Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak często można eksperymentować z karmami, aż znajdzie się tę odpowiednią. Czy psu mogą zaszkodzić ciagłe przestawiania?
Czy można zmieniać karmę co pół roku? Lepiej zmieniać wcześniej, niż pies się przyzwyczai, czy później, aż zaobserwuje się wszystkie pozytywne i negatywne skutki karmienia?

Czy pies powinien być na jednej karmie przez całe stadium wieku, jeżeli jest ona dobrze dobrana, czy mimo wszystko lepiej urozmaicić mu dietę?

Posted

Zanim dobrałam karmę po której mój pies nie biegunkował zmieniałam ją praktycznie co 2tyg.
Jak już w końcu trafiłam na dobrą dla niego karmę to chwile przy niej zostałam (jakieś 2-3mieś) w obawie że znów zaczną się problemy. Niby było wszystko OK, ale wychodzę z założenia że nawet ja jak bym miała jeść cały czas 1 ulubioną z początku potrawę to po jakimś czasie nie mogłabym na nią patrzeć.
Teraz karmę zmieniam co 1-2worki, jeśli wprowadzam nową to bardzo, ale to baaaaaaaardzo ostrożnie (ze względu właśnie na biegunki). Kiedy już znam karmę to ostatnie 3 dni przed końcem poprzedniej mieszam ją z nową.

Moim zdaniem: jeśli pies źle wygląda na karmie lub ma sensacje w postaci biegunki która po tygodniu nie ustąpi to należy zmienić karmę. Jeśli pies nie chce jeść 'bo nie' to ... ma problem :evil_lol:, wtedy głodóweczka i od razu zacznie szukać jedzenia.
Ogólnie uważam że psa broń boże nie można przyzwyczajać do 1 karmy, w przypadku zmiany składu tejże karmy mogą powstać bunty i pies przestanie jeść, to samo w przypadku wycofania lub chęci zmiany przez właściciela.

Posted

O, dziękuję, bo ja zamierzam zmieniać Zołzie karmę co 1-2 15 kilogramowe worki (1 starcza zazwyczaj na około 4 miesiące) i nie wiem, czy tym jej nie zaszkodzę. Ona nie ma problemów skórnych, żołądkowych itd. tylko trochę grymasi, a nie trafiła się jeszcze karma zjadana ze smakiem (ani marketowa Chappi, ani żadna inna ze sklepu zoologicznego). Może następna będzie josera festival, albo płatki o zalewania Koebersa ;]

Posted

Ja zrobiłam błąd że trzymałam mojego alergika na jednej karmie przez kilka miesięcy. efekt taki że teraz jest na RC Hypoallergenic :( A byłam taka zadowolona że w końcu jest dobrze.

Mam zamiar wypróbować karmę Wolfsblut.

Posted

andromeda napisał(a):

Mam zamiar wypróbować karmę Wolfsblut.
\
Ooo! Polecam,polecam:) Karmy zmieniam często i chetnie-daje mi to mozliwość wyrobienia sobie własnych opinii na temat poszczególnych karm,popartych doświadczeniem a nie tylko czytaniem składów i subiektywnych relacji forumowiczów. Teraz jednak złamię zasadę i zamówię drugi worek Wb tylko smak inny. Moje diabły sie ucieszą:)

Posted

[quote name='Owcaa']\
Ooo! Polecam,polecam:) Karmy zmieniam często i chetnie-daje mi to mozliwość wyrobienia sobie własnych opinii na temat poszczególnych karm,popartych doświadczeniem a nie tylko czytaniem składów i subiektywnych relacji forumowiczów. Teraz jednak złamię zasadę i zamówię drugi worek Wb tylko smak inny. Moje diabły sie ucieszą:)[/QUOTE]

Kupiłam koninę. Chociaż musiałam się przełamać wewnętrznie do tego smaku.

Nie wiem czy coś się zmieniło w RC Hypoallergenic. Ale nie ma takich efektów jak 3 lata temu. Gdzie z dnia na dzień było widać różnice. Świąd mniejszy ale nadal jest :(