Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie ponownie!

Zwracam się do Was z niemałym problemem licząc, że ktoś już to przerabiał i przezwyciężył! Moja 13 miesięczna sunia jest na diecie BARF od 5 miesięcy. Do tej pory jadła wszystko- mięso (oczywiście) podroby, kości, warzywa i owoce itp. Nie było z tym żadnego problemu. Pochłaniała niemal!! Od jakiś dwóch tygodni przestała mieć taki apetyt jak kiedyś. Tzn. apetyt jako taki ma, bo ślinka jej cieknie za każdym razem jak widzi, że my coś jemy... ale odmawia jedzenia kości. Mięcho je, podroby też są ok. Kości nie... Wiem, że bez kości to już nie ma sensu. Zaczynam się zastanawiać nad powrotem chociaż chwilowym do suchej karmy, żeby sobie odpoczęła.

Doradzicie COŚ?!

Posted

Różne rzeczy przychodzą mi do głowy: np sprawdzić stan zębów, np jakieś niezbyt przyjemne dla psa przeżycie związane z kością (u mojego kiedyś kawałek zaklinował się między zębami) , np jakaś forma zaczopowania przez nadmierną ilość kości.
Jeśli chodzi o jakiś uraz psychiczny to pozostaje Ci mięso mielone z kośćmi. Polecam podawanie oleju lnianego, albo siemienia lnianego. Pomaga w problemach kościano-brzuchowych ;)
Jeśli zaś chodzi o zastąpienie źródła wapnia: same kości najlepszym źródłem nie są, wbrew pozorom są dość słabo wchłaniane. Więc wyżej wspomniane skorupki z jajka jak najbardziej polecam.
Powrót do diety gotowej może dla takiego młodego psa być dość drastyczny. Przy 5 miesięcznej diecie BARF żołądek już zaczął się przyzwyczajać do tego rodzaju pokarmu i obawiam się, że sucha karma przeleci przez niego jak woda.
To tylko luźne uwagi: wysokiej klasy specjalistą od BARFu nie jestem ;) piszę w oparciu o swoje doświadczenia z dwóch psów.

Posted

Wątpię żeby to był uraz psychiczny- sunia bierze ode mnie kości, zje troszkę i odchodzi. Troszeczkę. Czasem po prostu zaniesie do siebie i zostawi. Obecnie toleruje jedynie mięcho i podroby, papkę z warzyw i owoców też ale w mniejszym stopniu. Ogólnie jada sporo mniej, mimo zwiększonej aktywności.
Zęby ma w stanie idealnym. Białe, bez kamienienia, przejrzałam i nie widzę żadnych zmian, na podniebieniu też nie.
Siemię lniane dostaje regularnie.

Spróbuje ze skorupkami jajek. Ale ogólnie martwi mnie jej awers do jedzenia. Obniżenie apetytu. Nie wiem, może to ma jakiś związek z tym, że jest po pierwszej cieczce, dorosła i już nie ma wilczego apetytu szczeniaka. Może potrzebuje mniej i stała się bardziej wybredna w jedzeniu. Może jest na coś chora... mimo, że innych objawów nie ma.

Waży ok. 25 kg... do tej pory jadła jakieś 500-700 g pokarmu, w dwóch posiłkach (po każdym spacerze koczowała przy misce, tego też już nie ma) obecnie jest to może 300-400 g.