Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 355
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sunia przyjechała do nas ok 21. Przywieźli ją przemili " Rubikowie".
Mała, bo nie maleńka jest słodka, bardzo grzeczna, trochę nieufna ,ale nie dzika. Jest szczupła, powinna przytyć tylko z pół kilo i koniec.
Myślę ,że szybko się oswoi, sterylka i szukamy DS.
Pańcio już ja wciągnął na kolanka i wymiział. Podchodzi nieśmiało ,nawet ogonkiem pomachała. Na szczęście ładnie zjadła suche.Nie ucieka po kątach ,ale na wszelki wypadek ma przypiętą w domu smycz.Ubraliśmy ją w szelki , obróżkę dostała w posagu od Rubików i przypięłam adresatkę. Zrobiłam parę zdjęć ,ale wkleję jutro.Padam na dziób.
Sunia drapie się, chyba ma pchły.Wykąpiemy ją jeszcze raz i zobaczymy czy pomoże.

Posted (edited)

Na szczęście dogo wróciło... My (ja i TŻ) też. Poker - jeszcze raz dziękuję Tobie i Twojemu mężowi za przyjęcia Małej i nas, za przekazanie kilku cennych informacji, które z pewnością przydadzą mi się w przyszłości :) Trochę się rozkleiłam, przyznaję, ale, Broń Boże, nie ze strachu o Małą (wystarczyło poczytać reakcję dogomaniaczek na informację o tym, że weźmiesz sunię, by jakikolwiek strach minął) ale dlatego, że jednak szybko przywiązałam się do tego uroczego czworonoga.
Bazarek dla niej, tak jak się umówiłyśmy, "skleję" jeszcze w tym tygodniu.
Mała na odrobaczenie dostała Aniprazol

Edited by Rubik
Posted

Urlop, urlop ???co to jest ?? czy ktoś mówi ,że ja miałam urlop :crazyeye::angryy:
Od rana na nogach biegiem.Dopiero teraz siadłam nie liczą godziny na fotelu u dentysty :roll:

A teraz o suni. Jest słodka, radosna, przyjazna do ludzi, wcale nie zastrachana. Przed wnusią wyłożyła się kołami do góry. Na smyczy chodzi całkiem nieźle, czasem na boki ,ale nie ciągnie. Wypuszczona na ogródek , zawołana wraca. Z psami całkowicie spokojnie.Na kotę poszczekuje i próbuje gonić,ale nie w celach krwiożerczych.
Chce się bawić, ale nie bardzo umie. Dałam jej piszczącą zabawkę, powąchała i nic. Gryzła na ogródku kijek. Próbuje gryźć kocyk,na którym leży.Oczywiście bezbłędnie wskakuje na skórzaną kanapę. :mad:
Ma duży apetyt, bardzo chętnie jadła suche,ale wieczorem zrobiła niespodziankę i zwymiotowała karmę w takiej ilości ,że chyba jeszcze z wczoraj.:razz: Odczekałam i dałam jej gotowane. Niunia się gryzie, chyba ją jutro wykąpiemy. Pcheł nie widzę.
Wczoraj zrobiła koo w domu, była piękna jak to mąż określił, a dziś zaszczyciła też jego na spacerze.

Musimy jednak kupić jej szelki, bo te które miałam, są za kiepskie.
Mąż powiedział ,że sunia w stosunku do tych które mieliśmy dotychczas to bułeczka z masełkiem.
Nie wiem czy ona jednak sie nie zgubiła.Nie widać w jej psychice urazu do ludzi, nie boi sie suszarki do włosów,odkurzacza, nie boi sie gwałtownych ruchów.
Rubik, może warto jednak zrobić w okolicy gdzie była znaleziona ogłoszenia o niej.
Właśnie mąż zaległ na podłodze i miziają się z sunią i kotą.Mała wyraźnie podstawia się do głasków i jest zazdrosna o kotę.
Ciągle nie możemy jej nazwać. Lula i Musia jednak nie pasują do niej.
Myślę ,że można robić jej ogłoszenia.
Ponieważ nie widzę oznak cieczki,zapiszę ją na sterylkę.

Posted

Dziękuję za wyczerpującą informację!
Sunia czuję się chyba u was jak pączek w maśle :) Jej początki u nas naprawdę nie były dla niej chyba łatwe, bo (jak z resztą pisałam) była mocno wystraszona, zmykała jak tylko wykonało się gwałtowniejszy ruch, a na spacerach omijała innych szerokim łukiem. Później było już lepiej, ale teraz jak czytam to aż sama nie wierzę! Mam nadzieję, że nie było tak, że klimat jej u nas nie służył ;)
Zastanawiam się skąd wzięło się krwawienie, skoro nie ma cieczki? Czy mogą być jakieś inne przyczyny?
Póki co zamieściłam ogłoszenia o znalezieniu Małej na dwóch lokalnych portalach internetowych (jeden bardzo popularny w rejonie gdzie znalazłam sunię), ale może rzeczywiście przejadę się w te rejony, popytam i porozwieszam informacje.
Czy z ogłoszeniami czekać na Lucynę?

