Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

U nas na ringu też było śmiesznie, ale nasza ekipa tak czy inaczej zadowolona z dobrej zabawy:
IRON Biała Pasja (debiut w klasie baby) - WO. II
BELLA ZORA Biała Pasja (klasa championów) - Dosk. I, CWC
ICE IRA Dzika Banda (klasa championów) - Dosk. II :)

Posted

[quote name='Izoldas']U nas na ringu też było śmiesznie, ale nasza ekipa tak czy inaczej zadowolona z dobrej zabawy:
IRON Biała Pasja (debiut w klasie baby) - WO. II
BELLA ZORA Biała Pasja (klasa championów) - Dosk. I, CWC
ICE IRA Dzika Banda (klasa championów) - Dosk. II :)
[/QUOTE]
No to cieszymy sie razem z Wami:) Gratulacje!

pzdr.

Posted

[quote name='Mojka']Mnie zawsze zastanawia dlaczego sędziowie pozwalają na takie wystawianie ONków.... przecież regulamin wystaw w Polsce mówi jasno, że "double handling" jest ZABRONIONY ! Myślę, że dopóki organizatorzy i sędziowie będą to tolerować, to wystawcy będą tak wystawiać ONki. cytat z regulaminu:[FONT=CentSchbookPL-Bold][FONT=CentSchbookPL-Bold]
[FONT=Arial]VI.Szczególne obowiązki organizatorów[/FONT][FONT=Arial].......[/FONT]
[FONT=Arial]3. W zakresie opieki i udzielania pomocy sędziom:[/FONT][FONT=Arial].....[/FONT][FONT=Arial].[/FONT]
[FONT=Arial]c) [FONT=arial] W [SIZE=2]ringu utrzymana musi być pełna dyscyplina i porządek. Nie można pozwolić na wchodzenie na[/FONT][/FONT]
[FONT=arial]ring widzom, zrywanie lub przesuwanie lin wytyczających ring czy tzw. podwójne wystawianie psa [/FONT] [FONT=arial] (double handling ) itd.[SIZE=2]Utrzymanie porządku i dyscypliny jest zadaniem, powołanej przez organizatora, służby porządkowej działającej w porozumieniu z sędzią.[/FONT]
[FONT=Arial]VII.Szczególne uprawnienia i obowiązki sędziów[/FONT]
[FONT=Arial]7. Wprzypadku niesportowego zachowania się wystawcy, a szczególnie:[/FONT]
[FONT=Arial]a) uporczywego wchodzenia na ring drugiej osoby bez zgody sędziego lub nawoływania psa spoza ringu przez drugą osobę (double handling),[/FONT]....

[FONT=Arial]f) niegrzecznego zachowania się, wygłaszania złośliwych uwag pod adresem sędziego,wystawców lub innych osób, sędzia może zdyskwalifikować psa. Winien sporządzić pisemną informację opisującą zajście. Informację podpisaną przez sędziego, asystentów i ewentualnych świadków sędzia przekazuje organizatorowi wystawy, a ten z kolei przesyła ją do przewodniczącego oddziału macierzystego wystawcy.[/FONT]

[FONT=Arial]Zarząd oddziału zobowiązany jest do wyciągnięcia odpowiednich konsekwencji w stosunku do[/FONT]
[FONT=Arial]wystawcy.Może to być rozmowa ostrzegawcza lub skierowanie sprawy do Sądu Koleżeńskiego.[/FONT][FONT=Arial]Kopie całej korespondencji związanej ze sprawą należy przekazywać zainteresowanemu sędziemu[/FONT]
[FONT=Arial]oraz Prezydium Kolegium Sędziów.[/FONT]
I jeszcze jedno, kiedyś na wystawie zostałam zmieszana z błotem przez jednego z wystawców, gdy przechodząc obok ringu ONków z osobą, która była pierwszy raz na wystawie wymienialiśmy uwagi o tym, że double handling jest zabroniony. Jak wydać niektórych ras regulamin nie dotyczy.....
[/FONT]
[/FONT][FONT=CentSchbookPL-Italic][FONT=CentSchbookPL-Italic][SIZE=2]
[/FONT]
[/FONT]

Jak widac, Regulamin wystaw obowiązuje tylko w jedna stronę, tzn. nas-wystawców,. sędziowie, szczególnie ci od ON - sa poza, tak...? Podejrzewam, że nie czytali tego Regulaminu i zyja w błogiej nieświadomosci, że takowy istnieje i co zawiera...

