gandziura Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 witam, moja sunia to 3 -4 miesieczna pittbullka i wgl sie mnie nie slucha , nie reaguje na swoje imie , moze poprostu jest jeszcze za młoda? czy moze mam ja dac na tresure? prosze o rady :) Quote
Wasylek Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Ja proponowałaby nauczyć ją najpierw reagowania na swoje imię : mówisz jej imię i smakołyk jak zwróci na Ciebie uwagę w sensie spojrzy na Ciebie ;) Quote
gandziura Posted July 11, 2013 Author Posted July 11, 2013 tez mam problem na dworzu jesli ja puszcze to leci gdzie chce i nie chce do mnie przybiegac nawet jak ja wolam to tylko popatrzy chwile i biegnie gdzies daleeej, moze ona mnie nie szanuje i nie zwraca wgl na mnie uwagi ? Quote
Ava1989 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Masz małego szczeniaka i to niemal niemożliwe, żeby ot tak Cię słuchał :) niech Ci absolutnie nie przychodzi do głowy przylać jej klapsa jak juz do Ciebie przyleci a wcześniej nie chciała, bo tym sposobem ona w ogóle nie będzie chciała przychodzić na zawołanie. Też mam pit bullkę, ma 1,5 roku i uwierz też nie zawsze mnie słucha i w dodatku nie przepada za większościa piesków, a mieszkamy w mieście w dzielnicy, gdzie psów jest dużo. Luzem puszczam ją np nad Wisłą albo na łąkach za miastem a jak idziemy na psie polanki to jest na 20 metrowejlince lub w kagańcu. Taka linka to dobry sposób, piesek biega a Ty masz kontrole i np wołasz ją po imieniui pociagasz lekko linke tak aby do Ciebie w końcu podeszła i wtedy dajesz jej jakis smakołyk, chwalisz, głaszczesz a jak możesz sobie pozwolic na szkolenie profesjonalne to jak najbardziej zachęcam. Kluczem do posłuszeństwa jest zaufanie, relacja więc baw się z nią dużo, ćwicz sztuczki, nagradzaj etc Quote
gandziura Posted July 11, 2013 Author Posted July 11, 2013 a czy jesli co chwile gryzie i podgryza czy to sa objawy agresji ? czy poprostu swedza ja zabki lub cos w tym stylu? czesto jak jej krzykne nie wolno kiedy mnie podgryza a ma juz troche sily w tej malutkiej szczece to na mi odszczekuje Quote
Faustus Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 gandziura napisał(a):tez mam problem na dworzu jesli ja puszcze to leci gdzie chce i nie chce do mnie przybiegac nawet jak ja wolam to tylko popatrzy chwile i biegnie gdzies daleeej, moze ona mnie nie szanuje i nie zwraca wgl na mnie uwagi ? "To jest szczeniak. To jest szczeniak. To jest szczeniak" To sobie powtarzaj bardzo często :) Nie oczekuj efektów zbyt szybko. Plus weź pod uwagę to, że psy są naprawdę różne. Różny charakter. Mój poprzedni od zawsze miał tak, że maksymalny jego zasięg ode mnie to było 5 m. Nie oddalał się nigdy. Obecny jest dużo bardziej niezależny. Kiedy idziemy na plac psi (zamknięty) to mogę w zasadzie wyjść. Żyje swoim życiem. Nie wiązałbym tego z szacunkiem. Dla bezpieczeństwa: proponuję długą linkę do wybiegania szczeniora. Plus oczywiście nauka reagowania na imię i przychodzenia poprzez nagradzanie smakołykiem. Quote
Faustus Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 gandziura napisał(a):a czy jesli co chwile gryzie i podgryza czy to sa objawy agresji ? czy poprostu swedza ja zabki lub cos w tym stylu? czesto jak jej krzykne nie wolno kiedy mnie podgryza a ma juz troche sily w tej malutkiej szczece to na mi odszczekuje Ale to widać kiedy pies robi coś z agresji, a kiedy w zabawie. Nie posądzam szczeniaka w tym wieku o agresje. Nawet pita. Sądzę, że to zabawa. Quote
gandziura Posted July 11, 2013 Author Posted July 11, 2013 Dziekuje bo naprawde mi pomogliscie :) Quote
rika Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 A dlaczego miałaby przybiegać kiedy ją wołasz? :eviltong: pokazałeś jej, że jesteś bardziej atrakcyjny, niż otoczenie? :cool3: Proponuję poczytać o szkoleniu psów metodą pozytywną ;) Quote
asiak_kasia Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 a mnie nieodmiennie zadziwia fakt, że ktoś mający zerowe pojęcie o psach w ogóle startuje z tak trudną rasą. Dlaczego takie osóbki nie zajrzą na forum ZANIM się pies u nich pojawi? :shake: Tutaj masz link do bloga o wychowaniu szczeniaka. Fakt dotyczy on Owczarka, ale z pitem schemat podstaw będzie bardzo podobny. Darmowa lektura, która bardzo wiele tłumaczy. Pisana przystępnie. http://www.owczarek.pl/szczeniak_w_domu/ radzę czytać tez komentarze, czasami więcej informacji zawiera się w dyskusji pod notką. No i oby nie przerosło was posiadanie pita jako pierwszego psa. :roll: Quote
