a_niusia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 [quote name='Okamia']Z tobą jak zawsze można liczyć na bardzo merytoryczną dyskusje :loveu: tu sobie zajrzyj i obcaj, ile ciagna na pit bull show psy, ktore nie przekroczyly 2 roku zycia http://maximuskennel.prv.pl/ a potem pomysl-czy to, co robisz jest merytoryczna dyskusja czy tez nieudolna proba dosrywania komus:))) Quote
Okamia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 [quote name='a_niusia']tu sobie zajrzyj i obcaj, ile ciagna na pit bull show psy, ktore nie przekroczyly 2 roku zycia http://maximuskennel.prv.pl/ a potem pomysl-czy to, co robisz jest merytoryczna dyskusja czy tez nieudolna proba dosrywania komus:))) To że te psy potem miewają problemy z kręgosłupem to również mój wymysł ;) Wszystko trzeba robić z głową i odpowiednio psa do tego przygotować a nie podpiąć sanki, wrzucić na nie koleżankę i HEJA ;) Akurat mnie ciąganie miljonów kg u mojego pieska nie jara zwłaszcza u Pro. Od spełniania ambicji o ciągnięciu sanek miałam Ke. Tylko ja jej nigdy nie kazałam ciągnąć ciężaru 3xcięższego od niej zwłaszcza kiedy jeszcze dojrzewała (później też nie). A i wcześniej była przygotowywana do takich zabaw odpowiednio. I to co wg Ciebie jest próbą dosrywania, dla mnie jest troską o psa i jego zdrowie... Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 Przygotowuje psa pod PBS mimo że nie wiem czy na 100% się uda tam być , mój pies jest doskonale przygotowany pod takie zadania, w świetnej kondycji i właśnie dlatego bez problemu uciagnął ponad 3 razy cięższą od siebie osobe i miał z tego mega fun . Dodatkowo zrobił to w odpowiednich szeleczkach robionych na wyamir żeby nic go przypadkiem nie uwierało :diabloti: I jak widzi swoje super extra szeleczki mało orgazmu nie dostanie tak sie cieszy bo wie że zaraz będzie mega fajnie i będzie ciągać nakładak . Okamia serio wiem co robie , nie przypięłam do sanek psa który nie był do tego w żaden sposób przygotowany ;) . Quote
a_niusia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 Okamia napisał(a):To że te psy potem miewają problemy z kręgosłupem to również mój wymysł ;) Wszystko trzeba robić z głową i odpowiednio psa do tego przygotować a nie podpiąć sanki, wrzucić na nie koleżankę i HEJA ;) Akurat mnie ciąganie miljonów kg u mojego pieska nie jara zwłaszcza u Pro. Od spełniania ambicji o ciągnięciu sanek miałam Ke. Tylko ja jej nigdy nie kazałam ciągnąć ciężaru 3xcięższego od niej zwłaszcza kiedy jeszcze dojrzewała (później też nie). A i wcześniej była przygotowywana do takich zabaw odpowiednio. I to co wg Ciebie jest próbą dosrywania, dla mnie jest troską o psa i jego zdrowie... no wiec zakmij sie pro & ke:)) a tu jest galeria claytona:evil_lol: Quote
omry Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 [quote name='gops']Okamia serio wiem co robie , nie przypięłam do sanek psa który nie był do tego w żaden sposób przygotowany ;) . Pfff, co Ty możesz o tym wiedzieć :razz: Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 omry napisał(a):Pfff, co Ty możesz o tym wiedzieć :razz: Wiesz to samo było z Misia , że robie krzywde że coś tam a Misia owszem odeszła za wcześnie ale kręgosłup i łapki miała zdrowe :) robiliśmy prześwietlenie tydzień przed by wykluczyć jak najwięcej możliwości . Clayetana też czeka kolejne rtg łapek (miał rok temu) tak na wszelki wypadek dla mojego spokoju a nie dlatego że coś sie dzieje , bo muszę mieć pewność że trenuje ze zdrowym psem . Quote
a_niusia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 gops napisał(a):Wiesz to samo było z Misia , że robie krzywde że coś tam a Misia owszem odeszła za wcześnie ale kręgosłup i łapki miała zdrowe :) robiliśmy prześwietlenie tydzień przed by wykluczyć jak najwięcej możliwości . Clayetana też czeka kolejne rtg łapek (miał rok temu) tak na wszelki wypadek dla mojego spokoju a nie dlatego że coś sie dzieje , bo muszę mieć pewność że trenuje ze zdrowym psem . zaraz dowiesz sie, ze pro & ke sa przeswietlane co miesiac:))) Quote