[quote name='resurgam']Moje reminiscencje z ringu nr 10 (sobota).
Do dzisiaj jestem pod wrażeniem oceny i jej uzasadnienia, jaką otrzymał mój whippet.
Na ringu tym oceniał sędzia Sergiei SLUKIN (UKR), o którym pod ringiem szeptano, że podobno jest wybitnym fachowcem od borzoji.
Do takiego wspaniałego arbitra przyjechały jedynie DWA borzoje, więc było śmiesznie.
Whippetów zgłoszono 25, a mój samiec wystawiany był w kl. otwartej i otrzymał ocenę doskonałą, lecz treść uzasadnienia zupełnie ocenie doskonałej nie odpowiada, a nawet jest sprzeczna z definicją oceny doskonałej opisanej w regulaminie, w którym czytamy: (ocena doskonała) [FONT=serif]...może być przyznana psu bardzo bliskiemu ideałowi wzorca rasy, [/FONT][FONT=serif]będącemu w doskonałej kondycji fizycznej i psychicznej, który wykazuje harmonię oraz klasę w posta[/FONT][FONT=serif]wie i ruchu. Jego zalety jako przedstawiciela rasy pozwalają zignorować drobne niedoskonałości, ale[/FONT] [FONT=serif]piętno płci musi być wyraźne."[/FONT]
Tymczasem sędzia w uzasadnieniu swojej doskonalej oceny napisał:".... głowa prawidłowa ale niewielka szpara w czaszce.......pies o krótkim zadzie.......miękkie nadgarstki" I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby wzorzec określał, że whippety nie mogą mieć szpary w czaszce, muszą mieć długi zad, no i gdyby prawdą było, że ma on miękkie nadgarstki. Tym bardziej, że miękkie nadgarstki u chartów są uznawane, jako wada, a wadliwy pies nie może być doskonały, bo przecież to nielogiczne!
Reasumując: nie dziwię się i nie denerwuję, gdy sędziowie oceniają moje psy gorzej, bo nie muszą się im podobać ale najbardziej wkurzają mnie takie IDIOTYCZNE i niezgodne z prawdą uzasadnienia ocen.
Mam czasami wrażenie, że niektórzy arbitrowie sądzą, iż wystawcy to TĘPOLE, więc każdy kit można im wlepić.
Czas najwyższy, aby zmienili swoje poglądy i postępowanie, a przede wszystkim oceniali zgodnie ze wzorcem, a nie patrząc po znajomych twarzach, bo coraz częściej będzie tak, jak było w Warszawie: do takiego znawcy borzojów przyjechały jedynie dwa egzemplarze...............
fot. ULA WIRSKA
Hahaha, pies z dziura w czaszce, do tego krótki zad i miękkie nadgarstki - nic, tylko dobic, aby sie nie męczył... ale ocena doskonała, nonono....

choc może tutaj akurat tłumacze zawiedli...?

Pzdr.

Posted

Jeśli już tak offujemy, to dodam swoje : międzynarodówka w Katowicach, BIS Baby. Obok nas stał facet z owczarkiem niemieckim, który rzucał się na wszystkie psy z zębami. Do mojego też wystartował, ale na szczęście szybko się odsunęłam. Taka sytuacja miała miejsce kilkukrotnie! Mój pies sobie nic z tego nie robił, bo większy i w ogóle luzak z niego, ale inne zadowolone nie były. Sam facet darł się na niego, ale nie żeby przestał się rzucać, tylko żeby stał i się dobrze sędziemu pokazał... Był to debiut mojego szczeniaka i tylko dlatego nie zareagowałam*. Następnym razem głośno zaprotestuję i nie pozwolę, aby pies z takim charakterem i to jeszcze w klasie BABY (!), wyszedł na finały jako Naj Baby!!!

*nie zareagowałam do organizatorów, bo facet dostał kilka słów co myślę o nim i jego szczeniaczku ;) jeden plus - jak mu kazałam trzymać się z daleka i zrobić duuuużą przerwę między nami, to posłuchał.

Posted

Asiaczku,
przede wszystkim gratuluję sukcesów!
Tłumacze nie zawiedli, bo facet gadał po rusku, tak głośno, że wszystko słyszałam i nawet skumałam. Jak wiesz, nie dyskutuje się z oceną sędziego, pomimo, że niektórzy wykłócali się.
Natomiast moje zadziwienie było ogromne, kiedy usłyszałam dyktowany przez sędziego opis.
I nie ma co dalej dyskutować - nie należy jeździć do arbitrów "kaloszy" i tyle, przecież sama stawka borzoji (szt. 2) mówi o jego "fachowości", i tyle.

Posted

Kilka fotek z wystawy, ring basenji:)

Najlepsza Grupa hodowlana - basenji "Asiaczek FCI"

Best of Group - basenji - Serek (Kanibaru FROMAJE FRAIS):)

BIS VETERAN - basenji - Fela (FELMERIA FOR CHRISTMAS EVE Asiaczek FCI)
Fela prezentowana przez Martynę:loveu:

rozpoczety Interchampionat - Sue (SWEET LIKE HONEY Asiaczek FCI); suczka prezentowana przez Zuzię (Zuzia & Noddy) :loveu:

Pzdr.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Martens']Chwała Bogu mój ring teraz był z daleka i jak tylko mignęły mi po drodze ONki, to się ewakuowałam dalej... Ale miałam już na którejś wystawie plenerowej, chyba w NDM, ring ON obok TTB... Fajny kontrast: poschizowane, drące się Szariki i spokojne, zrównoważone psy z pierwszych stron Faktu :roll:

Btw na którejś wystawie, chyba w Olsztynie albo Lublinie w zeszłym roku, wszystkie ringi były obok siebie, tylko ONki kawał dalej... Ciekawe czemu :roll:[/QUOTE]

nie wiem jak w Olsztynie, ale w Lbnie zawsze na stadionie Startu (gdzie są zazwyczaj wystawy) onki są jakby "na wygnaniu" - za wałem niecki stadionu - mają tylko ring dla siebie i nie słychac sapiących, wrzeszczacych duble handlerów.
a za granica też spotkalam się z NORMALNYM wystawianiem onków - co było ładne. Za to poludnie Europy to koszmarne wystawianie rottków..... dresy, wrzaski i ryczące świnie-zabawki.... fuj!