Majkowska Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 Ja łańcuszka nie używam, bo zwyczajnie się nie da - to nie jest nawet szare, to jest jakieś zółte i zostaje potem na długo, nie schodzi niczym... I tak się dziwię że nie macie problemu z kolczatką. Raz handlerka pożyczyła sobie mojego psa i wzięła go na łańcuszek - 5 kolejnych wystaw zmywałam mu szaro-złoty nalot z szyi, wycinałam to , pudrowałam, a on ciągle wyglądał jak wyjęty prosto z szamba... Quote
gops Posted March 10, 2014 Author Posted March 10, 2014 No u nas dosłownie szare/bure takie , bardzo brzydko to wyglada bo to taki nalot/smuga nie na całej szyi tylko na części . Kolce mam dobre jakościowo może to jakaś rożnica nie wiem w każdym razie nie brudzą tak . A może różnica taka że używam głównie na skórzanym pasku więc nie ma zacisku metalowego który chyba najbardziej brudzi . Drugie zaciskowe używam bardzo rzadko . Za kilka dni wprowadzam mu purine pro plan z łososiem po 3 miesiącach jedzenia josery mój żarłoczny pies zaczął zastanawiać się nad śniadaniem ... tzn że za długo jechał na tej samej karmie jednak . Fakt że przy kolacji nie marudził ale to i tak dużo że w ogóle się zająknął przy misce bo się to nigdy nie zdarzało . Quote
Majkowska Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 To śmię wątpić że domyjesz to przez kilka następnych myć. Myśmy walczyli niesamowicie długo... Mi w kolcach brudzi głównie ten łańcuszek właśnie. Ale wystarczająco... A pokazałabyś jakie masz te kolce?? Może takie na pasku to nie głupia inwestycja... Choć ja zawsze wybieram cienkie, a takich raczej jest mało. Quote
agutka Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 wiesz... żółta chodziła mi po głowie ale ostatnio latała w swoich pierwszych po adopcji szeleczkach koloru czerwonego no i padło na czerwon z paskami ;) podoba mi się żółta i khaki więc może się jeszcze skuszę :cool3: puki co zadowolona byłam i jestem ze skórzanej w której na okragło latamy. Co do łańcuszków to jedyny w miarę nie brudzacy to trixie zacisk, chodzi w nim codziennie bo jest on jako ozdoba do adresówki jak i coś za co mogę złapać Quote
gops Posted March 10, 2014 Author Posted March 10, 2014 [quote name='Majkowska']To śmię wątpić że domyjesz to przez kilka następnych myć. Myśmy walczyli niesamowicie długo... Mi w kolcach brudzi głównie ten łańcuszek właśnie. Ale wystarczająco... A pokazałabyś jakie masz te kolce?? Może takie na pasku to nie głupia inwestycja... Choć ja zawsze wybieram cienkie, a takich raczej jest mało. Cienkie + na duży obwód to marzenie , długo szukałam (a chciałam koniecznie z regulacją na pasku nie takie na klips) . My mamy takie Z tym że ten sam model miałam dla suki i ten pasek skórzany miała dużo gorszej jakości , teraz mam takie fajne, porządne z grubym skórzanym paskiem kupione w zoologu . Nie pamiętam firmy ale była to jakas mało znana firma a kolce kosztowały nie całe 40zł . Mamy też Dingo na zacisku łańcuszkowym , ale używam ich mało bo trudno mi wyregulować je więc nosi je sporo niżej (tak w połowie szyi ) . Quote
agutka Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 odradzam purinę... móje kundle wygladały jak balony a wilk nigdy nie miał problemów. Nawet moja sklepikara z zoologa odradziła jak i zaprzestała zamawiac, nie zebym podważała twój wybór :eviltong: Quote
gops Posted March 10, 2014 Author Posted March 10, 2014 Za późno bo już wór leży w wiadrze :p no nic zobaczymy jak to będzie, Clay raczej tez nie ma większych problemów po karmach ale na wszelki wypadek wzięłam z łososiem a nie kurczakiem , chciałam tez mu smak zmienić poporstu z josery . A Ledzie na pewno będzie do pyska w czerwieni :) Quote
