Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A więc chce się dowiedzieć czy bezdomny pies husky (lub w typie) może stać się z ufnego i przyjacielskiego , agresywnym (do ludzi i innych psów) i groźnym ?

Moja koleżanka twierdzi że mógł : Jeśli husky nie ma "lidera" przyjmuje pozycje przywódcy. Chce rządzić i stąd agresja. Zachowanie tego husky wcale mnie nie dziwi. Dla tej rasy, to wręcz normalne. Jeśli pies znajdzie dom bd potrzebował behawiorysty, znawcy rasy albo człowieka, który umie sobie radzić z takimi problemami.

Z drugą częścią zgadzam się bez dwóch zdań, aczkolwiek ten początek mi się nie podoba.

Jak myślicie ? :razz:

Posted

każdy pies z ufnego i przyjacielskiego może stać się agresywny. wystarczy, ze został np. zaatakowany i pogryziony przez inne psy, skopany przez człowieka, ktoś w niego kamieniami rzucał czy po prostu zrobił coś, co siedzi w psie głęboko i zwierzątko będzie atakowało ze strachu. tak samo może atakować ze względów zdrowotnych np. boli go łapa i jest rozdrażniony, albo ma guza mózgu, padaczkę czy jeszcze coś innego.

a koleżance powiedz, żeby poobserwowała stado wilków na jakimś programie przyrodniczym. czy alfa jest agresorem i swoje rządy wprowadza agresją? nie. alfa to ten, który agresję między członkami stada rozładowuje. jeśli alfa byłby agresorem to zostałby przez stado obalony. stado musi mieć zrównoważonego przewodnika, a nie nerwusa.

Posted

Dzięki za szybką odp.
To samo jej mówiłam , ale jak ona się uprze ..... No cóż muszę porozmawiać z nią jeszcze raz :razz:

Posted

ona żyje stereotypem: alfa zdobywa władzę siłą i trzeba zwierzątko zdominować, żeby się słuchało. argumentami jej nie przekonasz, musiałaby obejrzeć jakiś program przyrodniczy o wilkach czy innych dzikich psowatych albo przeczytać książkę na ten temat, to wtedy może uwierzy.