chemicalo Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Ostatnio stwierdziłam, że mam w życiu szczęście :) Od kilku lat chciałam mieć psa. Jakiś czas temu tata zgodził się, ale mówił "będzie dom, będzie pies" (czyli za rok). Teraz mieszkam na drugim piętrze. Szukałam w dużych rasach, goldek, labrador, dog niemiecki... Przeglądałam jakiś czas temu forum i zobaczyłam Yorki. Przypomniała mi się Lulu, którą zajmuję się w wakacje. I stwierdziłam, że chcę Yorka. No i tata się zgodził. A najlepsze jest to, że nie za rok, tylko 2 miesiące! Dostane go k. 25 czerwca, czyli moimi urodzinami. A teraz czytam, czytam i jeszcze raz czytam o Yorkach. Zbieram sprzęt (zabawki, smycze, szelki itp.) Mam też kilka pytań: Czy Yorki dużo chorują? Nigdzie DOSŁOWNIE tego nie przeczytałam, ale widziałam kilka wątków na innych forach i sama nie wiem co mam sądzić... Ile wynosi miesięczne utrzymanie? Od razu mówię, że nie chcę psa wystawiać. I najważniejsze. Jeśli ktoś spodziewałby się szczeniaczków (z metryczkami oczywiście) w woj.pomorskim, zachodnio pomorskim, albo warmińsko mazurskim, które będą do odbioru za 8 tyg (czyli te nieszczęsne dwa miesiące, które nie wiem jak wytrzymam) to mógłby mnie poinformować? Z góry baaardzo dziękuję :) Quote
Acia_ Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Co do chorób moge ci odpowiedziec że różnie. Moja Misia [*] chorowała tylko raz (lekkie przeziebienie),a u niektorych choroby sa czeste. To chyba zalezy od pochodzenia. Co do kosztów, to też różnie ale przeważnie 50zł. Quote
Hania:) Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 [quote name='Bblue']Ostatnio stwierdziłam, że mam w życiu szczęście :) Od kilku lat chciałam mieć psa. Jakiś czas temu tata zgodził się, ale mówił "będzie dom, będzie pies" (czyli za rok). Teraz mieszkam na drugim piętrze. Szukałam w dużych rasach, goldek, labrador, dog niemiecki... Przeglądałam jakiś czas temu forum i zobaczyłam Yorki. Przypomniała mi się Lulu, którą zajmuję się w wakacje. I stwierdziłam, że chcę Yorka. No i tata się zgodził. A najlepsze jest to, że nie za rok, tylko 2 miesiące! Dostane go k. 25 czerwca, czyli moimi urodzinami. A teraz czytam, czytam i jeszcze raz czytam o Yorkach. Zbieram sprzęt (zabawki, smycze, szelki itp.) Mam też kilka pytań: Czy Yorki dużo chorują? Nigdzie DOSŁOWNIE tego nie przeczytałam, ale widziałam kilka wątków na innych forach i sama nie wiem co mam sądzić... Ile wynosi miesięczne utrzymanie? Od razu mówię, że nie chcę psa wystawiać. I najważniejsze. Jeśli ktoś spodziewałby się szczeniaczków (z metryczkami oczywiście) w woj.pomorskim, zachodnio pomorskim, albo warmińsko mazurskim, które będą do odbioru za 8 tyg (czyli te nieszczęsne dwa miesiące, które nie wiem jak wytrzymam) to mógłby mnie poinformować? Z góry baaardzo dziękuję :) witaj witaj:) Dokładnie o to samo nie tak dawno temu zapytywałam. zależało mi na psie tryskającym zdrowiem. Mój piesek okazał się okazem zdrowia, żadne tam chucherko. Na razie (tfu! tfu!)! Bardzo energiczny, wszędzie go pełno, fajny psiak, zaden tam kanapowiec:) koszty....... Dobra karma to około 50 zł miesięcznie. Berek je Royala. Szampon, odżywka, to już różnie - w naszym przypadku szampon 30 zł odżywka też coś koło tego, ale bardzo wydajne. Fryzjer jakieś40/50zł, też różnie z tym bywa, dopiero się zaczynamy orientować w cenach. Weterynarz - szczepienia - na początek kupa kasy:cool3:, ale trzeba bez dwóch zdań;). No i oby nie chorował........ Quote
chemicalo Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 Wiem, wiem, że trzeba. Miejmy nadzieję, że mój też będzie zdrowy :) Quote
chemicalo Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 A może znacie jakieś hodowle na pomorzu? Nie muszą być w niej niewiadomo jakie championy itp. Chodzi mi o zdrowe i zadbane pieski... Quote
Ramona Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 http://www.yorkland.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&lang=pl_PL Zajrzyj na ta stronke a znajdziesz sporo interesujacych tematów jak i hodowli ;) Quote
chemicalo Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 Ooo, jeszcze coś ważnego mi się przypomniało. Jak radzicie suńka, czy piesek? Quote
