Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzisiaj byliśmy na Borkach. Na początku oczywiści ciągnął na smyczy, wszystkiego ciekawy, ale w końcu się uspokoił i ładnie szedł na luźnej smyczy, od czasu do czasu tylko pociągnął jak coś go zainteresowało w krzakach. Od razu jak doszliśmy to Newton rzucił się do wody by się napić, trochę pobrodził - tak żeby przez przypadek brzucha nie zmoczyć. Zrobiliśmy jedno ćwiczenie z tropienia, bo szczerze więcej nam się nie chciało.
Na koniec psisko było zmęczone i nie protestował przy wkładaniu do boksu, a zwykle się zapiera.

Posted

Na akcji na Dolinie byliśmy krótko, ale Newton zachowywał się bardzo fajnie. Oczywiście na początku ciągnął, ale się uspokoił. Leżał sobie i gryzł piłkę. Zbytnio nie chce oddawać zabawek, trzeba go przekupywać smakołykami, a to też nie zawsze skutkuje. A w samochodzie też spokojny. Na początku musiał obwąchać wszystko i wskoczył na fotel kierowcy :p potem już grzecznie siedział na tylnym siedzeniu.

• 3 weeks later...
Posted

Ostatnio Newton był zmierzony i zważony - ma 47cm w kłębie i waży 15kg. Uzupełniłam o te informacje tytuł albumu na Picassa, więc jakby można było na stronie schroniska zmienić linka... :oops:
Newton już ładnie reaguje na imię, choć uparte psisko z niego i czasem widać po nim, że udaje, że nie słyszy. Stał się bardziej odważny i jak coś mu się w jakimś psie nie spodoba to to okazuje. Dzisiaj miał spięcie z Rabusiem i Drakim, za Nestorem też widać nie przepada.
Z chodzeniem na luźniej smyczy w dalszym ciągu jest różnie, a z komend opanował waruj.

Zdjęć nie mam, ale może Ala jakieś ładne z dzisiaj wstawi :evil_lol:

• 1 month later...
Posted

U Newtona wszystko po staremu. Dość często zdarza mu się pociągnąć na smyczy, uwielbia się przeciągać sznurkiem, bawić piłką. Z psami bywa różnie - ma swoje antypatie.

Wczoraj napisał do mnie pewnien Pan z pytaniem o niego. Chciałby towarzysza na swoim gospodarstwie. Mimo zapewnień, że napewno nie pójdzie na łańcuch wolałabym jakąś wizytę przedadopcyjną zrobić. Ale jest jeden problem... Pan z okolic Siedlc jest, a ja nie mam możliwości tam pojechać. Ktoś zna kogoś z okolic?

• 2 weeks later...
Posted

Pan z Siedlc o którym wspomniałam przestał odpisywać na maile. No cóż może zrezygnował widząc całą listę pytań dotyczących przede wszystkim warunków. Może to i lepiej...

Dzisiaj odświeżyłam ogłoszenie na Tablicy... Były dwa telefony. No zobaczymy, może coś z tego będzie ;)

Posted

Dzisiejszy spacerek zaczęliśmy od zajęć z tropienia. Dobrze mu to idzie. Ale na spacerze strasznie ciągnął na smyczy. Jak poszliśmy na wybieg to trochę za piłką pobiegał i z Timonem, więc dał upust swojej energii i przy drugim spacerku na polanę już ładnie chodził przy nodze.
W ogóle zauważyłam, że zrobił się odważniejszy, nawet za odważny w stosunku do psów... ;( niestety coraz częściej warczy i kłapie zębami na inne czworonogi, nie na wszystkie, ale jednak. Obwąchuje się z jakimś i nagle stwierdza, że nowo poznany kolega mu się nie podoba.

Posted

Śliczny pycholek :) A z tym obwąchiwaniem i chwilę później pokazywaniem zębów, to znam to... Karbon nieraz zaczyna tak samo. Sam podchodzi do innego psa, zaczyna wąchać, a potem już jest tylko gorzej...

Posted

Dzisiaj spacerek na polankę. Jak to ma w zwyczaju trochę ciągnął na smyczy, ale i tak jest w tym postęp, bo coraz częściej linka jest luźna. Z psami dzisiaj spięć nie było, a szliśmy dość dużą grupą na spacer i na wybiegu też kilka psów mu towarzyszyło. Zaczęliśmy się uczyć agility. Na początku średnio skupiał na mnie uwagę, ale potem było już lepiej. Huśtawkę, tunel i hopki pokonuje już bez problemu.

Dziękujemy Ali za zdjęcia :loveu: