juli88 Posted July 4, 2013 Posted July 4, 2013 Witam! Mój temat pracy to rola i miejsce psa we współczesnej kulturze. Czy kojarzycie książki które mogły by się przydać? Bo literatury o psach jest sporo ale zastanawiam na której warto sie skupić. Coren, Fennel? Będę wdzięczna za każdą propozycję i może w miarę możliwości opis :) Quote
szczwacz Posted July 4, 2013 Posted July 4, 2013 Temat dość rozległy ale może coś Ci się przyda: 1. Michael Fleischer - Pies i człowiek, wydawnictwo naukowe dolnośląskiej szkoły wyższej edukacji TWP we Wrocławiu, Wrocław 2004 2. Krzysztof Tomasz Konecki - Ludzie i ich zwierzęta, Wydawnictwo Naukowe Scholar, W-wa 2005 3. Donald R. Griffin - Umysły zwierząt Czy zwierzęta mają świadomość? Gdańskie wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2004 4. M. Pawleta, Pies w świecie człowieka przeszłości, "Czas Kultury" 2002 nr 1. 5. A. Tomaszczuk, Wierny jak pies czy pies na baby? O różnych interpretacjach symbo*licznych i przeciwstawnych obrazach psa, "Kultura popularna" 2004 nr 1. 6. J. Żychlińska-Buczek, A.Wronowska, Rola psa w życiu człowieka, Wiadomości Zootechniczne, R. XLVI (2008, 4) 7. Katarzyna Filipczak, Pies w życiu i wierzeniach naszych przodków, Dwumiesięcznik ZKwP "PIES" nr 1(279)2000 8. Teologia zwierząt - Andrew Linzey, Wyd. WAM. Kraków 2010 9. Katarzyna Filipczak, Pies w mitologii, religii i malarstwie, Dwumiesięcznik ZKwP "PIES" nr 6(290)2001 10. Pat Miller "Z psem przez stulecia" 11. Oeser Erhard - Człowiek i pies Historia przyjaźni Poszukaj jeszcze informacji o zoofrenii Olega Kulika, bo to dość kontrowersyjne zjawisko ale związane ze sztuką. Pozdrawiam Quote
juli88 Posted July 4, 2013 Author Posted July 4, 2013 szczwacz napisał(a):Temat dość rozległy ale może coś Ci się przyda: 1. Michael Fleischer - Pies i człowiek, wydawnictwo naukowe dolnośląskiej szkoły wyższej edukacji TWP we Wrocławiu, Wrocław 2004 2. Krzysztof Tomasz Konecki - Ludzie i ich zwierzęta, Wydawnictwo Naukowe Scholar, W-wa 2005 3. Donald R. Griffin - Umysły zwierząt Czy zwierzęta mają świadomość? Gdańskie wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2004 4. M. Pawleta, Pies w świecie człowieka przeszłości, "Czas Kultury" 2002 nr 1. 5. A. Tomaszczuk, Wierny jak pies czy pies na baby? O różnych interpretacjach symbo*licznych i przeciwstawnych obrazach psa, "Kultura popularna" 2004 nr 1. 6. J. Żychlińska-Buczek, A.Wronowska, Rola psa w życiu człowieka, Wiadomości Zootechniczne, R. XLVI (2008, 4) 7. Katarzyna Filipczak, Pies w życiu i wierzeniach naszych przodków, Dwumiesięcznik ZKwP "PIES" nr 1(279)2000 8. Teologia zwierząt - Andrew Linzey, Wyd. WAM. Kraków 2010 9. Katarzyna Filipczak, Pies w mitologii, religii i malarstwie, Dwumiesięcznik ZKwP "PIES" nr 6(290)2001 10. Pat Miller "Z psem przez stulecia" 11. Oeser Erhard - Człowiek i pies Historia przyjaźni Poszukaj jeszcze informacji o zoofrenii Olega Kulika, bo to dość kontrowersyjne zjawisko ale związane ze sztuką. Pozdrawiam Wow :multi: bardzo dziękuję!!!! :D Dorwałam książkę przesadnik kynologiczny - fajny jest tam opis psiej historii :) Quote
juli88 Posted July 15, 2013 Author Posted July 15, 2013 Może ktoś zna jakieś fajne, ciekawe obrazy na których uwieczniony jest pies? Mam np. Venus z Urbino coś z Kossaka, bo on znany malarz (koni bardziej ale psy też są) i pustka w głowie a szkoda jak bym przeoczyła coś ważnego Quote
NikaEla Posted August 2, 2013 Posted August 2, 2013 [quote name='juli88']Może ktoś zna jakieś fajne, ciekawe obrazy na których uwieczniony jest pies? Zobacz tutaj:http://pieswsztuce.blogspot.com/2010/10/pierre-auguste-renoir.html np. Auguste Renoir, Śniadanie wioślarzy, 1881 Auguste Renoir, Kobieta z psem oraz : Thomas Gainsborough, Dziewczyna z wioski z psem.. Quote
Zenek1 Posted August 18, 2013 Posted August 18, 2013 Mi też ten temat bardzo się przyda. Podziękowania dla autora i tych którzy odpisali :) Quote
juras23 Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 Czterej Pancerni i Pies Janusza Przymanowskiego :P Quote
juli88 Posted August 19, 2013 Author Posted August 19, 2013 Zenek1 napisał(a):Mi też ten temat bardzo się przyda. Podziękowania dla autora i tych którzy odpisali :) A o czym dokładnie piszesz? Może pomożemy sobie wzajemnie :) Quote
kamos Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Na temat psa w historii i sztuce jest napisane w skrócie w albumie"Psy" Izabeli Wierzbowskiej.Podaje w nim także przykłady obrazów : Jan Hrynkowski "Martwa natura z pieskiem " Zygmunt Ajdukiewicz "Strach na wróble " Alfred Wierusz - Kowalski " Awangarda myśliwska " Stanisław Ignacy Witkiewicz " Marysia i Burek " Pozdrawiam:lol: Quote
juli88 Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 kamos napisał(a):Na temat psa w historii i sztuce jest napisane w skrócie w albumie"Psy" Izabeli Wierzbowskiej.Podaje w nim także przykłady obrazów : Jan Hrynkowski "Martwa natura z pieskiem " Zygmunt Ajdukiewicz "Strach na wróble " Alfred Wierusz - Kowalski " Awangarda myśliwska " Stanisław Ignacy Witkiewicz " Marysia i Burek " Pozdrawiam:lol: Dziękuję :loveu: Quote
juli88 Posted October 29, 2013 Author Posted October 29, 2013 Szukam jeszcze literatury dotyczącej kina... Cokolwiek o Szariku z Czterech pancernych i o Cywilu dodatkowo może coś z muzyką o psach dla dzieci ogólnie pies w mediach chciałam pisać o Uwdzę, o serii reportaży zwierzęta też czują nie mam pojęcia w jakich książkach tego szukać... Quote
filodendron Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 [quote name='juli88']Może ktoś zna jakieś fajne, ciekawe obrazy na których uwieczniony jest pies? Warto przyjrzeć się holenderskiemu malarstwu rodzajowemu (szczególnie sceny kuchenne) - sporo tam psów. A bardziej współcześnie może to Cię zainteresuje - przynajmniej pod kątem dalszych poszukiwań http://galeria-arsenal.pl/wystawy/pies-w-sztuce-polskiej.html Quote
juli88 Posted October 30, 2013 Author Posted October 30, 2013 [quote name='filodendron']Warto przyjrzeć się holenderskiemu malarstwu rodzajowemu (szczególnie sceny kuchenne) - sporo tam psów. A bardziej współcześnie może to Cię zainteresuje - przynajmniej pod kątem dalszych poszukiwań http://galeria-arsenal.pl/wystawy/pies-w-sztuce-polskiej.html Dotarłam już do tego linku :) w każdym razie dziękuję :) Teraz chce pisać o filmie, potzrebuje literatury. Linki z internetu to nie ciekawie wygląda w bibliografii Quote
