Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, jestem tutaj nowa i na dodatek 'zielona' w temacie trymowania psa. Z tego co wyczytałam, to trymer jest przeznaczony dla psów z podszerstkiem, a yorki takowego nie posiadają. Lecz znam Panią, która używa trymera, czy tam furminatora (nie odróżniam :)) na swoich yorkach. Ładnie usuwa skołtunione włosy. Lecz czy to dobry pomysł? Czy mój psiak nie zostanie przez to łysy? Jak działa trymer/furminator? Wyczesuje kołtunki, czy 'goli' skórę psów? Z góry dziękuję za odpowiedzi i opinie :)

Posted

Do kołtunów się najzwyczajniej NIE DOPUSZCZA, łatwiej dla ciebie i bez bólu dla psa... ale jeśli już to filcak, niektórzy używają też rzadkiego trymera hakowego (grabkowego) do przecinania kołtunów aby było je łatwiej rozczesać.

Posted

Ok bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Na razie mam małego szczeniaczka, więc te włosy jeszcze nie są długie, ani skołtunione i staram się go przyzwyczajać do grzebyka :) Po prostu niektórzy te urządzenia traktują jak zwykłe narzędzia do czesania, dlatego pomyślałam, że to taka lepsza 'szczotka', ale jednak się nie zdecyduję :) Pozdrawiam