Majkowska Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Pomyślałam sobie tak o tym bo widzę że on dość ciągnąc lubi, czasem wykorzystuję jego siłę zaprzęgową, a zimą chcę go przysposobić do ciągnięcia sanek:) Myślę że Waldek nie będzie miał problemu z hałasem. Prędzej z faktem że coś go goni :D Oponkę mam, nie wiem jaką ale się znajdzie. Szelki mam ale zupełnie zwyczajne.Nie wiem co to znaczy "dobre szelki" - jesteś mi w stanie coś napisać na ten temat jak o pointera chodzi. Jest jakis przedział wiekowy i wagowy do tego? Czasowo ile może max ciągnąć? Waldek dostaje artrofos i zestaw witamin - wystarczy? Właściwie to nie myślę o takim stałym treningu, ale raz na jakiś czas żeby mu spalić energię, a i jak się wyrobi trochę w mięsniach to też mu nie zaszkodzi. Czasem jest przydatna jego siła i chciałabym nauczyć go ładnie ciągnąc, ale się obawiam że mu cos zrobię tym. A Misia jakiej rasy była? Quote
gops Posted October 9, 2013 Author Posted October 9, 2013 Szelki powinny być do uciągu , na same treningi wystarczą sledy np. Mój ciągnie w takich do dużego uciągu Ograniczenie wiekowe to na pewno , najlepiej poczekać aż pies przestanie rosnąć , wagowe nie , poporstu jeden pies będzie musiał przeciągnąć 5 opon by się zmęczyć inny 2 . Ja nie licze tego na czas , zaczynałam od +/- 0,5km teraz robimy nawet 3 na luzie. Myślę że artrofos starczy, mój dostaje arthrovet a co drugie opakowanie glucosamine dla ludzi z olimpa . Misia była kundelkiem , niestety przegrała z chorobą w czerwcu miała 5 lat . Quote
Majkowska Posted October 10, 2013 Posted October 10, 2013 A powiedz mi, czy wchodzi w grę zrobienie sobie takich czy lepiej kupić? Byłam dziś z Waldkiem rano w lesie i podpięłam mu do szelek korzeń. Wydaje mi się że mu się spodobało, a hałasem absolutnie się nie przejął. Myślę że fajne to może być ;) Heheh zaraziłaś nas :D Quote
gops Posted October 10, 2013 Author Posted October 10, 2013 [quote name='Majkowska']A powiedz mi, czy wchodzi w grę zrobienie sobie takich czy lepiej kupić? Byłam dziś z Waldkiem rano w lesie i podpięłam mu do szelek korzeń. Wydaje mi się że mu się spodobało, a hałasem absolutnie się nie przejął. Myślę że fajne to może być ;) Heheh zaraziłaś nas :D[/QUOTE] Jak potrafisz to pewnie że możesz zrobić sama :) tylko pamiętaj tasma musi być dość szeroka min 3-4cm , najlepiej podszyć polarem i szelki muszą kończyć się na zadzie a nie w połowie psa ani za psem bo będzie mu nie wygodnie . Mój też w ogóle się nie przejął hałasem , ale sa psy które potrzebują większej zachęty i odwracania uwagi . Quote
xxxkaluniaxxx Posted October 10, 2013 Posted October 10, 2013 jasne że mogą być własnorecznie zrobione ;) ja mam 2 pary szelek :) Quote
Majkowska Posted October 10, 2013 Posted October 10, 2013 Ja nie potrafię, ale mój tata ma takie zdolności ;) Myślę że jak ładnie poproszę... A w jakim wieku można zacząć trening? Mam nadzieję że Waldek nauczy się chodzić prosto, bo jak narazie to lata po krzakach :D Quote
gops Posted October 10, 2013 Author Posted October 10, 2013 [quote name='Majkowska']Ja nie potrafię, ale mój tata ma takie zdolności ;) Myślę że jak ładnie poproszę... A w jakim wieku można zacząć trening? Mam nadzieję że Waldek nauczy się chodzić prosto, bo jak narazie to lata po krzakach :D[/QUOTE] Zależy od rasy , ludzie którzy mają psa i myśla o zawodach trenują już nawet 7 miesięczne psy oczywiście wszystko z głową , najlepiej zacząć jak pies skończy rosnąć . Kupiłam dziś Rumen Tabs i pokładam w nich wielką nadzieje bo jestem bliska ubicia dziada za to żarcie trawy potem rzyga , nie może zrobić koopy bo robi trawą ... Ku mojemu zdziwiniu tabsy żre jak cukierki . Quote
Kaaasia Posted October 10, 2013 Posted October 10, 2013 Witam po raz pierwszy. Fajny ten prosiaczek :loveu: Mam pytanko co do zabawy oponą. Nie boisz się, że złamie sobie ząb lub szczękę :evil_lol:. Czasem jak patrzę co mój głupol wyprawia to zastanawiam się nad tym :roll: Quote
