Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Żyją na podwórku domu wielorodzinnego i nie są tam mile widziane przez mieszkańców. Starsza Pani, która się nimi opiekuje, nie ma pieniędzy na karmę, ani weterynarza. Koty jedzą resztki z obiadu, nie są leczone, ani też nigdy nie były odrobaczane.
Pani ma utopijne marzenie, by koty zostały tylko dwa... wtedy mogłaby o nie dbać i sąsiedzi, by im nie dokuczali. Marzenia nie spełnimy, ale może choć kilka uda się uratować?

Kilka kotów na podwórku walczy o kości z obiadu (wszystkie chude, a jeden z nich bardzo chory, sierść z czarnej zrobiła się ruda i ma problemy z oddychaniem, kicha, oczka zaszklone).

4 maluszki wraz z matką staruszką zamknięte w ciemnej komórce, druga kotka swój miot gdzieś wyniosła i nie można ich znaleźc, ale kociaków też podobno 4 urodziła. Kotka staruszka wygląda bardzo źle. Jest kulawa (prawdopodobnie ktoś ją kopnął) i ma ogromny brzuch, do tego stercząca sierść. W misce zupa szczawiowa i mleko.

W kolejnej komórce zamknięty kociak, wyglądający na 3, max 4 miesiące - jak się okazało, to nie kociak, a podobno roczna kotka, która od urodzenia siedzi zamknięta w tym brudzie i ciemnościach. W miskach pusto.
Jej karłowatość to wynik niedożywienia oraz wydaje mi się, że i braku światła, które mogły spowodować krzywicę.
Nie dość, że maleńka, to ślicznie umaszczona. Wymaga jednak wizyty u weterynarza, bo jej problemy zdrowotne mogą się okazać poważnymi. Ma spory brzuch, możliwe, że jest w ciąży (do tej komórki, w której żyła są wpuszczane koty na czas karmienia).
Pani nie chciała jej oddać, ale była pewna, że o kocur i wiadomość o tym, że to kotka i że może być w ciąży, trochę ją przeraziła i zgodziła się.
Kotka jest u mnie, ale pilnie szuka domu tymczasowego.

Zostawiłyśmy kotom 3 kg suchej karmy i 3 puszki (w sumie dwie puszki i prawie cały kartonik suchego od razu dostały), więc już wczoraj miały pełne brzuszki i przez najbliższe 2 dni będą miały coś lepszego do jedzenia, niż zwykle.

Bardzo prosimy o pomoc!

Na tą chwilę potrzebne są:
- Domy Tymczasowe dla kotów (najpilniejsze dla chorego kotka, dla staruszki z miesięcznymi kociakami oraz dla kotki-karzełka)
- karma dla dorosłych kotów i kociaków
- środki do odrobaczania i odpchlenia
- witaminy dla kotów
- fundusze na leczenie chorych kotów

ZDJĘCIA kotów z tego miejsca można obejrzeć na facebooku, ale wstawię je i na wątek: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 708&type=1

• Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

rozliczenie

wydatki:
91,38 zł (zeskrobina i leki) + dojazd do lecznicy (2 x 30 zł) = 151,38 zł
53,16 zł - Otosol do czyszczenia uszu i witaminy
wizyta u weta Alfik (zapłata na koniec leczenia) + dojazd 30 zł (14.10)
wizyta u weta Alfik + dojazd 30 zł (15.10)
wizyta u weta Alfik + dojazd 30 zł (16.10)
wizyta u weta Alfik + dojazd 30 zł (18.10)
45 zł - zastrzyki i tabletki dla Alfika (18.10)

wpłaty:
45 zł - asikowska (wrzesień 2013)
112 zł z bazarku
81,85 zł z bazarku
130,80 zł - z bazarku

Edited by Cudak
Posted

Bardzo chory kotek (sierść miał czarną, a zrobiła się ruda.. dodatkowo kicha, ciężko oddycha i ma zaszklone oczka). Bardzo pilnie potrzebny DT.

Posted

Kotka-karzełek, ma podobno rok, a wygląda jak 3 miesięczny kociak od urodzenia zamknięta w ciemnej i brudnej komórce, do tej komórki wpuszczane są inne koty, jak dostają coś do jedzenia (chyba, żeby "miski" nie walały się po podwórzu). Ma duży brzuszek, możliwe, że jest w ciąży. Jest u mnie, postaram się jutro zabrać ją do weterynarza i mam nadzieję, że moje obawy się nie potwierdzą, bo ona i aborcji i porodu może nie przeżyć, taka jest mała i niedożywiona...

Posted

Zgroza ,tyle kotów bez opieki weterynaryjnej:shake:,na pewno wszystkie chore(koci katar),dobrze ,że zostały wypatrzone,nie wiadomo ,czy dadzą radę w takich warunkach dalej żyć,domków jak na lekarstwo:(.....

Posted

Kotka, ta malutka, która jest u mnie, ma świerzb, mnóstwo pcheł, jest zarobaczona i na USG okazało się, że ma bardzo powiększoną wątrobę (najprawdopodobniej dlatego, że głodowała..). Na pasożyty dostała Advocate (działa również na świerzb). Będzie miała zrobione testy na FIV i FeLV.

Posted

Ja mam jedną kotkę znajdkę,która ma już 8 lat,a waży maleństwo niecałe 2kg, mam ją od maleństwa ,wielkością była wtedy jak szczurek...żyje sobie zdrowa i wesoła;)

Posted

Maruda666 napisał(a):
Straszne biedy :( Jakaś fundacja nie pomogła by w sterylkach?

Ze sterylkami kotek pomaga nam Fundacja Przyjaciele Czterech Łap, więc z kotkami nie będzie problemu, jedynie za kocurki trzeba będzie płacic, ale mam zniżkę na bezdomne (40-50 zł za kastrację)

Maruda666 napisał(a):
Mam 12 tbl Vetoquinolu - nie przyda się?

To witaminy, jeśli dobrze wyczytałam? Przydadzą się na pewno! :)

Posted

edek napisał(a):
Cudak może załóż wątek na miau :-(

Mają już wątek :) jest szansa na DT dla tego chorego kotka ("rudego"), tylko transport do Opola potrzebny... i MOŻE kociaki od starszej kotki będą dziś miały DT.

Koty dostały też jedzonko, w najbliższym czasie nie będą głodować, ale domy/DT dla nich bardzo pilnie potrzebne, bo w obecnym miejscu naprawdę nie są mile widziane...

Posted

obiezyswiat75 napisał(a):
Noż mi się w kieszeni otwiera jak czytam takie rzeczy. Tylko obowiązkowe sterylki rozwiążą kiedyś ten probolem raz i na zawsze.
Kociaki małe, to chyba szybko domy znajdą?

Tak powinny być obowiązkowe sterylki. Najbardziej mnie wnerwia jak słyszę " nie będę sterylizować bo robi się krzywdę zwierzęciu. Ale topić małe czy wywalać na śmietnik jest ok ........ ". Nigdy tego nie zrozumiem :(

Posted

Cztery maluszki od starszej kotki pojechały dziś do DT. Niestety mają zmiany skórne. Zabrane zostały w samą porę, bo co dzień bez leczenia byłoby gorzej z nimi. Będzie do uregulowania rachunek w lecznicy...
Mam nadzieję, że to nic poważnego i szybko zostaną wyleczone.