angineuuka Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 [quote name='Ty$ka']Ja słuchałabym się jednak Gezowej. I weszła na forum agilitowym i poczytała ;). Książki nie zawsze mówią prawdę, je traktuję raczej jako swego rodzaju ciekawostkę, nie wierzyłabym im ślepo. Ja nie chciałabym nagiego psa, ale fajnie mieć blisko siebie kogoś, kto taki grzejnik posiada :D Też swego czasu miałam pokój cały w psach, ale z tego wyrosłam. Teraz stare nr PP i MP walają się niechciane po kątach;). mam to samo ;) Quote
marta1624 Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 U mnie też gdzieś po kątach walają się stare egzemplarze, plakaty ;) Quote
Pani Profesor Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Yuki, mówię serio ;) jak znajdę (o ile rodzice nie wywalali papierów z piwnicy) to do Ciebie napiszę i Ci podeślę te plakaty skoro nadal zbierasz i korzystasz ;) Quote
Ty$ka Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 NIe znam się, bo agi to nie moja bajka zupełnie, ale ewidentnie widać, że przy slalomie nie wie o co Ci chodzi i frustruje się. Quote
marta1624 Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Ja tam nie wypowiadał się bo slalomu nie mam, tylko hopki i tunel ;) Quote
Ty$ka Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Yuki_ napisał(a):Uczymy się ;) Ja na Twoim miejscu poszerzyłabym slalom, tzn. dalej od siebie, bo nie dość, że nie wie o co chodzi to musi jeszcze robić ciasne zakręty. I na razie mam wrażenie, że zamiast mózgu ma "zabawka" a nie skojarzenie, że trzeba pokonywać slalom. Podkreślam, że się nie znam, piszę intuicyjnie co mi jest pod znakiem zapytania. Przyjdzie Gezowa i napisze coś mądrego ;). Ja tylko tak sobie raczej głośno myślę z pozycji laika-obserwatora;) Quote
Leokadia Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Ustawiłaś tor pod blokiem?:eviltong: I nikt sie nie czepia?;) Quote
Leokadia Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 U mnie panikę zawsze sieją mamusie, które puszczaja dzieciaki i się łaskawie rozsiądą na balkoniku zamiast pilnować swoich pociech, żeby nie podchodziły do obcych i ich psów ;) Quote
Aleksa. Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Slalomu proponuję Ci uczyć tunelowo ;) przykładowe filmiki https://www.youtube.com/watch?v=6llSGwgnJcg tu już jest mniejsza odległość, bo Dora załapała o co chodzi https://www.youtube.com/watch?v=EE470UKaXNA Quote
Gezowa Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 No ja już się swoje naprodukowałam i też pisałam o metodzie tunelowej, bo to dla psa jest za trudne... Quote
Gezowa Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Trudne jest to, że pies ma pokonywać tyczkę za tyczką. Wiem, że tak uczą, ale nie wiem po co chcesz eksperymentować i nie wiedzieć czy robisz dobrze, skoro wszyscy doradzają ci inną metodę. Metodę, w której nie musisz pieska rączką prowadzić, bo to niestety zostanie, on inaczej nie ogarnie. Wielokrotnie widzę na zawodach zagranicznych, że tak właśnie robią - pokazują psu każdą tyczkę... No ale jak kto woli. Quote
Majkowska Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Gezowa, a z ciekawości - te tyczki nie są zbyt blisko powbijane? Tzn czy pies wtedy właśnie bez wsadzania go pomiędzy tyczki zechce tam włazić? Ja slalomy kojarzę raczej z większych rozstawień... Quote
kropi124 Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Ja z tego co pamiętam my na szkoleniach mieliśmy mocno rozstawione na tyle mocno żeby pies swobodnie przechodził między nimi. Dopiero po tym jak pies sam dawał radę i kojarzył zwężaliśmy. Quote
Gezowa Posted July 2, 2014 Posted July 2, 2014 Majkowska napisał(a):Gezowa, a z ciekawości - te tyczki nie są zbyt blisko powbijane? Tzn czy pies wtedy właśnie bez wsadzania go pomiędzy tyczki zechce tam włazić? Ja slalomy kojarzę raczej z większych rozstawień... Ciężko mi powiedzieć, bo to na początku wygląda to tak, jakby były mega blisko, a na tej ostatniej scenie ze slalomem już widać, że jest szeroko... Pisałam, że ma być 60cm, no chyba, że Yuki chce to robić dla fanu, to niech robi po swojemu, ale wtedy nie rozumiem po co pytać o porady ;) No ale tak, mówię - to jest metoda, w której pokazuje się ręką tyczki. Polega to na tym, że slalom jest złożony od razu i "wpycha" się tam psa, pokazuje rączką wszystko. Tunelowa metoda jest inna. To co wstawiła Aleksandra95 i ja wcześniej - slalom jest rozsunięty do tego stopnia, że pies tam przebiega swobodnie i później stopniowo się go zwęża i nie trzeba pokazywać łapką co i jak. Quote
Recommended Posts