bellinka Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 co byście polecali aby sierść dobermana była błyszcząca i zdrowa?? Jakieś szampomy,odrzywki lub jakieś dania co wspomogą i umocnią sierść... Quote
Ania-Sonia Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Sierść dobermanów ma niestety tendencję do łupieżu. Możesz dawać mu olej z wiesiołka (kapsułki do nabycia w aptece) lub dodawać troszkę oleju dobrej jakości (oliwa z oliwek, olej kukurydziany) do karmy. W lecznicach są do nabycia gotowe preparaty służące dobrze na sierść (kilka lat temu był Omegan, czy coś w tym stylu - mojej dobermance to bardzo służyło). Quote
kate89 Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 Ja polecam dodawanie siemia lnianego do karmy,nadaje sierści połysk i staje sie ona miększa,taka delikatniejsza.Dobrze tez robią odżywki z pestek winogron. Quote
Klementynkaa Posted May 18, 2007 Posted May 18, 2007 a najlepszym sposobem na błyszczącą sierść jest duuuuża ilość głaskania ;) Quote
marcinkey Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Miałem już 3 dobermany, każdy świecił się jakby był wysmarowany brylantyną. Tajemnicą ładnej, błyszczącej sierści jest dobre odżywianie, naturalne jedzonko (mięso, ryż, warzywa), a nie tam jakieś g...o z puszki albo suchy pokarm. Quote
Recommended Posts