agutka Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 tak, tak mówię o łososiu ;) Clay przeżyć przeżyje ;) tylko widocznie tyle tam teraz siana wrzucaja że pies pęcznieje ;) u mnie w zoologu takie kolce kosztuj 25 zł :eviltong: mam jeden z najtańszych w mieście zoologów a w dodatku babka promocjami wrzuca , gdy kupowałam u niej dla Ledy szeleczki sprezentowała obróżkę i witaminki na dobry start adopcyjny ;) Quote
gops Posted March 11, 2014 Author Posted March 11, 2014 "Niby " te same , uwierz mi miałam dla suki niby identyczne jak dla Claya teraz , na pierwszy rzut oka :) Bo różnica kolosalna, w grubości metalu , jakości , i co ważne dla mnie jakości tego paska , w suki kolcach zaczynał pęcznieć i sie przecierać i to była kwestia iluś tam spacerów jak by się zerwały przez ten pasek więc za wczasu je wywaliłam . Nawet na zdjęciach widać że to inna jakość . Jej kolce kosztowały kilkanaście zł też w zoologu jakimś . A jeśli chodzi o kolce na łańcuszku to Dingo są mega porządne (ja dostałam , w necie patrzałam k.45zł) , z tym że właśnie Clay ma dużą szyje a wszystkie duże kolce są dość masywne i ciężko to porządnie dobrać . Chyba zaryzykuje i kupię duże pullery Clay od 3 dni nie wisi bo rozwalił wszystko na czym by mógł powisieć . Kupie i spróbuje używac tylko jednego zobacze jak sie sprawdzi , w razie czego drugiego odsprzedam komuś . Quote
Majkowska Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 U mnie po purinie zawsze była rewolucja żołądkowa... Myśmy kupowali cienkie i długie kolce na wystawach. Potem tylko oczko się zwężało i były ;) Tyle że miałam 3 kolczatki i wszystko mi się zgubiło. Jak narazie nie inwestuję w nowe, bo mam wielkie ambicjie opanować mojego psa bez użycia awersji :roll: Quote
agutka Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 A nie myślałaś o pół-kolczatce z paskiem? u mnie sa trixie właśnie te tanie. Kolce typowo na psa krótkowłosego z dwoma rozstawami kolców czyli klasyczne jak miała Misia i drobniejszymi oczkami Quote
gops Posted March 11, 2014 Author Posted March 11, 2014 Pół kolczatka mi nic nie da , on musi mieć te kolce dłuższe żeby poczuł jak go skarce , tymi pół kolcami to nie wiem co bym musiała zrobić by poczuł :lol: Miałam to w ręku , oglądałam w zoologu ale średnio mi to sie podobało . Chyba sprzedam tez julki , kurcze kupiłam je dopiero ale znowu nie moge sie przekonać mimo że wygląda w nich cudnie . Czekam na szelki od OHP na neoprenie , model taki jak mam skórzane bo to njalepszy model jaki miałam do tej pory . W ogóle mój idealny pies dzisiaj się odwołał od psa , mam już na niego sposób . Zamiast łapać /iść po niego krzyknęłam coś tam + pod klatke ku*** ale już , tonem nie znoszącym sprzeciwu haha Spojrzał na mnie , spojrzał na psa i potruchtał pod klatke burkając . Zaczyna być na prawde mega psem . Kiedyś by poleciał na psa . (tak to moja wina gdyby tak sie stało , niestety wszystkiego nie jestem w stanie przewidzieć ) Quote
razed_in_black Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 gops napisał(a):Chyba zaryzykuje i kupię duże pullery Clay od 3 dni nie wisi bo rozwalił wszystko na czym by mógł powisieć . Kupie i spróbuje używac tylko jednego zobacze jak sie sprawdzi , w razie czego drugiego odsprzedam komuś . a wisiał kiedyś na dętce? u "mojego" asta sprawdza się taka samochodowa. A puller to raczej długo nie wytrzyma, kupiłam dla swojego cavaliera i jestem bardzo rozczarowana, za te pieniądze to sama mogłam sobie zrobić "utwardzaną piankę". Ma ledwo jeden dzień, pies bawił się nim przez 5 min i już jest podziurawiony, a mój niuniek nie niszczy zabawek ;) Quote
