Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestesmy umówieni u behawiorysty za tydzień i do tego czasu mamy sprawdzić stan zdrowia psa u weterynarza. Jednak jest problem, bo pies jest b agresywny w stosunku do mnie (nie boi się sie, jest bardzo odwazny, uszy postawione, wypięta pierś, ogon w górze) i nie bardzo wiem, co mam zrobić żeby wziąć go ze sobą do weta. Jak mam mu założyć kaganiec żeby mnie nie dziabnął ??? błagam o jakiekolwiek pomysły

• 2 weeks later...
Posted

zapewne z kagańcem pójdzie ci łatwo.
W jeden ręce trzymasz smakołyk a w drugiej kaganiec. Musisz tak włożyć smakołyk aby pies go widział i włożył za nim pysk. Nie zapinsz od razu kagańca. Włożył pysk do środka- zdejmujesz kaganiec. I tak kilka razy.

Pewnie jak napisze o dominacji to się zaraz szanowne grono zleci, ale z mojego doświadczenia pies który gryzie swojego włściciela chce mu pokazać kto jest silniejszy. Skakanie i gryzienie właściciela wygląd tak samo jak w spotkaniu dwóch psów. Jeden wskakuje na grzbiet drugiego i kładzie na nim łapy próbując zniżyć go do ziemi.

Musisz go do siebie przekonać, ze przy tobie nic mu się nie stanie i ty go nie skrzywdzisz.

Posted

[quote name='kropi124']
Pewnie jak napisze o dominacji to się zaraz szanowne grono zleci, ale z mojego doświadczenia pies który gryzie swojego włściciela chce mu pokazać kto jest silniejszy. Skakanie i gryzienie właściciela wygląd tak samo jak w spotkaniu dwóch psów. Jeden wskakuje na grzbiet drugiego i kładzie na nim łapy próbując zniżyć go do ziemi.
[/QUOTE]
Kropi, błagam - wszystko tylko nie domiancja psa nad człowiekiem :( W 6-7 przypadkach na 10 pies gryzie właściciela bo ten nie rozumie jego sygnałów, w pozostałych chodzi o brak wychowania, socjalizacji i klarownych reguł w domu.

Założenie kagańca ze smakołykiem to dobry pomysł, pod warunkiem, że zanim spróbujesz go założyć zawołasz psa do siebie, a nie będziesz Ty do niego podchodzić. Nie pochylaj się przy tej czynności nad psem - raczej stań co niego bokiem, a jeśli jest niewielki, to przykucnij obok niego.
Czy karmisz tego psa z ręki?