Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Gówniarz, od razu gówniarz... A nie łaska "słodkie psie dziecko"? :eviltong:
(które w końcu dostanie kijem po plechach za szczekanie na wszystko :mad: )

• Replies 632
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Waldek napisał(a):
Dziś Foks troszkę polatał...zauważyłem, że żeberka mu widać pod skórą jak chodzi czy biegnie, nie jest źle w takim razie :)

Bo z tym ogladaniem zeber to jakas sciema.
Jak ja podniose rece do gory to mozna policzyc czy mam kompletne zebra, a co jak co, ale szczupla to ja nie jestem:cool3: teraz zwlaszcza;)

Posted

Pczytalam, i pieknego psa znalazłeś. A jak relacje z kociastymi Foksa i reszty. Bo zrozumialam że za rok przeprowadzasz się do domu. To kociaste będa mialy raj.

Posted

Cypryda, jeśli wszystko sie powiedzie to na piętrze dla kociastych przewiduję 1/3 domu z tarasem-wolierą od południowej strony. Woliera będzie zabezpieczona siatką także koty nie bedą wychodzące na działkę, będą tylko wdychac świeże powietrze oraz opalać się w słońcu, ale na tarasie.
Psy natomist będą miały swoje domy z wybiegami w drugim narożu działki, widzieć sie nie będą . Nie chcemy aby nocowały w domu, wiec rozpoczynamy już remont pawilonu gospodarczego gdzie będą dwa psie pokoje z podgrzewaną (w zimie) podłogą, klapką w drzwiach (do wchodzenia- juz potrafią to robić), z okienkiem i oddzielnymi wybiegami gdyby Foks do tej pory nie pogodził sie z Cyganem i Fioną.

A tak na marginesie , to dokupiłem dzis kagańce i spróbuję wszystkie wypuścić na działkę. Zobaczymy co sie stanie.

Posted

Dziś w Konstancinie Jeziornej miało miejsce otwarcie nowego zsklepu z artykułami dla zwierząt "Villa Zoo" ( z miłości do zwierząt ). Na miejscu byli kynolodzy i hodowcy ONKów w związku z tym pojechałem po moją sierotę ;) aby fachowcy ocenili czy nie jest zapasiony. Okazało się że waży w sam raz, czyli nie jest źle. Wziąłem dla niego witaminki , które bedą działały na niego odżywczo....sierść ma jeszcze matową , był tam ONEK właścicielki sklepu , boszeeee jaka aksamitna sierść !!!! Ale to piękny champion , zdobywca wielu nagród. Szkoda, że nie sfociłem nic. :(

Na razie tyle ....

Posted

Stwierdzili, że wystawowy nie jest .....ale wszystkim sie podobał , charakter również ...sporo pracy mnie czeka .....ale zaczął dostawać witaminki na sierść , wreszcie czekam aż strupek odpadnie to zrobimy kąpiel ....wiesz ja wciąż mam mało czasu aby sie nim zając tak jak trzeba , ale od lipca ma sie to zmienić ....

• 3 weeks later...
Posted

Zmieniło się o tyle, że Foks już nie siedzi całymi dniami i nocami zamknięty w domu tylko ma do dyspozycji garaż i odgrodzony wybieg tak że nie widzi się się z Cyganem. Kiedy chce jest na świeżym powietrzu. Jest to na razie prowizorka bo budynek gospodarczy w którym będą pomieszczenia dla psów aktualnie się remontuje. Myslę, że za jakieś dwa tygodnie już psy będą miały nowe luksusowe lokum z wybiegami. Docelowe lokum. :)

Posted

jeszcze nie jest gotowy, na razie jest w prowizorycznym wybiegu , a budowa jeszcze nie jest ukończona...

troszkę się to opóźnia, ale myslę, że pod koniec lipca będzie ok...

na razie ma do dyspozycji garaż z uchylonymi drzwiami i jakieś 20 metrów kwadratowych prowizorycznego wybiegu ogrodzonego przed garażem aby nie przeszkadzał robotnikom...
nie chcę już go trzymać zamkniętego w domu .... pozostałe psy są zagrodzone z drugiej strony domu....jest święty spokój..