Incunabula Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Pies czy suka to już jest kwestia gustu. Nie można powiedzieć, że któraś płeć jest lepsza ;) . U mnie w domu zawsze odkąd pamiętam były samce, teraz mam dwie suki. Różnica jest może taka, że suki są bardziej przylepne a samce niezależne chociaż tutaj również dużo zależy od charakteru. Quote
chemicalo Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 Od charakteru dużo zależy. Sunia mojej cioci Lulu, ma trochę wrednawy i niezależny charakterek :diabloti: http://www.waldek2.republika.pl/ Co myślicie o tej hodowli? Są do sprzedaży szczeniaki z miotu "C", ale strona może nie była aktualizowana więc na wszelki wypadek napisałam maila. Quote
Acia_ Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 a co do suni czy pieska to ja polecam pieska :p . Choc do samiczki tez sa kochane :evil_lol: Quote
Acia_ Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 acha i informuje cie ze bylam na tej stronce i ze jak juz to aktualny jest miot F bo one do odbioru sa na poczatku maja, a te z C to w lutym :p Quote
Guest Agata_B Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 [quote name='Bblue']http://www.allegro.pl/item193762321_york_yorki_z_rodowodem_yorkshire_terrier.html ten piesek wystawiany był juz kilka razy. widocznie nie mogą go sprzedać... cena też atrakcyjna. i zwróciłam uwagę na to, że jest trzy tygodniowa gwarancja na zdrowie pieska. minus jest taki, ze ja mieszkam pod gdanskiem a piesek jest z krakowa. ale co tam. zaraz dzwonimy :) Powodzenia :p widzialam wcześniej już to ogłoszenie. Zadzwoń, może akurat... Quote
Acia_ Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Z krakowa? Ja po moja Misie [*] tez jechałam do Krakowa:cool3: . Quote
madziasto4 Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Może skontaktuj się ze Związkiem Kynologicznym i popytaj o hodowle w tych rejonach? ;) Czy chorowite? Są ogólnie delikatne, ale dużo zależy chyba od danego osobnika...Z reguły pieski mniejsze są chyba bardziej chorowite, dlatego kup raczej 'normalnego' yorka, z metryką, z poleconej hodowli ;) Quote
chemicalo Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 Dostałam właśnie odpowiedź od pana z pierwszej hodowli. Z miotu "C" są jeszcze dwa pieski. Ich cena to również 1400 zł. Zapytałam się w jakim są wieku, jak ze szczepieniami i odrobaczeniami, upewniam się co do metryczek i nie wiem co jeszcze. Jak odpisze na maila to będziemy dzwonić... O co powinnam się jeszcze zapytać? Jeśli chodzi o pierwszą hodowlę to dla mnie troszeczkę wygodniej, bo jest z mojego województwa. Quote
chemicalo Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 waldek2 napisał(a):Witam stronka jest aktualna. Więcej nie będę pisał bo zaraz mi jakaś cardea albo nane mi zarzuci, że się reklamuję. Tylko po co są fora skoro nic na nich nie wolno pisać. Proszę o telefon. Właśnie napisałam do Pana malia. Tam o wszystko się pytam. Przepraszam, ale nie przeczytałam wcześniej posta :oops: Quote
Acia_ Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 zapytaj o : -wiek -szczepienie, odrobaczenia -wage rodziców -czy rodzice to niesa spokrewnieni Jak juz kupisz: -co jadły dotychczas -czy karmić -jakie maja usposobienie :cool3: Quote
Acia_ Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 niema za co :p , ale i ja pewnie o czyms zapomnialam :roll: , moze jeszcze ktos ci podpowie :cool3: . Quote
chemicalo Posted May 9, 2007 Author Posted May 9, 2007 A teraz jeszcze powiedzcie co należy kupić na sam początek :) Quote
Guest Agata_B Posted May 9, 2007 Posted May 9, 2007 Hmm... na początek wystarczy: -pies :eviltong: -legowisko -zabawka (jakiś miś, coś gumowego) -karma -smycz, obróżka lub szelki (możesz kupić później jak będzie większy) - grzebień metalowy Potem jak bedzie wiekszy możesz dokupić więcej rzeczy do niego. Np. szampon, Quote
Neva Posted May 10, 2007 Posted May 10, 2007 Dla yorka zdecydowanie obroza. Szelki niszczą i koltunią wlos. Obrożka musi byc delikatna , ze skory i skorką podszyta , taka sliska. Najlepiej jakby byla troszke szersza , żeby nie dlawila pieska.:loveu: Quote
Recommended Posts