Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Otoz potrzebuje wskazowek Jak poradzic sobie z delikatnym zoladkiem powyzszej krzyzowki ras. Dexter generalnie jest niejadkiem. Je tyle, zeby przetrwac i nic wiecej. Przy okazji dosyc czesto miewa rozwolnienia a dzisiaj najwyrazniej boli go zoladek. Jest troche osowialy. Moze zjadl cos na dworze... Jak sobie radzicie z takimi symptomami? Poprzediemu psu po prostu robilam glodowki ale temu troche strach bo i tak niewiele je...

Posted

Warto poszukać dobrej jakości karmy dla psów z wrażliwym żołądkiem. Poza tym jeśli ma problemy z nadkwasotą lub generalnie układ pokarmowy szwankuje, trzeba się skonsultowac z wetem, bo może uda się określić przyczynę i wyeliminowac lub zminimalizować problemy. No i najważniejsze - zakaz zjadania na dworze. Jak pies lata na zewnątrz i ma skłonność do zabawy w podwórkowy odkurzacz, to niestety kaganiec - można pomyślec o fizjologicznym, jest duży, ale pies może w nim normalnie ziewać, otwierać szeroko pysk, ziać, a nie dosięgnie i nie wsadzi przez pręty żadnego atrakcyjnego śmiecia.

Posted

co miałam na myśli sybel napisała,a od sibie jeszcze dodam-pies moze nie jesc nawet i 2 tyg jeśli jest taka koniecznośc,oczywiscie stały dostęp do wody byc musi.więc nie martw się tymi glodówkami.

Posted

taki niejadek to dla mnie niesamowita nowosc, bo poprzedni pies, w sumie nadal aktualny, choc przebywajacy z rodzina w Polsce, mimo, ze schorowany (tu sie klania choroba cushinga niestety) i w juz podeszlym wieku (12lat) to wrecz odkurzqacz na kazdy rodzaj pokarmu od 12 lat. Z nia nigdy nie mialam problemu pod wzgledem zywienia. W przypadku mojego 11 miesiecznego psiaka mam natomiast przeboje co rusz.... kazda zmiana, choc staram sie je wprowadzac stopniowo, odbija sie rozwolnieniem. Ktore szybko mija, jednakowoz sie powtarza. Czasami je ciagle to samo, a rozwolnienie pojawia sie znikad... Ciezko przewidziec. Wlasciciele owczarkow niemieckich mowia, ze to czesta przypadlosc tej rasy (wrazliwy zoladek)? Jakie jedzenie proponowalibyscie dla takiego psa? Jako nagrody treningowe uzywamy parowek/kielbasy, bo nic innego tak naprawde jezeli chodzi o jedzenie go nie motywuje. zdecydowanie nie jest zorientowaany na jedzenie. Ale znow nie jestem pewna tych parowek. Wolalabym, zeby jadl psie jedzenie, ale wtedy nici z treningu, bo nie moge zastapic tego zabawka, bo jest na ich punkcie znow obsesyjny i staramy sie nad tym popracowaac, po poprzednich wlascicielach.
w zasadzie moze troche panikuje na zapas, ale wiecie jak to jest....

Posted

Ja bym nie używała parówek i kiełbasy u psa z wrazliwym żoładkiem, szczególnie kiełbasy, bo ma dużo przypraw. Może pokombinuj z własnoręcznie pieczonymi ciasteczkami - są przepisy na herbatniki z wątróbki, można dodac pewnie do ciasta tran z dorsza lub łososia (dostępny np. wysyłkowo w zooplusie i innych wysyłkowych), który doda zapachu.

Pies mojej siostry na przykład je mało, czesto ma rozwolnienia, bo jako szczeniak miał bardzo kiepski start, mieszkał w piwnicy i jadł śmieci, co osłabiło mu cały układ. Karmią go jakąs wersją karmy Bosch, dodają puszki animondy i na takim pokarmie jest ok, ale jesli zezre cokolwiek innego, zaraz mają sprzątanie. Pies potrafi nie jeść cały dzień, bo nie ma ochoty, czasem na otarcie łez pańci zjada łaskawie kilka groszków karmy, a jak np. wpada do mojej mamy, gdzie są 2 inne psy, cała micha znika w trymiga. Pies jest szczupły, miał badany brzuch i z tej strony wszystko ok, po prostu jest bardzo wrażliwy. Sis dodaje mu do karmy rybi tran, co zachęca Kaktusa do jedzenia, bo ładnie cuchnie :)