Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim psim hodowlarzą?Cześć wszystkim!

Mam mały problem a raczej pytanie dotyczące "nowego" psa.Rozchodzi się o to że będę brał psa owczarka niemieckiego i czy to nie problem aby on był w kojcu ale zaraz wam wszystko wyjaśnię.

Gdy jestem w domu pies będzie biegał po ogrodzie a gdy mnie nie ma będzie zamykany lub gdy przyjadą goście etc. Czy zamykanie psa w kojcu gdy mnie nie ma będzie czymś złym dla niego?Nie ma mnie jak mam szkołe od 7 do 16.W wakacje biegałby Niemalże 24h bo w nocy w dzień i byłby zamykany gdy będą wierzdżać samochody etc.

Nie opłacało by mi się psa zamykać na sam wjazd/wyjazd samochodu który trwa 1 minute xd I też nie chciałoby mi się zamykać gdy ktoś przychodzi np. sąsiadka.Ciągle mnie an dworze nie będzie przecież.

Macie jakieś sensowne rozwiązanie?

Posted

Według mnie trzymanie psa w kojcu nie jest niczym złym, jeżeli zaspokajane byłyby potrzeby psa.
Jak masz zamiar spędzać czas z psem? Dlaczego akurat owczarek który potrzebuje dużo zajęcia i pracy z właścicielem?

Posted

[quote name='Skibka']Według mnie trzymanie psa w kojcu nie jest niczym złym, jeżeli zaspokajane byłyby potrzeby psa.
Jak masz zamiar spędzać czas z psem? Dlaczego akurat owczarek który potrzebuje dużo zajęcia i pracy z właścicielem?[/QUOTE]

Mam zamiar go tresować i bawić się z nim.Dlaczego owczarek?Bo ciągle jestem na dworze strzelam do bramki biegam do lasu w lesie siedzę z 2h z kolega który też ma psa dużo chodzę w miejsca w które mogę zabrać psa. Ogólnie dla psa w wakacje będę miał masę czasu ale jak jest szkoła naturalne trochę mniej.

Posted

Wg mnie od 7-16 w kojcu jest okej. Tylko chodzi o to, żeby potem zająć psa. Właśnie tresurą, treningami etc. Owczarki niemieckie to tzw. man-stopper, czyli psy do zatrzymywania ludzi. Jeśli nie będzie odpowiednio socjalizowany, tj. nie będzie mieć kontaktu z innymi ludźmi i psami, może zrobić się agresywny. To są psy pracujące. On musi mieć zajęcie. To nie jest kwestia: nauczę psa dawać łapę, dawać głos etc. Tylko serio, ciężkiej pracy z psem, typu agility, taniec z psem etc... Sama miałam ONka i wiem, że trudno jest tego psa nie zepsuć - on musi mieć zajęcie, inaczej marnuje się jego potencjał. To nie pies na kolanka....
A jeśli chcesz wiedzieć więcej o tej rasie, to polecam http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SFf0IClzVNs

Posted

Mówię wam jak ja będę w domu to pies nie będzie się nudził tylko jest taki strategiczny moment że 1.Ja idę do szkoły 2.Rodzice do pracy i nie ma kto się nim zająć po prostu a gdyby jakaś sąsiadka do babci przyszła to też by się bała psa.

Posted

nie no, jeśli to jest te kilka godzin, a potem pies będzie wyszalany, wyćwiczony to wg mnie cacy :).
Każde z nas pracuje średnio po 8 godzin ;) i wtedy pies jest sam (najczęściej). Chodzi o zajęcie go przed wyjściem i sporo sporo po powrocie ;)

Posted

Również myslę , że zamykanie go nie jest niczym złym tylko trzeba mu tam zapewnić to co lubi , żeby czuł się tam bezpiecznie i wiadomo stały dostęp pożywienia;p

Posted

[quote name='kolezka81']stały dostęp pożywienia[/QUOTE]

Tak bo przez te 9h umrze z głodu jak rano dam mu pełną michę jedzenia niezły jesteś

Posted

[quote name='kolezka81']Również myslę , że zamykanie go nie jest niczym złym tylko trzeba mu tam zapewnić to co lubi , żeby czuł się tam bezpiecznie i wiadomo stały dostęp pożywienia;p[/QUOTE]
Dorosle psy jedza raz lub dwa razy dziennie ...

Posted

ONkowi w kojcu przez te parę godzin nic nie będzie, pod warunkiem zapewnienia mu odpowiedniej dawki ruchu i zajęcia dla tej rasy. tylko pamiętaj, że taki pies będzie żył pi razy drzwi 12 lat i co potem, jak skończysz szkołę? pójdzie z Tobą jak wyjedziesz na studia, do pracy czy zostanie? rodzice będą się nim zajmowali czy zostanie na podwórku puszczany samopas bez żadnego zajęcia?

Posted

[quote name='Beatrx']ONkowi w kojcu przez te parę godzin nic nie będzie, pod warunkiem zapewnienia mu odpowiedniej dawki ruchu i zajęcia dla tej rasy. tylko pamiętaj, że taki pies będzie żył pi razy drzwi 12 lat i co potem, jak skończysz szkołę? pójdzie z Tobą jak wyjedziesz na studia, do pracy czy zostanie? rodzice będą się nim zajmowali czy zostanie na podwórku puszczany samopas bez żadnego zajęcia?[/QUOTE]

Jak na razie nwm co zrobię z psem gdyż idę do szkoły policyjnej na profesję snajper...Coś wymyślę a poza tym obok mnie mieszka moja rodzina i 2 dzieci więc będzie ok.

Posted

to lepiej zastanów się zanim weźmiesz psa. jeśli psiak miałby zostać z rodziną, dla której będzie jedynie zwierzątkiem podwórkowym i nikt z nim nie będzie ćwiczył czy długo spacerował to pomyśl nad inną rasą. już nie mówiąc o tym, że taki ONek przywiąże się do Ciebie i może ciężko przeżyć to, ze odejdziesz.