Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Okej, ale to mnie trochę dziwi. Zwłaszcza, że generalnie haszczakomaniacy odradzają szelki na zwykły spacer i ja ich zdanie popieram. Ona odróżnia szorki od norwegów?

Posted

Mój też czasami chodzi jak choinka :evil_lol: Do norwegów często mu ubieram obroże, a do tego stale nosi foresto. Ale u mnie to na zasadzie "jakby się wymsknął". Zapobiegawczo ;) Na obroży ma adresówkę.

Posted

NO mój ma na sobie szelki + obrożę w jedynym przypadku, gdy jest w pracy, czyli gdy pracuje. Przyszłościowo chcę mu tylko zostawić obrożę do pracy, ale stopniowo to robimy. Tak poza tym nie widzę sensu. ;)

Posted

O, właśnie, co do odróżniania - mój czai, że szelki to szelki i w nich się ciągnie i zachowujemy się jak totalna dzicz. Dlatego dobra w tym wypadku jest obroża. Już kilka razy tak miałam, że ciągnął za mocno, a ja po prostu w trakcie spaceru nie miałam już ochoty/źle się czułam/wstaw-tutaj-cokolwiek i wtedy przepinałam go na obrożę ;). Też w norwegach np. nie może swobodnie biegać czy pływać, dlatego jak mu je zdejmę, wolę mieć jakieś zabezpieczenie "w razie gdyby...". Kilka razy latał goły i wesoły po lesie, tylko z foresto, ale to raczej w tygodniu i w porze, kiedy nikogo nie ma :evil_lol:

Posted

Zaprzęgowe to sledy zwane też szorkami. Tak po krótce.

A po co ma Cię ciągnąć na każdym spacerze? Osobiście nie chciałabym być workiem ziemniaków zawsze i wszędzie :lol:
Tylko czasami jak idziemy na długą wędrówkę to biorę akcesoria do ciągnięcia i heja, sobie robimy trening, piesek mnie ciągnie ;)

Pytam z czystej ciekawości po prostu. Dla mnie byłoby uciążliwe ciągłe zastępowanie worka kartofli :D