filodendron Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 Tylko, że to Ci wyklucza tendencje najnowsze niezależnie czy chodzi o obraz, czy film, czy muzykę, bo o tym, co najnowsze, jeszcze się nie publikuje - jeśli pisze, to chyba że magisterki właśnie ;), z kompilacji których ewentualnie powstają później bardziej ogólne opracowania, o ile zjawisko medialne okaże się znaczące - ale na to trzeba czasu. "Czterej pancerni" i "Cywil" to nijak współczesność. Co innego "Uwaga TVN" albo "Komisarz Alex" - no ale o nim z w/w względów raczej jeszcze nic nie napisano. Ale jeśli to taka współczesność szeroko pojęta ;) to jest coś takiego na rynku jak "Czterej pancerni i pies - przewodnik po serialu i okolicach" - to pozycja współczesna. Może tam będą jakieś szczegóły. W poprzedniej epoce była natomiast książeczka Bauera "Z psem przez stulecia" i tam był rozdział o sławnych psach, a więc - zważywszy lata - zapewne o filmowym Rin Tin tinie. Wydaje mi się też, że swego czasu w "Moim Psie" był cykl artykułów o sławnych psach, które mocno zaistniały w masowej świadomości i wyobraźni - ale nie wiem, czy możesz sie powołać w bibliografi na tego rodzaju prasę ;) Quote
juli88 Posted October 30, 2013 Author Posted October 30, 2013 filodendron napisał(a):Tylko, że to Ci wyklucza tendencje najnowsze niezależnie czy chodzi o obraz, czy film, czy muzykę, bo o tym, co najnowsze, jeszcze się nie publikuje - jeśli pisze, to chyba że magisterki właśnie ;), z kompilacji których ewentualnie powstają później bardziej ogólne opracowania, o ile zjawisko medialne okaże się znaczące - ale na to trzeba czasu. "Czterej pancerni" i "Cywil" to nijak współczesność. Co innego "Uwaga TVN" albo "Komisarz Alex" - no ale o nim z w/w względów raczej jeszcze nic nie napisano. Ale jeśli to taka współczesność szeroko pojęta ;) to jest coś takiego na rynku jak "Czterej pancerni i pies - przewodnik po serialu i okolicach" - to pozycja współczesna. Może tam będą jakieś szczegóły. W poprzedniej epoce była natomiast książeczka Bauera "Z psem przez stulecia" i tam był rozdział o sławnych psach, a więc - zważywszy lata - zapewne o filmowym Rin Tin tinie. Wydaje mi się też, że swego czasu w "Moim Psie" był cykl artykułów o sławnych psach, które mocno zaistniały w masowej świadomości i wyobraźni - ale nie wiem, czy możesz sie powołać w bibliografi na tego rodzaju prasę ;) Mam z psem przez stulecia, zajrzę tam jeszcze raz dzisiaj :) Nie pamiętam tego działu ale pewnie przeoczyłam :) Ogólnie to opracować jest sporo ale z dostępnością gorzej. Zwłaszcza jak się mieszka, że tak powiem na zadu... Quote
kamos Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 Jeśli chodzi o film przychodzi mi do głowy serial "Psie serce", piosenkę przewodnią śpiewa Maria Pakulnis. Dla dzieci lektura z kl.II podst. " Pięciopsiaczki "Wandy Chotomskiej. Quote
Aussie Posted November 1, 2013 Posted November 1, 2013 Katarzyna Nowicka "Pyskiem do kamery. Szarik, Cywil i inni" Quote
juli88 Posted November 2, 2013 Author Posted November 2, 2013 Aussie napisał(a):Katarzyna Nowicka "Pyskiem do kamery. Szarik, Cywil i inni" Dziękuję :loveu: Quote
Recommended Posts