gops Posted March 11, 2014 Author Posted March 11, 2014 razed_in_black napisał(a):a wisiał kiedyś na dętce? u "mojego" asta sprawdza się taka samochodowa. A puller to raczej długo nie wytrzyma, kupiłam dla swojego cavaliera, i jestem bardzo rozczarowana, za te pieniądzę to sama mogłam sobie zrobić "utwardzaną piankę" Cholera no ... co opinia to totalnie inna! Jedni chwalą inni odradzają od razu . Na dętce kilka razy probowałam , głównym problemem jest długośc dętki bo ja mam niskie drzewo . Zastanawiam się jeszcze nad jakimś gumowym kablem (takim pustym w środku) tylko musze się zorientować w jakiej cenie takie rzeczy są . Już nawet na allegro szukałam czegoś na metry ... Quote
LadyS Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 gops napisał(a): W ogóle mój idealny pies dzisiaj się odwołał od psa , mam już na niego sposób . Zamiast łapać /iść po niego krzyknęłam coś tam + pod klatke ku*** ale już , tonem nie znoszącym sprzeciwu haha Spojrzał na mnie , spojrzał na psa i potruchtał pod klatke burkając . Zaczyna być na prawde mega psem . Kiedyś by poleciał na psa . (tak to moja wina gdyby tak sie stało , niestety wszystkiego nie jestem w stanie przewidzieć ) Hihi, u nas odnośnie odwołania, choć młody nadal w niektórych miejscach biega na lince, to jednak pomogła jedna rzecz. Uczyłam go pozytywnie, smaczkami - owszem, odwołanie super, ale jak coś poczuł/zobaczył i się najarał, to już kaplica. Parę razy się po niego przeszłam, przytargałam mało pozytywnie :diabloti:, na miejscu wylewnie chwaląc i nagradzając, i dodałam do tego parę panienek lekkich obyczajów - i normalnie mieliśmy przełom :evil_lol: To tak odnośnie samych pozytywnych metod :lol: Tyle że on do psów, ludzi pozytywny, natomiast zapachy to jest coś, z czym długo walczyliśmy ;) Quote
agutka Posted March 11, 2014 Posted March 11, 2014 oooo ho,ho ja bym nie odwołała :shake: zastanawiam się nad OE, otrzymałam wiele pozytywnych opinii . a myślałaś o zwykłym gryzaku na grubej sprężynie lub amortyzatorze Quote
gops Posted March 11, 2014 Author Posted March 11, 2014 Mój nie ma perfekcyjnego przywołania , ale na lince by mnie zabił :) Bez niej już nie raz lądowałam na dupie bo mi w nogi wleciał . Z tym że on nie jest taki że leci na łeb na szyje do psa czy człowieka (do człowieka się cieszyć rzecz jasna) , poporstu jak w pore nie zareaguje to jest ryzyko że pójdzie . Ja wychodząc i puszczając go ze smyczy mam oczy w koło głowy i o ile się nim zajmuje nie ma sprawy bo jestem tylko ja i to co mam w rękach ewentualnie , ale jak ma czas dla siebie to musze uważać . On nie ma wychodząc z domu misji killim wszystkie pieski , taka misje miała Misia . Jest fajnym ogarniętym w miare psem , nie jest to ideał , nie jest to maszyna jaką była Misia pod koniec życia ale jestem mega zadowolona z jego zachowań względem psów . Może dla kogoś kto ma psa bardzo pozytywnego do innych nie byłoby to zadowalające ale dla mnie jest jak najbardziej wystarczające i nie mogę w tej kwesti narzekać . Ma alergie na haskie i owczarki bo miał tylko nie miły kontakt z tymi psami do tej pory i tylko na nie reaguje mocniej (+ kilku szczekaczy sąsiadów) . A suki nadal kocha wszystkie , nawet nasza sąsiadka kundelka już wie że na Claytona sie nie leci ze szczekaniem i warkotem przez pół podwórka bo on nie chce się z nią bić , ani się jej nie boi więc już go olewa i biegnie obok . Gdyby była samcem złapał by ją przy pierwszej akcji , bo gryźć się nie da . Ide jutro do piwnicy szukać dętki , pokombinuje jak to zawiesić by było krótsze może cos wymyśle . Quote