gops Posted October 10, 2013 Author Posted October 10, 2013 [quote name='Kaaasia']Witam po raz pierwszy. Fajny ten prosiaczek :loveu: Mam pytanko co do zabawy oponą. Nie boisz się, że złamie sobie ząb lub szczękę :evil_lol:. Czasem jak patrzę co mój głupol wyprawia to zastanawiam się nad tym :roll:[/QUOTE] Dzięki :) Akurat tego się nie boje , szczeke ma mocną :lol: Trochę go ograniczam żeby nie starł sobie zębów więc nie chodzę codziennie na te opony . Quote
cockermaister Posted October 11, 2013 Posted October 11, 2013 Jaki on jest piękny <3 zapraszam do nas na fotki :D Quote
Karro Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 http://img30.imageshack.us/img30/7061/7q7j.jpg fajnie mu w tej obróżce :) Quote
natija Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Piękne jesienne fotki, dawno nas nie było, ale nadrabiamy ;-) Quote
Majkowska Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 on jest cudowwwwnyyy :loveu: Ja chcę takiego samego ! Quote
IZMADO Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 [quote name='gops']Zależy od rasy , ludzie którzy mają psa i myśla o zawodach trenują już nawet 7 miesięczne psy oczywiście wszystko z głową , najlepiej zacząć jak pies skończy rosnąć . Kupiłam dziś Rumen Tabs i pokładam w nich wielką nadzieje bo jestem bliska ubicia dziada za to żarcie trawy potem rzyga , nie może zrobić koopy bo robi trawą ... Ku mojemu zdziwiniu tabsy żre jak cukierki .[/QUOTE] A Rumen Tabs pomaga na niejedzenie trawy? Bo u nas się to nie sprawdza, Janka ma momenty, kiedy lubi się popaść, a je już drugie opakowanie rumensów. Ja daję jej czasem takie tabletki z trawą dla kotów, mój kot nie chciał tego jeść, a Janka zjada ze smakiem ;) A jak to nie pomaga, to wtedy ją odrobaczam. I chyba będę musiała to teraz zrobić, bo w niedzielę znowu mi się pasła na trawce... Quote
Agnes Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 [quote name='IZMADO']A Rumen Tabs pomaga na niejedzenie trawy? Bo u nas się to nie sprawdza, Janka ma momenty, kiedy lubi się popaść, a je już drugie opakowanie rumensów.[/QUOTE] nie;) wg mojego weta jednak jedzenie trawy nie jest niebezpieczne o ile nie wywoluje wymiotow. Czasami psy ras pierwotnych - przy mixach nie mozna wykluczyc - nadmierne zjadanie trawy jest normalne. Wazne jest, aby psa czesciej odrobaczac - nawet co 4 mce. Jestem na bierzaco, poniewaz Fanta je ogromne ilosci trawy - Aza jadla duzo, ale ruda ja bije zdecydowanie w tym temacie. Jednak nie wymiotuje, ew wydala z siebie z koopa :) Rumen tabs wg mnie nie dziala na nic - ani na trawe ani na zjadanie odchodow. Przetestowalam, sproro o tym rozmawialam z wlascicielami psow, wetami etc. Quote
IZMADO Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 [quote name='Agnes']nie;) wg mojego weta jednak jedzenie trawy nie jest niebezpieczne o ile nie wywoluje wymiotow. Czasami psy ras pierwotnych - przy mixach nie mozna wykluczyc - nadmierne zjadanie trawy jest normalne. Wazne jest, aby psa czesciej odrobaczac - nawet co 4 mce. Jestem na bierzaco, poniewaz Fanta je ogromne ilosci trawy - Aza jadla duzo, ale ruda ja bije zdecydowanie w tym temacie. Jednak nie wymiotuje, ew wydala z siebie z koopa :) Rumen tabs wg mnie nie dziala na nic - ani na trawe ani na zjadanie odchodow. Przetestowalam, sproro o tym rozmawialam z wlascicielami psow, wetami etc.[/QUOTE] Ha, dobrze wiedzieć! Pozwalam czasem się popaść Jance, szczególnie w miejscach gdzie wiem, że trawa nie jest pryskana. Ani razu nie zwymiotowała, w sumie to w kupie też się nie dopatrzyłam ;) A rumen tabsy nam pomogły na zjadanie odchodów... kocich! Janka jak została do mnie przyprowadzona, to codziennie robiła włam do łazienki by wyczyścić kocią kuwetę. Z kilka razy przyłapałam ją na gorącym uczynku! Wiem, że mogło mi się nie udać tego wyeliminować, bo jednak kocia kupka to przysmak :razz: ale tabletki, żwacze, naturalne gryzaki i moja PERSWAZJA chyba zadziałały cuda :multi: I mam nadzieję, że nie zapeszę! Quote