Okamia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 a_niusia napisał(a):no wiec zakmij sie pro & ke:)) a tu jest galeria claytona:evil_lol: A ty może idz na pole z pieskami robić szoł. Chyba dawno nikt nie chciał z Tobą porozmawiać... A o moje piesełki się nie martw zajmuje się nimi codziennie... I może nie co miesiąc ale badane są regularnie... Zwłaszcza starsza suka... Gops - może tak, może nie... Samo to że pies ciągnie oponę, czy dwie które ważą tyle co on nie znaczy że pies jest gotowy by ciągnąć większy ciężar ;) Jeżeli uważasz że jest przygotowany to spoko... Omry ty zapewne wiesz o tym najwięcej :lol: Quote
a_niusia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 no szol to robi sie na ringu, a nie na polu:))) ale co ty mozesz o tym wiedziec:))) nie martwie sie o twoje kundle, mam je szczerze gdzies. ale wbilas do gops, zeby jej przysrac i KAZDY to widzi:)) Quote
Okamia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 a_niusia napisał(a):no szol to robi sie na ringu, a nie na polu:))) ale co ty mozesz o tym wiedziec:))) nie martwie sie o twoje kundle, mam je szczerze gdzies. ale wbilas do gops, zeby jej przysrac i KAZDY to widzi:)) Tak nie wiem nic o szoł oprócz tego które KAŻDY ogląda na dogo w Twoim wydaniu. I ciekawe że akurat ty zleciałaś się na ratunek biednej gopsowej bo ona nie umie się odezwać... Kończę dyskusję z naczelnym trollem. I cieszę się że masz gdzieś moje kundle. Gdybyś zaczęła się nimi interesować to bym się martwiła... Quote
a_niusia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 no masz racje:))) parafrazujac "koncz wasc, wstydu SOBIE oszczedz":))) Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 Okamia napisał(a): Gops - może tak, może nie... Samo to że pies ciągnie oponę, czy dwie które ważą tyle co on nie znaczy że pies jest gotowy by ciągnąć większy ciężar ;) Jeżeli uważasz że jest przygotowany to spoko... Omry ty zapewne wiesz o tym najwięcej :lol: Cieszę się że ktos oprócz mnie sie martwi o mojego psa . Sanki się ślizgają po śniegu więc to tak na prawde nie jest 60kg , tak samo na zawodach ciężar jest na takich "sankach" (dlatego robi sie przelicznik) . Gdyby to 60kg leżało na ziemi w postaci nakładaków to by tego pewnie o metr nie ruszył . Nakładaki ciąga 5kg na długie trasy i 10kg na krótkie (opona też ma inne tarcie więc to też ciężko porównać, ja z doświadczenia z Misią wiem że taki nakładak 10kg to jak 2 opony ). A to nie jest jego jedyny ruch , poprostu jest psem w tej chwili w świetnej kondycji o dobrej muskulaturze więc to nie jest jakiś burek który jest podpięty do sanek a wcześniej nic nie robił. Quote
omry Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 Okamia napisał(a):Omry ty zapewne wiesz o tym najwięcej :lol: Oczywiście oczywiście, Avrilka też ciągała butelki :evil_lol: Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 FredziaFredzia napisał(a):Ile Clay waży? Pozawzorcowe 18kg :lol: Tak poszedł na przodzie że nie wchodzi mi w kubrak który kupiłam na początku listopada . Quote
Amber Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 gops napisał(a):Długo myślałam nad szelkami ale u nas to trochę inaczej bo mój jest bardzo krótki i guardy kończa mu się daleko przez co na spacerach w nich nie ciągnie nawet bo go blokują , julki/norwegi wyreguluje tak by miał zraz z pachami . Zobaczymy jak to będzie w praniu , w razie wu mam guardy z hurtty. Ludzie w najróżniejszych szelkach się na IPO pojawiają, ale klasyczne są właśnie w stylu guard. Najlepiej weź obie i zobacz, które lepiej pasują. Ogólnie chodzi o to, aby szelki miały ten pasek pod brzuchem, nie tylko pojedynczy pasek z przodu i rozkładały ciężar również na ramiona psa. Quote
