Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, moj pieniu (suka york) ma od niedzieli problem z odbytem. Wyjechalismy w niedziele nad morze,piesek został w domu...,gdy wrocilismy cały pokój był w kropkach od kupki,wszytsko smierdzialo strasznie,gdy zobaczyłam mojego psa,kupka przyklejona do tylka,szybko poszłam mu to usunac,i umyc psa. Myślałam,że piesek ma problemy z kupka,i poprostu przylejilo mu sie to przez włosy. Na drugi dzien rano jak wstałam,cała posciel miałam w stolcu,pies jakby wycierał tylek... dalej smierdzialo... nakarmilam pieska wyprowadzilam na długi spacer, piesek sie załatwil kupka normalna,sama wyszla bez problemu. jednak widze,ze cos ja tam meczy , ma czerwone kropki pod odbytem, i cały czas jakby mu wyciekalo cos,w kolorze jasnego brazu,smierdzi... co to moze byc i skad to zazerwienienie... myslalam,ze to moze od tej kupki co sie przyklejilo... czy moze kot wbil pazury w pieska w tame tejony i teraz piesek tak ma. co robic??

Posted

Delph napisał(a):
Idź do weterynarza, prawdopodobnie problem dotyczy gruczołów okołoodbytowych. Wtedy konieczna jest pomoc weterynarza.

...a jak to wyglada jak pies ma problem z tymi gruczołami??

Posted

Jeżeli nie są oczyszczane regularnie zbiera się tam cuchnąca wydzielina. Może sama wypływać, a może spowodować stan zapalny. Pies interesuje się tamtymi rejonami, bo go boli, może się wylizywać, saneczkować, a może nie zwracać wcale uwagi, ale to nie znaczy, że wszystko jest w porządku. W cięższych przypadkach może wytworzyć się przetoka lub ropień. Tak czy inaczej sprawę powinien zobaczyć weterynarz, to on oczyszcza psu podczas wizyty gruczoły. Nawet jeżeli to nie one są problemem (bo przez internet tego nie ocenię), powie co dzieje się z psem.

Posted

dokładnie.a nie posadzałabym o to kota na pewno.jeśli oddawany stolec w ciagu dnia jest wielokrotnie to także nie jest ok.odrobaczany jest regularnie lub badany stolec na obecność pasozytów?

Posted

gryf80 napisał(a):
dokładnie.a nie posadzałabym o to kota na pewno.jeśli oddawany stolec w ciagu dnia jest wielokrotnie to także nie jest ok.odrobaczany jest regularnie lub badany stolec na obecność pasozytów?

.Tak piesek jest odrobaczany.Przechodzi również swoja pierwsza cieczke. Dzis byłam zapisać się do veta i mam na 17.45.
Przyszło mi też teraz przez myśl,czy te problemy z kupka,i odbytem(bolacym) sa wlasnie przez te gruczoły,ale czy problem z tymi gruczołami może być też przez zmiane pokarmu? Wczesniej dawałam RC,teraz przeszłam na eukabane,bo u nas w uk,w moim sklepie,mam problem z nabyciem cały czas RC,i zauwazyłam,ze pies podjada chrupki również kocie,a swoich (eukabanowskich) nie chce jesc...dostaje puszki,i gotowanego kurczaka,oraz rózne przysmaki.

Posted

pysia126 napisał(a):
.czy problem z tymi gruczołami może być też przez zmiane pokarmu?

Sama nie miałam z tym styczności, ale słyszałam, że zmiana żywienia może powodować problemy z gruczołami.