• 1 month later...
Posted

Długo mnie nie było, ale żyję i mam się świetnie. Foks również , choć miał problem gdyż wylizał i sobie sierść koło ogona do gołej skóry, która też zaczynała ropieć.
Prawdopodobnie jest uczulony , a stało się to wtedy gdy zmieniłem mu prowizoryczny kojec na inny zbity z desek gdzie przez parę dni nic nie widział. Zauważyłem to i wtedy zwróciłem uwagę że jest pooblepiany drobinami smoły w której ubrudzone były deski. Przypuszczam, że to uczulenie na tego typu chemikalia, jest po kuracji i jutro idziemy na kontorlę.

A poza tym mam pytanie : otóż kojce , które robię dla psó będą o wymiarach 2,2 na 7,0 metra czyli około 15 metrów kwadratowych.
Jakie podłoże zastosować w kojcach , bo gołą ziemię to Cygan i Fiona przekopią poza kojec więc może macie jakiś pomysł, aby było przyjemnie dla psów jednocześnie funkcjonalnie dla mnie , poproszę o rady.

Posted

Wycementować, albo położyc kostkę (no, czytam Konstancin - myślę Człek bogaty, stać Go na kostkę;-)) i na to ziemię, to się nie przekopią. Ale jeśłi będzie takie podłoże, to licz się z tym, że w razie ulewy w kojcach może stać woda... Chyba, że zrobisz odpływy i zadaszenie. Ale, z drugiej strony, sądzę, że jeśli ogrodzenie zrobisz z głęboką podmurówką, to nie powinny się przekopać.

Posted

Waldek napisał(a):
choć miał problem gdyż wylizał i sobie sierść koło ogona do gołej skóry, która też zaczynała ropieć.

lekarze na to mowia hot-spot. Kobra tez czesto sie wygryzala, sama nie wiem skad to sie bierze, ale wiem, ze sporo ON-kow ma takie sklonnosci :niewiem:
Mnie to kazali smarowac neomycyna.

Posted

Dzięki, przyznam, że chciałbym uniknąć całego betonowego kojca. Ogrodzenie kojca będzie na ławie betonowej o głębokości 70 cm więc o podkopie raczej mowy nie ma..
Kombinuję aby 1/4 kojca przed wejściem do ich pomieszczeń wylać z betonu, na części pozostawić ziemię a na kolejnej 1/4 zrobić piaskownicę gdzie by sie załatwiały. Co prawda kiedyś jak tam zamieszkamy to psy będą wyprowadzane jednak obecnie kiedy nas jeszcze tam nie ma na stałe to z pewnością będą sie "załatwiać" w kojcach....

Greven, qrcze chcę uniknąć zabetonowania o ile się da...

Posted

PATIszon napisał(a):
lekarze na to mowia hot-spot. Kobra tez czesto sie wygryzala, sama nie wiem skad to sie bierze, ale wiem, ze sporo ON-kow ma takie sklonnosci :niewiem:
Mnie to kazali smarowac neomycyna.

napisz mi cos bliżej o tym...

mój 2 dni chodził w kołnierzu ale dałem sobie spokój i jemu też ....
hot-spot to nie było uczulenie ???
u mojego Foksa poza tym zaczerwienione były dziąsła i oczy .....więc myślę, że to od tej smoły ...

Posted

Waldek napisał(a):
Greven, qrcze chcę uniknąć zabetonowania o ile się da...

Betonowa jest tylko wylewka. Ze spadem, oczywiście. Dzięki temu masz w kojcu higienę, nawet jeśli pies się załatwi. Bez trudu spłuczesz, zdezynfekujesz.

Kojce z guntową podstawą to koszmar. Taki u mnie postawiła komunalka. Każe siku, czy kupa idzie w ziemię. ŚMIERDZI, mimo że wyścielam sianem i słomą, żeby codziennie łatwo zebrać nieczystości.

NIGDY WIĘCEJ KOJCA NA ZIEMI. TYLKO WYLEWKA.

Kojec możesz zrobić w formie zamkniętego boksu (ściany wymurowane), lub w formie klatki (ściany z siatki ogrodzeniowej, lub spawanych prętów). Jak masz psy zgadzające się ze sobą, to proponuję rozwiązanie drugie - widzą się, bezpośrednio wąchają - a jeśli psy się nie tolerują, to rozwiązanie pierwsze, aby oddzielić je od siebie, uniknąć prowokacji i spięć przy kracie.

Posted

Kombinuję jeszcze aby część kojca wyłożyć takimi ogrodowymi kratkami i w ich oczkach posiać trawę , ale widzę, że jest to chyba kiepski pomysł.
Niewątpliwie jedno jest pewne , trzeba codziennie lub co drugi dzień sprzątać wybieg ......tego się nie uniknie ..... :(