Posted (edited)

Myślę ,że małej było u Was bardzo dobrze i dzięki temu u nas już nie ma problemu. Pewnie jakiś czas się błąkała i to normalne ,że na początku była nieufna i wystraszona.
Nie wszyscy ludzie korzystają z internetu. Papierowe ogłoszenia o jej znalezieniu bardzo by się przydały.Może rozwiesić przy pobliskich kościołach, ośrodkach zdrowia i sklepach. Czasem listonosze też mają sporą wiedzę.
A ogłoszenia o szukaniu DS. dla niej też można zacząć robić.Najwyżej Lucyna zrobi inne, jeżeli nie jest na wyjeździe i zechce spełni ć moją prośbę. Zrobiłam jej trochę zdjęć,ale nie są dobre do ogłoszeń.

Edited by Poker
Posted

Ogłoszenia papierowe przygotuję i rozwieszę.
Jeśli chodzi o ogłaszanie Małej w związku z szukaniem DS to mam niestety tylko te zdjęcia, które są na wątku + jakieś dwa, które już w ogóle nie oddają uroku suni. Czy byłaby możliwość zrobienia małej kilku ujęć raz jeszcze?

Posted

Poker napisał(a):
Zrobiłam jej trochę zdjęć,ale nie są dobre do ogłoszeń.

Jak wyżej.
Będę cykać jej zdjęcia ile wlezie ,aż jakieś się nada.
Myślałam o imieniu Jalla, co oznacza po hebrajsku prędka.

Posted

Wybór imienia pozostawiam Tobie :) Jeśli spojrzysz na Małą i będziesz wiedziała, że to właśnie TO imię, niech takie zostanie

Posted

Petitka fajnie tylko trochę długie. Ptysia pasuje mi do mniejszej suni. Wnusia proponowała Gwiazka albo Róża.
Mała jest naprawdę słodka.Mniej goni kotę. Na spacerku ładnie idzie, było wszystko co trzeba. W domu zachowuje czystość. Dziś ciut bawiła się piszczącą zabawką. Jadła od wczoraj gotowane.
Nie wygląda na to ,żeby zaznała krzywdy od udzi.
Mąż goni mnie ,żeby szybko szukać jej DS, blo się znowu zakocha.:evil_lol:
No i wreszcie zapadła decyzja o imieniu.Na spacerze wpadła mi do głowy FIGA i już nie wyleciała. A że ŚWIEŻA figa to mój ukochany owoc, to tym bardziej się cieszę ,że w końcu mała ma imię.

Posted

Ja się zakochałam po kilku godzinach :)

Proponowana treść ogłoszenia:
Figa jest niedużą sunią. Ma dwa lata. Niezwykle przyjazna, radosna istotka, zakochana w człowieku. Lubi psy, koty trochę goni, ale nie ma wobec nich złych zamiarów. Przyjaźnie nastawiona do dzieci. Jest wulkanem energii. Gdy macha ogonkiem, macha całym swoim ciałkiem.
W domu zachowuje czystość, potrzeby załatwia na spacerkach. Ładnie chodzi na smyczy. Jest posłuszna, reaguje na wołanie. Idealna kandydatka na kanapowca :)
Sunia została odrobaczona, wkrótce będzie wysterylizowana.
Obecnie przebywa w Domu Tymczasowym we Wrocławiu
Obowiązkowa wizyta przedadopcyjna.
Kontakt w sprawie adopcji:

Poker, czy coś byś dopisała/wykreśliła? I czyj nr tel. podawać?
Ja jutro porozwieszam ogłoszenia w okolicy.

Posted

Napiszcie, że już wysterylizowana ;) Ja zawsze tak robię, bo zanim się telefony rozdzwonią, to już będzie "po wszystkiemu" ;) A przecież i tak bez sterylki Pokerek jej nie wypuści, choćby Mąż miał się na zabój zakochać :)

Posted

Wniosłam troszkę zmian w ogłoszeniu.

Figa jest małą 1,5 roczną sunią. Ma 38 cm w kłębie i waży ok.7 kg .To niezwykle radosna istotka, zakochana w człowieku i przyjazna dla dzieci. Lubi psy, koty po kilku dniach nie przeszkadzają jej.Gdy macha ogonkiem, macha całym swoim ciałkiem.
W domu zachowuje czystość, ładnie chodzi na smyczy. Jest posłuszna, reaguje na wołanie. Idealna kandydatka na kanapowca :smile:
Sunia została odrobaczona i wysterylizowana.

Obecnie przebywa w domu tymczasowym we Wrocławiu i z tęsknotą wypatruje rodziny , która pokocha ją na zawsze.
Kontakt w sprawie adopcji pod numerem telefonu:713482951.

Nie piszę o wizycie przedadopcynej w ogłoszeniach.Mówię o tym podczas rozmowy. Mam wrażenie ,że można wtedy wyjaśnić o co chodzi.Część ludzi nie zna procedur i może się zniechęcić. Wiek obniżyłam , bo po zachowaniu myślę ,że ona jest jednak młodsza niż 2 lata.

Pisząc o ogłoszeniach rozwieszanych w okolicach miałam na myśli te o znalezieniu suni i szukaniu poprzedniego właściciela.
Natomiast o jej adopcji niekoniecznie wieszałabym w tamtym rejonie.