Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bo napisałam, że trzymałabym go w tej dolnej granicy :p , bo jeżeli to pies w typie rasy to jednak bardziej lub mniej wzorca bym szła, ale to ja... a mnie wszyscy zadręczają, że mój pies to chudzielec, a ma jeszcze sporo sierści, więc nie widać dokładnie jak bardzo chudy jest... :cool3:
mam zapsionego kota i nigdy więcej takich zwierząt, mogą być za chude ale nigdy za grube... jak widze jak sie ten kotek męczy z nadwagą to załamka... nawet sapie jak takie typowe grubasy :cool1: a główną przyczyną jego otyłości jest pełna micha na okrągło no i brak ruchu... a jako tako psa można w miarę łatwo odchudzić to z kotem to udręka... :shake: nigdy nie będzie już chudy a musze sie martwic tylko, zeby nie przytył więcej, a i jeszcze jak ktos sie łapie na te kocie miny i sposoby wymuszania jedzenia (jak mój tata) to AMEN

• Replies 632
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

karina1002 napisał(a):

Jesli chodzi o grubość, to gdzies kiedys przeczytałam, ze się sprawdza po żebrach. Jeżeli czujesz same żebra, to jest za chudy. Jeżeli czujesz i troszeczkę sadełka i żebra też czujesz, to jest ok., a jeżeli nie czujesz żeberek tylko samo sadełko, jest za gruby :).

ONek z racji swojej budowy powinien być trzymany sucho:lol: tzn dla niego pierwsza opcja jet najlepsza, oczywiście nie wpadając w skarajności :lol: oczywiście powinien mieć jeszcze kupę mięśni:lol: mój psiak jest zaliczany do drugiej opcji i staram się walczyć z tym tłuszczykiem:roll: ktoś powiedział że musze na rower sie wybrać:cool3: ale ja leniwa jestem:oops:

Posted

poprawnie tryzmany onek-dowod na kochajace serce wlasciciela-to skora,kosci i miesnie.innej opcji nie ma-chyba ze ktos ma gdzies zdrowie swojego psa.onki to nie tuczniki.to psy uzytkowe.

Posted

Szira/Gosia napisał(a):
Nie wiem tylko czy u ludzi to przejdzie:eviltong: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

185/75 to chyba prawidłowo ? :evil_lol:

Posted

No ja bym go odchudzila, a raczej jak to mowi ayshe wysuszyla. czyli dobra karma, duzo spacerow i zamiana tego tluszczyku na miesnie. Bo on na takiego nalanego dosc wyglada.

Posted

wreszcie się zdecydowałem , kupiłem dla Foksa zwykłą obrożę zskórzaną o szerokości 2,5 cm oraz taśmę Flexi o długości 5 metrów .... i to dla psów do 35 kilogramów bo ....znacznie tańsza od tych dla psów do 50 czy 60 kg..... jakby było za mało to zawsze Cygana mogę na niej wyprowadzać bo Cygan waży gdzieś tak około 30 kg ....dziś wieczorkiem pierwszy spacer z tymi akcesoriami ....

chyba jeszcze czeka mnie jeden wydatek to znaczy kaganiec, doradźcie jaki wybrać ??? :)

Posted

kaganiec tzw maszerowski/szczekajacy;p w ogole radze przeniesc sie z tymi pytaniami do watku zkaupow onkowych;p tam z reszta sa fotki p[sow w tych dobrych kagancch.. na allegro byly juz za 26 zl...

Posted

Waldku, wymiary już podałeś, a bonitacja jaka? :razz:

Ja też jestem zwolennikiem "charcich" psów, oczywiście nie każdej rasy to dotyczy, ale generalnie musi być widoczne wcięcie, zarys żeber i wyraźnie zarysowana muskulatura, mniam! Już wielokrotnie słyszałam od przeróżnych znawców, że moje psy są nieszczęśliwe, bo je głodzę :roll: (i każę im biegać, bawić się... o ja sadystka), a od hodowców i weterynarzy dostaję pochwały za doskonałą formę moich psów ;) (tych zdrowych, bo z chorującymi różnie bywa).