Agnes Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Nie no mi o ludzkie chodzilo:evil_lol: choc moze sa psy na ktore to jednak dziala Quote
IZMADO Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Może ludzkie jak kocie - przysmak? ;) Ja się cieszę, że u nas zadziałało, choć w sumie nie wiem czy to moja delikatna sugestia "nie żryj tego!", czy jednak te rumen tabs. W sumie Janka zjada już trzecie opakowanie, ale teraz ma jedno po drugim. Pierwsze dostała na początku pobytu u mnie, była wychudzona i pewnie wyjałowiona. Nie zadziałały od razu. W poprzednim domu nie umieli sobie z tym poradzić. Tzn. umieli - postawili kuwetę na pralce ;) Quote
Naklejka Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Arni je ogromne ilości trawy, ale nie wymiotuje, czasem ma problem by sie wysrać. Ale on żre też kompostownik, owoce z krzaków, gówna też czasem wżera..... :mdleje: Quote
gops Posted October 14, 2013 Author Posted October 14, 2013 Mój je wszystko .. zaczynając od trawy po znalezione gówna i śmierdzące ryby . Nie wiem czy te tabsy działają bo daje jeszcze za krótko , za trawe ganiam go ciągle więc jest troszkę lepiej nie wiem na ile to zasługa tabletek . Dzisiaj mój kochany piesek zjadł ok. kilograma zimnych ugotowanych ziemniaków ... Jak to zrobił ? Moja kochana babcia postawiła garnek przykryty na ziemi , dla niego to nie problem . Niestety zdążył zjeść prawie wszystko i czekam na rewolucje . Quote
Naklejka Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 [quote name='gops'] Dzisiaj mój kochany piesek zjadł ok. kilograma zimnych ugotowanych ziemniaków ... Jak to zrobił ? Moja kochana babcia postawiła garnek przykryty na ziemi , dla niego to nie problem . Niestety zdążył zjeść prawie wszystko i czekam na rewolucje .[/QUOTE] O kurczę... Myśmy kiedyś w zamkniętym rondlu zostawiły wołowe roladki na imprezę rodzinną, rondel stał w piwnicy i Arni do niego się dobrał... Zgrabnie wyciągnął jedną roladkę nie uszkadzając innych, goście zjedli resztę :diabloti: Quote
gops Posted October 14, 2013 Author Posted October 14, 2013 [quote name='Naklejka']O kurczę... Myśmy kiedyś w zamkniętym rondlu zostawiły wołowe roladki na imprezę rodzinną, rondel stał w piwnicy i Arni do niego się dobrał... Zgrabnie wyciągnął jedną roladkę nie uszkadzając innych, goście zjedli resztę :diabloti:[/QUOTE] A ja miałam jeść na kolacje kopytka , nie zjadłam :lol: Mój by nie odszedł póki by nie zżarł wszystkiego niestety , a jaki był oburzony jak nasypałam mu do miski mniej niż polowe porcji wieczornej suchego :cool1: Quote
Majkowska Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Co wy piszecie, a ja zawsze psu pozwalam żreć trawę i nie schizuję sie jak żyga... Kurde, nie wiedziałam że to coś nie tak. Hehe, Clayek sobie zafundował potrawę premium pt wiejski garnek :D Quote
gato Posted October 14, 2013 Posted October 14, 2013 Z tą trawą myślę, że nie ma paniki, u wielu psów to zależy od karmy (ogólnie jedzenia), którą aktualnie jedzą. Sporo psów, które jedzą Acane nałogowo wręcz się pasie ;) . Mi się wydaje, że to ma związek z zawartością włókna surowego w jedzeniu, ale nie wiem czy ta teoria ma rację bytu... Rumen Tabs są raczej słabe. Na kupy to chyba też zależy jakie pies je i po co. Jak ma niedobór mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym to wtedy rzeczywiście Rumen Tabs, albo jakieś nieczyszczone żwacze powinny pomóc, ale jeśli je kupska, bo brakuje mu jakiegoś składnika pokarmowego (je kupę, w której ten niedostępny związek jest już nadtrawiony, jak króliki na przykład) to już inna rzecz i wtedy uzupełnienie flory nic nie da. Podobno niektóre psy jedzą "bo lubią", ale jakoś nie chce mi się wierzyć w takie wyrafinowane preferencje. Tym bardziej, że jeśli jadłby to tylko dla rozrywki to skąd pomysł, żeby spróbować po raz pierwszy... No chyba, że ten aromat kusi :shake:. A tak poza tym to się witamy ;) . Quote
Recommended Posts