gops Posted March 11, 2014 Author Posted March 11, 2014 agutka napisał(a):oooo ho,ho ja bym nie odwołała :shake: zastanawiam się nad OE, otrzymałam wiele pozytywnych opinii . a myślałaś o zwykłym gryzaku na grubej sprężynie lub amortyzatorze Sprężyna to jest myśl , amortyzator mam , on jak się naciągnie ma koło metra i to jest dużo za dużo . OE to według mnie ostateczność , ale jeśli ma wam pomóc i nie dopuścić do jakiejś tragedi to jestem za . Quote
agutka Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 widzisz twój jest do ogarnięcia jeżeli masz coś w rękach czy bawisz się z nim- to jest normalny pies ;) moja niczym na spacerach się nie interesuje tylko zadyma , potrafi stanać i nasłuchiwać gdzie by tu podbiec, ostatnio wyrwała mi do ludzi biegnacych sobie dla sportu, niby nic ale wbiegła prosto pod nogi i dostałam opieprz . U nas niestety linka jest wybawieniem bo jestem spokojna że nie podleci nikomu pod nogi ani nie poszarpie się z psami. sprężynę może nabędziesz u tapicera , powinni mieć takie dość masywne bo urwać to się nie powinna nawet ta delikatniejsza ;) u mnie taka obroża to chyba ostateczność :shake: chciałam w marcu zapisać się na szkolenie (tradycyjne) gdzie pan się nie patyczkuje z furiatami ale muszę kasę na IPO mieć gdzie to następny niewypał pewnie będzie z moim psem ;) Quote
gops Posted March 12, 2014 Author Posted March 12, 2014 Na pocieszenie Ci powiem że z Misią miałam różne jazdy , nie raz płakałam z bezsilności , z braku postępów . Z tym że ona potrafiła wyskoczyć tak samo na człowieka jak i na psa . Dłuuuugo walczyliśmy żeby była normalna . Plusem było to że była mega mądrym psem , serio nie ma porównania do innych , to był na prawde mądry pies (nie twerdze że Leda jest głupia czy Clay ale nie znam drugiego takiego psa ) . Potrafiła kobinować , myśleć , wiedziała czego oczekuje ale chęć zadymy była silniejsza bardzo długo, było ze mną tak związana że gdy ktoś dawał jej komende szła do mnie i robiła ją mi np. Asia dawała smaczki i dawała jakies tam komendy założmy łapa , ona szła do mnie i mi ją dawała ... . Myślę że pierwszą i najważniejszą rzeczą którą tzreba wypracować z takim psem to bezgraniczne posłuszeństwo . Nie oczekuje że ona będzie lubic inne psy ale wypracować to że nie będzie leciała na łeb na szyje jak jakiegoś zobaczy da się zrobić . Każdy kto poznał Misie już po kilku latach pracy powie że to był pies automat , mogła być nie wiadomo jak daleko odemnie na jedno słowo zatrzymywała sie czy siadała czy kładła , to był ogrom pracy który sie opłacił . W wieku 4 lat mogła ze mną iść przez miasto bez smyczy bo reagowała na każde słowo i nie łamała komend . Nigdy nie polubiła psów (może gdyby żyła nadal udałoby mi się i do tego dojść choć wątpie) ale przestała na nie reagować póki nie podeszły ew. gdy zaczynały a ona była na smyczy , luzem potrafiła minąć takiego psa tylko burcząc ale idąc łukiem . Wyskoki pojedyńcze były do końca , do końca warczała mijając wieczorem mężczyzn (broniła mnie) , do końca miała alergie na pudle i amstafy . Więc zamiast iść z psem kolejny raz z oponą czy piłką warto poświęcić godzine na ćwiczenie posłuszeństwa, komend , codziennie bo to sie opłaca, z psem z takimi problemami to jest klucz do sukcesów . Powiem szczerze zaniedbałam tą sprawe z Clayem , tzn nie poświęcam temu tyle czasu ile powinnam mimo to on też wiele umie , fakt robi to po siknięciu albo z wyrazem pyska "co Ty chcesz" ale robi . Druga sprawa zobaczysz że taki godzinny trening zmęczy ją bardziej niż bieganie i będzie spokojniejsza wracając . Nie chcę się mądrzyć jeśli tak to odebrałaś to przepraszam , chciałam sie tylko podzielić swoim doświadczeniem z podobnym problemem . Quote