Kaganiec kup taki, w którym pies może swobodnie otworzyć pysk, ziajać. Najlepiej z miękkiej skóry.

Posted

ile powinien zjadać dziennie taki owczarek ?

mój njak na razie zjada rano 1250 gram Animondy i wieczorem 1250 gram tej samej puszki ...czy to aby nie za dużo ???

Posted

hmm powinna byc tabelka jakas na puszcze// wiem, ze suchej dobrej karmy ONkowi wystarczy nawet 300g.... moze na stronie producenta poszukaj.. trzeba to ilosc jedzenia dobierac wzgledem wagi i tego czy peis tyje badz chudnie na okreslonej ilosci jedzonka..

Posted

marmara19, właśnie mam wrażenie , że tyje mój Foks i chyba przejdę na jedną puszke dziennie 1250 gram plus jakieś 150-200 gram suchego ....no i muszę go zważyć czy już minął granicę 40 kilogramów ....on za mało wychodzi na spacery ....

Posted

a ja mysle ze proponowana przez ciebie porcja 1250gr karmy w puszcze i jeszcze 150-200 gr suchego to za duzo. Ja daje swojemu 2 razy 150 gr.
suchej karmy a moj psiur wazy okolo 28 Kg. Na 40 kg. psa wystarczy z pewnoscia 400 gr. suchej karmy, a mysle ze gdybys wzial 200 gr suchej karmy namoczyl i zwazyl to z pewnoscia nie bedzie to wazyc 1250 kg.

Posted

zgadzam sie z ada, najlepiej sama sucha akrma karmic.. a jesli amsz zcas posiedziec zpsiormai to akzdemu kupic jakeis szyje indycze czy kosci cielece lub wolowe.. zbey sobie pojadly:)

Posted

żadnych kości i szyjek..... dałem Foksowi dwa kurze surowe korpusy , zjadł za smakiem a potem trzy dni nie mógł się wypróżnić,
trzeba było interweniować, ponad 2 godziny walczyliśmy i lewatywowaliśmy Foksa, chłop zniósł to dzielnie a ja mam podartą kurtkę i koszulę ;)

Pani doktor musiała wydłubywać mu kawałki zapieczonej kupy , brrrrr ...aż wreszcie odetkaliśmy Foksa.... to właśnie po tych korpusach a dałem bo robił bardzo rzadką kupę ....

teraz od tego cxzasu mineło już około 2 tygodniu i stolec się unormował ....także zostaje na tej diecie jaka ma , ale ograniczę do 800 gram puszki (Animonda) i 200 gram suchego na dobę, dziś rano dostał tylko suche ale jakoś nie skorzystał, zobaczę co będzie wieczorem ...

Posted

ale Foks strasznie linieje, to chyba zmina pokarmu na bardzo dobry powoduje że sierść stara , słaba wychodzi ...bo chyba to nie jest pora roku na zmianę sierści ???

Posted

hmm a mzoe powolutku dawkowac jakeis ksoci czy cos.. a jelsi mial az takie zatwardzenie to nie ma mzoe zahcylka prostaty czy cos takeigo?, co do akrmy to jak chcesz... pamietaj tlyko zbey psom w ogole bylo dobrze czuc zebra i widac talie;), linienie ejst mzolwie , moja suka wlansie gubi siersc.. pies jzu przestal:d dzisiaj wyprobowalam sposob ayshe tj na zwykle grabki do zcesania zakaldasz gumke recepturke i czeszesz z wlosem.. swietnie zatrzymuje martwy wlos:D sprawdzone na malej sunce z niezbyt dluga sierscia;) no a zbey przyspieszyc mozna jeszcze wykapac/splukac woda.. wziac nad wode zbey poplywal.. jakis wplyw to etz m na to...

Posted

Fajny poczwarek, piekne zdjecia, ale mam prosbe:
wrzucaj je zmniejszone do 500x500pix, ok?
Ps. bylam na Twojej fotogalerii i musze przyznac, ze trzeba miec odwage, zeby tam zdjecia wrzucac...jakie komentarze:-o

;)