpatrzyć

Posted

Ania_w napisał(a):
ciagle nie moge zrozumiec jednej rzeczy..

dlaczego "sprawa Ozziego" zamiast łaczyc caly czas dzieli?

No właśnie.
Dodam tylko że po naszej rozmowie, wykonałem kilkanaście telefonów do pani Iwony D. (Onek) z Wrocławia oraz kancelarii Tanitki. Zostały przefaksowane wszystkie dostępne materiały( od Tanitki i ode mnie do p.Iwony), w wyniku czego powstało dla Ani_W pismo z tekstem zażalenia ( jeszcze w terminie odwoławczym).
Pismo te otrzymała także Tanitka.

Frotko - czy taka odpowiedź jest wystarczająca?
Czy Wy otrzymaliscie z prokuratury uzasadnienie umorzenia i czy napisaliscie zażalenie?

ps. wiadomość z ostatniej chwili poparta dokumentami ( przyszedł faks).
Prokuratura przysłała "Zarządzenie o odmowie udostępnienia akt sprawy" , a Kancelaria wysłała "Zażalenie na odmowę doręczenia postanowienia o umorzeniu śledztwa wraz z uzasadnieniem".

Posted

zapomnialam dodac, ze dostalam zazalenie ktore mialam zlozyc. Napisala je "Onek" ktora juz na poczatku deklarowala swa pomoc i mimo, iz wczesniej z niej nie skorzystalismy, to nadal ja podtrzymala. Jeszcze raz bardzo dziekuje! Oczywiscie zostalo ono napisane na podstawie przeslanych przez Tanitke i Medara na moja prosbe wszystkich dokumentow dotyczacych sprawy.

Posted

ha.ga to ja:roll: . Nie jestem przedstawicielem żadnej fundacji, tylko akurat przeglądałam wątek informacyjny i znalazłam skan dokumentu stwierdzającego umorzenie sprawy, więc napisałam, że jest decyzja o umorzeniu. Niestety nic więcej nie wiem

pozdrawiam wszystkich

Posted

medar napisał(a):
ps. wiadomość z ostatniej chwili poparta dokumentami ( przyszedł faks).
Prokuratura przysłała "Zarządzenie o odmowie udostępnienia akt sprawy" , a Kancelaria wysłała "Zażalenie na odmowę doręczenia postanowienia o umorzeniu śledztwa wraz z uzasadnieniem".

Z tego co piszesz wynika, że Emir nie brała udziału w tym postepowaniu (nie wykonywała uprawnień pokrzywdzonego w rozumieniu art.39 1 Ustawy o ochronie zwierząt). Stroną postępowania była tylko Ania.

Posted

Frotka napisał(a):
Z tego co piszesz wynika, że Emir nie brała udziału w tym postepowaniu (nie wykonywała uprawnień pokrzywdzonego w rozumieniu art.39 1 Ustawy o ochronie zwierząt). Stroną postępowania była tylko Ania.

Prokuratura powołała się na art.39 1 Ustawy o ochronie zwierząt i odmówiła wglądu do akt i przesłania uzasadnienia umorzenia śledztwa.
1. W prowadzonej sprawie (4Ds 933/06) udział Fundacji Emir został zgłoszony w charakterze oskarzyciela posiłkowego.
2. 31 sierpnia 2006 r. Fundacja Emir złożyła w Prokuraturze zawiadomienie o przestępstwie. Ponieważ zadaniem satutowym Fundacji jest walka z okrucieństwem wobec zwierząt, stwierdzić nalezy że, stała się ona pokrzywdzonym w myśl art.49 p.1 kpk. Fundacja nie realizuje norm ochrony prawnej jakielkolwiek osoby, ale zwierzęcia.
3.Ania_w miała status pokrzywdzonej , bowiem to ona przekazała psa podejrzanej, lecz jej udział w sprawie miał na celu ochronę jej dóbr prawnych jako opiekunki psa.
4. Fundacja była i jest stroną niniejszego postepowania, a zatem jest stroną której w myśl art.306 p.1 kpk. należy doręczyć postanowienie o umorzeniu śledztwa - od którego służy jej prawo wniesienia zażalenia.
5.Zarządzenie o odmowie narusza prawo strony ( pokrzywdzonego) do realizowania jego praw procesowych.
6.W tej sprawie jest więcej niż jedna osoba zgłaszająca popełnienie przestępstwa, które uzyskały status pokrzywdzonego i które w toku postepowania przygotowawczego działały niezależnie od siebie.
7.Skoro Ania_w nie złożyła zażalenia na postanowienie o umorzeniu sledztwa, to zgodnie z art.39 ustawy o ochronie zwierząt, tym bardziej organizacje społeczne mogą podejmować działania procesowe jako pokrzywdzony.

• 1 month later...
Posted

[quote name='Beata_Dorobczyńska']Że co ??? :crazyeye:

Plebiscyt miesięcznika „Mój Pies” Serce dla Zwierząt. Nagrode otrzymuja osoby,ktore wyrozniaja sie w niesieniu czworonogom pomocy.

Krystyna Sroczyńska, prezes fundacji Emir - za zorganizowanie akcji „Stop okrucieństwu”
Akcję zainspirował tragiczny los Ozzy'ego (psa w typie golden retrievera), który wstrząsnął miłośnikami zwierząt. Bezdomny, schorowany zwierzak został po
adopcji bestialsko zamordowany. „Stop okrucieństwu” to akcja zbierania podpisów pod petycją do prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w sprawie zmian w ustawodawstwie. Wśród postulatów znalazły się m.in. regulacje dotyczące ograniczenia nadmiernego rozrodu psów czy uznanie znęcania się nad zwierzęciem za czyn o wysokiej szkodliwości społecznej. Petycję podpisało ponad 92 tys. osób.

Posted

Co to za plebiscyt to ja wiem stad moje " ze co ???? ".
Nad tą petycja pracowało bardzo dużo osób i to chyba ich zasługa ta ilośc podpisów.

Patrząc na listy nominowanych wszystko jest mozliwe . Na szczęscie i zasłużenie nagrode odebrała Karina :)