omry Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 razed_in_black napisał(a):Ma ledwo jeden dzień, pies bawił się nim przez 5 min i już jest podziurawiony, a mój niuniek nie niszczy zabawek ;) Że są dziurki to normalne, ważne, żeby się nie przerwało. No i to nie jest do samodzielnej zabawy, bo długo nie pożyje. Quote
agutka Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 Nie , nie obrażam się bo niema o co ;) tak się składa że ćwiczymy i to ostro, jak mam mięcho to pięknie reaguje na lince przybiega sama już nawet siada i łapę podaje ... ale jak się zalali jej lampka te mięso sama mogę sobie zjeść :roll: ostatnio przeszarpałam ja dość solidnie bo zachowywała się jak idiotka i to jakby ostudziło jej zapał na cały spacer , z reszta jak IPO wypali to sama się przekonasz że jest nie do pokonania. Na ostatnim spotkaniu z M. Bartoszewska to był zenit wszystkich wybryków i histerii, sama Magda powiedziała że ciężki pies dlatego też zaczynam przygodę z nieco większa dyscyplina z domieszka pozytywnego. O madrym psie to mogę też powiedzieć że taki jest Sagat ale w przeciwieństwie do suczek musi najpierw załatwić swoje sprawy ;) Quote
Majkowska Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 A masz może wątek Misi?? Zawsze jak wchodzę tu i czytam o niej to mam ochotę coś więcej się o niej dowiedzieć, bo strasznie mnie ona interesuje, przypomina mi moją historię z Amorkiem. A do czego OE ma służyć?? Kopania psa w momencie nakręcenia odradzam. Równie dobrze defacto można go skopać butem czy przywalić mu czymś po łbie , taki sam system "bólowy" a kosztuje taniej...:roll: A tak serio - obrożą elektryczną można wyrządzić znacznie więcej szkód niż pożytków. Obroża nie uczy niczego, gdyby tak było to wszystkim agresywnym psom które mają na karku uśpienie zakładałoby się oe i problem by znikał. Obroża to impuls bólowy który ma skojarzyć negatywnie psu coś, a chyba nie o to chyba chodzi żeby psy skojarzyć z bólem - mało tego jedno kopnięcie a klapka może zapaść że atakować trzeba bo psy ją "gryzą" już z daleka... Dla mnie to byłoby bez sensu. To wszystko to niestety jest praca i nie zastąpisz tego żadnymi kolczatkami , obrożami, łańcuszkami... To tylko narzędzia, ale wypracować musisz to Ty z psem. Tak jak pisze gops - fundament to nauka niezrywania komend, a nawet jeśli nie będzie tolerowała innych psów to niech przynajmniej nie będzie dla nich zagrożeniem. Quote
gops Posted March 12, 2014 Author Posted March 12, 2014 Majkowska napisał(a):A masz może wątek Misi?? Zawsze jak wchodzę tu i czytam o niej to mam ochotę coś więcej się o niej dowiedzieć, bo strasznie mnie ona interesuje, przypomina mi moją historię z Amorkiem. . Był wątek ale więcej tam kłótni niż normalnej galeri więc nie polecam . Misia to taki pierwszy MÓJ całkowicie mój pies , ten który dał mi wiele radości ale też wiele nauczył. Ipo może nie wypalić nadal brakuje kilku osób , w razie czego te pieniądze przeznacze na rtg bo z tym grubsza akcja musze jechać do innego miasta . Quote
Majkowska Posted March 12, 2014 Posted March 12, 2014 Czyli Clay jest drugim psem?? To tak jak u mnie :) To smutne że chciałoby się czasem zajrzeć na wątek przyjaciela którego już z nami nie ma, a wątek wygląda tak że aż nie chce się patrzeć. A mozesz tu dodać jej kilka zdjęć?? Jestem jej ciekawa... Quote
Recommended Posts