Czaki Posted July 4, 2013 Posted July 4, 2013 A więc chce się dowiedzieć czy bezdomny pies husky (lub w typie) może stać się z ufnego i przyjacielskiego , agresywnym (do ludzi i innych psów) i groźnym ? Moja koleżanka twierdzi że mógł : Jeśli husky nie ma "lidera" przyjmuje pozycje przywódcy. Chce rządzić i stąd agresja. Zachowanie tego husky wcale mnie nie dziwi. Dla tej rasy, to wręcz normalne. Jeśli pies znajdzie dom bd potrzebował behawiorysty, znawcy rasy albo człowieka, który umie sobie radzić z takimi problemami. Z drugą częścią zgadzam się bez dwóch zdań, aczkolwiek ten początek mi się nie podoba. Jak myślicie ? :razz: Quote
Beatrx Posted July 4, 2013 Posted July 4, 2013 każdy pies z ufnego i przyjacielskiego może stać się agresywny. wystarczy, ze został np. zaatakowany i pogryziony przez inne psy, skopany przez człowieka, ktoś w niego kamieniami rzucał czy po prostu zrobił coś, co siedzi w psie głęboko i zwierzątko będzie atakowało ze strachu. tak samo może atakować ze względów zdrowotnych np. boli go łapa i jest rozdrażniony, albo ma guza mózgu, padaczkę czy jeszcze coś innego. a koleżance powiedz, żeby poobserwowała stado wilków na jakimś programie przyrodniczym. czy alfa jest agresorem i swoje rządy wprowadza agresją? nie. alfa to ten, który agresję między członkami stada rozładowuje. jeśli alfa byłby agresorem to zostałby przez stado obalony. stado musi mieć zrównoważonego przewodnika, a nie nerwusa. Quote
Czaki Posted July 5, 2013 Author Posted July 5, 2013 Dzięki za szybką odp. To samo jej mówiłam , ale jak ona się uprze ..... No cóż muszę porozmawiać z nią jeszcze raz :razz: Quote
Beatrx Posted July 5, 2013 Posted July 5, 2013 ona żyje stereotypem: alfa zdobywa władzę siłą i trzeba zwierzątko zdominować, żeby się słuchało. argumentami jej nie przekonasz, musiałaby obejrzeć jakiś program przyrodniczy o wilkach czy innych dzikich psowatych albo przeczytać książkę na ten temat, to wtedy może uwierzy. Quote
Czaki Posted July 5, 2013 Author Posted July 5, 2013 Faktycznie :p TD ciągle żywa ...:icon_roc: Quote
Recommended Posts