Okamia Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 gops napisał(a):Cieszę się że ktos oprócz mnie sie martwi o mojego psa . Sanki się ślizgają po śniegu więc to tak na prawde nie jest 60kg , tak samo na zawodach ciężar jest na takich "sankach" (dlatego robi sie przelicznik) . Gdyby to 60kg leżało na ziemi w postaci nakładaków to by tego pewnie o metr nie ruszył . Nakładaki ciąga 5kg na długie trasy i 10kg na krótkie (opona też ma inne tarcie więc to też ciężko porównać, ja z doświadczenia z Misią wiem że taki nakładak 10kg to jak 2 opony ). A to nie jest jego jedyny ruch , poprostu jest psem w tej chwili w świetnej kondycji o dobrej muskulaturze więc to nie jest jakiś burek który jest podpięty do sanek a wcześniej nic nie robił. Poślizg poślizgiem jednak nadal ciężar ciągnięcia jeżeli chcesz z psem robić to 'zawodowo' powinien być zwiększany stopniowo. I mimo że jest poślizg to zawsze jest ciężar wyższy od tego z jakim standardowo trenujesz "na co dzień" w tym momencie. To jest tak jak byś z psem biegała po 5 km a nagle podpięła psa pod rower i zrobiła 30km... Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 Amber napisał(a):Ludzie w najróżniejszych szelkach się na IPO pojawiają, ale klasyczne są właśnie w stylu guard. Najlepiej weź obie i zobacz, które lepiej pasują. Ogólnie chodzi o to, aby szelki miały ten pasek pod brzuchem, nie tylko pojedynczy pasek z przodu i rozkładały ciężar również na ramiona psa. Dzieki za podpowiedź , wezme 2 sztuki . Wczoraj miałam z Agnesową burze mózgów na ten temat ;p Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 Okamia napisał(a):Poślizg poślizgiem jednak nadal ciężar ciągnięcia jeżeli chcesz z psem robić to 'zawodowo' powinien być zwiększany stopniowo. I mimo że jest poślizg to zawsze jest ciężar wyższy od tego z jakim standardowo trenujesz "na co dzień" w tym momencie. To jest tak jak byś z psem biegała po 5 km a nagle podpięła psa pod rower i zrobiła 30km... Oczywiście ja to rozumiem :) On z 5tka robi kilka kilometrów czasem a z tymi sankami zrobił może 250m a może i nawet nie, i to w krótkich odcinkach a nie naraz . Znam możliwości mojego psa i wiem do jakiego momentu jest jeszcze bezpiecznie . Quote
Amber Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 Najlepiej to chyba widać na zdjęciach w realu, tutaj na szelkach typu julki widać, że cały impet idzie na tchawice psa: Natomiast w innych typach szelek (dobrych) ciężar się rozkłada na brzuch i na ramiona. Jest to bardziej komfortowe dla psa i zdrowsze zapewne. Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 Widac różnice po zdjęciach , ale ten z 1 zdjęcia ma źle wyregulowane tak btw , mojemu mniej więcej w tym miejscu własnie kończą się guardy zazwyczaj i go to blokuje , pasek przedni też powinien być niżej (chociaż to może być kwestia budowy psa ). Tak powinno być Niestety mało kto potrafi tak wyregulować szelki . No nic będziemy probować w jednych i drugich i zobaczymy w których psu lepiej będzie . Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 O znalazlam , tak powinny leżeć według mnie http://2.bp.blogspot.com/-HPM_bUX9V9U/UsbNhLADuQI/AAAAAAAACw4/yNPfIRell1k/s1600/IMG_8476.jpg Quote
Amber Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 W statyce to wszystko wygląda jak należy, ale w ruchu jak widać, nie zawsze. Klasyki do IPO to ten model http://i.imgur.com/4b6THHw.jpg , raczej wszyscy starają się wystrzegać szelek "dławiących" a to są właśnie te w typie juliusów. Quote
gops Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 Teraz sobie przypomniałam że mam w sumie jeszcze jedne szelki , skórzane ala norwegi ale z paskiem na przodzie . Są jeszcze po Misi ale pasują na Claya . Te powinny być idealne gdyby julki okazały się do kitu . Quote
Majkowska Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 A po co wam tak właściwie IPO? To Clay ma PT? btw- mam takie szelki jak na dobkach, zawsze zastanawiałam się do czego służą takie beznadziejne szelki że pies na nich wisi- a mierzyłam na niejednego psa i na żadnym mi nie leżały normalnie :eviltong: W dodatku kiedyś namokły i się lekko jakby zniekształciły ;D Quote
Recommended Posts