motyleqq Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 asiak_kasia napisał(a):a mnie nieodmiennie zadziwia fakt, że ktoś mający zerowe pojęcie o psach w ogóle startuje z tak trudną rasą. Dlaczego takie osóbki nie zajrzą na forum ZANIM się pies u nich pojawi? :shake: i tak wcześnie napisał. mógł to zrobić za rok z tytułem 'mam ponad roczną pitbullkę, jest agresywna, co robić?' ;) może warto pójść do psiego przedszkola czy też ogólnie na jakiś kurs posłuszeństwa, gdzie pokażą Ci, jak pracować z psem, jak wzmacniać pożądane zachowania, jak eliminować te niechciane. i poczytaj trochę książek ;) Quote
asiak_kasia Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 motyleqq napisał(a):i tak wcześnie napisał. mógł to zrobić za rok z tytułem 'mam ponad roczną pitbullkę, jest agresywna, co robić?' ;) może warto pójść do psiego przedszkola czy też ogólnie na jakiś kurs posłuszeństwa, gdzie pokażą Ci, jak pracować z psem, jak wzmacniać pożądane zachowania, jak eliminować te niechciane. i poczytaj trochę książek ;) w sumie racja :roll: zawsze się zastanawiam, jak to jest, ze przed kupnem telefonu każdy sprawdzi sobie opinię w necie, a przed zakupem/wzięciem psa na KILKANAŚCIE lat, pod swoj dach, tak łatwo podejmują decyzję. z tym psim przedszkolem, to tez trzeba mądrze wybrać bo są psie przedszkole i jakieś pomyłki prowadzone przez osoby zupełnie nie mające pojęcia o psach. Fajnie by było pójść na zajęcia grupowe do kogoś kto zna i rozumie TTB, bo czesto zachowanie jakie dla owczarkarza jest niepojęte, dla milośników pitów, astów i bulli jest normalne. ( i nie, nie chodzi mi o agresje, a raczej o fiksacje, zacięcie i takie tam.) Quote
doddy Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 Gandziura, wzięłaś psa jednej z inteligentniejszych ras stworzonych przez człowieka, dodatkowo wybrałaś jedną z najbardziej aktywnych, sportowych ras. Wzięłaś psa, ale chyba zapomniałaś zapoznać się z charakterystyką, potrzebami tej rasy przed zakupem. Dobrze, że teraz chcesz sie zreflektować i coś robić. Jak to mawiają: TTB są jak Media Markt, nie dla idiotów. I w przypadku tych ras, jest to idealne porównanie. Największą wadą amstaffów/pitbulli jest ich skłonność do kombinowania i nadmiar inteligencji. Są to rasy, które całe życie potrzebują bodźców, dużo pracy, zainteresowania. To nie są psy, którym wystarczy że nauczysz je raz siad, waruj. To typ psa, który nauczony tych komend, będzie kombinować co zrobić, aby komend nie wykonać. To psy, które uczy się całe życie, a one uczą nas. Naprawdę muszą trafić do fanatyków, którzy kochają psy, kochają coś robić i chcą to robić przez kolejne 15 lat. To nie pies dla głupków, nie pies dla leniwców. W marnych rękach wyrośnie pies, który przekombinuje swoją rodzinę a ludzie powiedzą o nim "niewychowany, agresywny". Co teraz zrobić? Czytać, poznawać, rozmawiać. Rozwijać swoją wiedzę o posiadaniu psów, o możliwościach co można z TTB robić na co dzień. Wzięłaś psa pitbulla, więc wymaga on od Ciebie najwięcej zaangażowania ze wszystkich terrierów tej grupy. Zapoznaj się z możliwością odbycia szkolenia w swoim mieście. Idź na psie przedszkole, gdzie będziesz mogła socjalizować swoją pociechę z nowymi bodźcami, z nowymi psami, uczyć odwoływania, atrakcyjności swojej osoby. Po psim przedszkolu udaj się na dorosłe szkolenie, aby doszlifować "dalsze braki". Pomyśl o psich sportach typu frisbee, agility. Pitbulle kochają dużo ruchu, są mega skoczne, więc w tych sportach fajnie się bawią. Co ważne - daj najpierw psu dorosnąć, przebadaj. A póki co miej szczeniaka, któremu sprawisz mądre dzieciństwo połączone z socjalem. Tyle ile pracy włożysz w pierwsze lata posiadania psa, to Ci zaprocentuje na dalsze wspólne życie. Nie oddaje się swojego psa na szkolenie. Szkolenie jest, aby nauczyć Ciebie jak postępować. To Ty się będziesz szkolić :) Bo przy pitbullu to Tobie nauka jest potrzebna :) Quote
ajeczka Posted July 23, 2013 Posted July 23, 2013 Mam ttb ze schronu. Kiedy go zabrałam miał rok i nie był wychowany. Przez dwa lata ciężko nad nim pracowałam. Ttb potrzebują pracy, ruchu, szkolenia. Rudy codziennie chodzi na długie spacery gdzie uczy się czegoś nowego. Na początku próbował mnie sobie podporządkować, ale metodą puszki z monetami udało mi się tego uniknąć. W wieku Twojego psa ważna jest socjalizacja, u mnie to było trudne, ale się udało. Lubi się z większością psów na osiedlu. Quote
Recommended Posts