Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a co sie w ogole stalo, ze ty wystawiasz te psy?

ja swoje dziewczyny bardzo chetnie oddaje komus do wystawiania, ale jest to handler, ktory zna sie zajebiscie na powierzonym zadaniu. a jak nie ma z nami naszej handlerki, to ide na ring sama. serio...niedoswiadczonej osobie to moglabym dac psa na konkurs "dziecko i pies", a nie na ring:))) no chyba ze ktos by bardzo chcial, a pies nawystawce bylby tylko "towarzysko" lub do porownania, bo wiadomo, ze mam czesto wiecej niz jednego psa na wystawie.

wiec zastanawiam sie, co sklonilo wlascicielke do tego.
szczegolnie, ze w pl jest teraz sporo handlerow, ktorym spoko idzie na ringu.

Posted

To są szczyle :) Jadą póki co na wystawy żeby się zaznajomić z sytuacją , a to że przy okazji zgarnęły pierwsze miejsca w szczylach to też fajnie .
Suczka jest mojej znajomej Gosi , ma jeszcze w domu jej matke która ma już championa i póki co nie jeździ tylko jeżdzą jej dzieci .
Pies jest na współwłasność u jej przyjaciół , jednak umowe mieli taką że to Gosia zabiera psa na wystawy nie oni i tak też robi .
A do tego potrzebuje pomocy , bo nie jest w stanie ogarnąć sama dwóch szczeniaków , sam fakt że ktoś musi drugiego psa przytrzymać jak pierwszy biega po ringu .
Potrzebna byłam np. przy porównaniu dwóch najlepszy szczeniąt (akurat to były oba jej psy) więc sama nie była w stanie tego zrobić (wygrał psiak którego to ja miałam na smyczy :eviltong:) .
Psy się same wybronią nawet jeśli handler bez doświadczenia jak widać :lol:
A doświadczenie przyjdzie , każdy jakoś zaczynał .
I szczyle kiedyś dorosną zaczną współpracować bo póki co sędzia dostał buziaki.

Posted

oooj:))

jak w stawce jestes sama albo masz jednego konkurenta, to sie wybronia.
ale serio...wystaczy pojezdzic troche po wystawach i to nie po polskich z mikro stawkami, tylko po zagranicznych, gdzie stoisz w stawce np z 15 psami i juz wtedy rozumiesz, ze dobry handling jest super wazny:)))

aaa i warto dodac, ze jak wiesz co robic to twoj pies nawet i w klasie baby pojdzie na ring przygotowany.

Posted

Nie wydaje mi się by ją interesowały za graniczne wystawy ;) Może i wtedy by inaczej podeszła do tematu .
Widać niektórzy mają inne podejście do tematu .

Posted

Talia napisał(a):
Przecież sędzia jest od tego żeby dawać mu buziaki, naszemu się chyba bardzo podobało :D

taaa...to przystoi jednak tylko bejbikom. pozniej to juz przestaje byc slodkie:))

gops napisał(a):
Nie wydaje mi się by ją interesowały za graniczne wystawy ;) Może i wtedy by inaczej podeszła do tematu .
Widać niektórzy mają inne podejście do tematu .

zagraniczne czy nie...zadna to roznica. w polsce na ringach tez nie zawsze jest sie samemu w klasie.

ja juz wiele razy widzialam jak wygral gorszy pies tylko dlatego, ze byl duzo lepiej prezentowany.

Posted

To prawda. Już naoglądałam się trochę psiaków na ringu i czasem wyglądają jak piąta grupa niepełnosprawnych izraela. Mimo tego że normalnie to całkiem fajne psiaki.

Posted

Talia napisał(a):
To prawda. Już naoglądałam się trochę psiaków na ringu i czasem wyglądają jak piąta grupa niepełnosprawnych izraela. Mimo tego że normalnie to całkiem fajne psiaki.

otoz to!!

dlatego ja np. mojego najstarszego psa nie wystawiam sama, a jesli mi sie juz zdarza, to wlasnie tak wygladamy. ewentualnie jak zespol dauna.

to jest na serio super przygotowany do wystaw pies, sama ja wszystkiego nauczylam, byl czas, kiedy mowy nie bylo, ze pobiegnie z kims innym.
zrobilysmy razem mlodziezowy championat i teraz biega z handlerka, z ktora pokazuje sie normalnie jak profesjonalistka...

ostatni raz pobieglam z nia z przymusu w kaliszu. dostalysmy cwc, ale serio...nigdy wiecej:)))

Posted

aniusia jak zwykle znalazłaś sobie temat by komus wytknąć jego niewiedzę i brak doświadczenia ;)
jeżeli wlasciciel psa chce powierzyć go na wystawie gops majac swiadomosc ze nie jest ona doświadczonym handlerem to w czym problem?
nie dla każdego wystawy to sprawa życia i smierci

Posted

Adresówka która leciała z Clayem po asfalcie .

I obroża , nowa...
Może ma ktoś pomysł czym ją wyczyścić ? To najprawdopodobniej ślady asflatu bo jechał na tym boku duży kawałek .
Skórką od chleba nie schodzi , wodą też nie (zrobiłam tylko plame ...) ani gumką do ołówka .

Posted

Właśnie woda wsiąkła w obroże i zrobiła się plama .. nie wiem czy wyschnie czekam .
Więc pewnie cif też wchłonie .
Jak niczym nie zejdzie to będzie na brudne spacery trudno , niestety obroża jest tak jasna że ten brudny kawałek aż wali po oczach na szyi psa .

Posted

Na poziomie polskich wystaw krajowych (a nawet międzynarodowych) spokojnie można sobie dać radę z handlingiem samemu, ale z psem należy ćwiczyć od szczeniaka, bo fakt faktem, często handling przesądza o wygranej. Miotający się na ringówce pies nigdy prestiżu nie przynosi :eviltong:
Fajnie, że masz okazję ćwiczyć, to cenna nauka na przyszłość :)

Co do obroży to niestety taki urok skórzanych. Tę moją https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/p417x417/1379277_442231839229976_759976165_n.jpg?oh=70a080b55570a116b5e1ffe3baacd50f&oe=5472FD81&__gda__=1416169596_ce5ea7c1f5a96413e31ff6070e40fe24 wykończyła moja matka, zabierając w niej psa nad Wisłę... Na sztywność po kąpieli jeszcze można poradzić, pastując ją, ale niezmywalnych plam z żywicy czy innych rzeczy nie da się zamaskować no i teraz nadaje się ona tylko do schroniska... :eviltong:

Posted

gops, a skoro ona ma i tak iść na "brudne spacery",to może zaryzykuj z tym cifem, tyle że na sucho. sam cif może nie wchłonie się tak jak woda, a jest szansa, że zejdzie - ja czyszczę tak syf z butów i zawsze schodzi, prawie nie moczę gąbki, tylko "wcieram" cif sztywną stroną takiego zwykłego zmywaka kuchennego, dopiero później spłukuję i suszę, bo eko-skóra też coś tam wchłania.

Posted

może pójdź po radę do szewca, czy kogoś innego kto zna się na skórach.

współczuję przygody z jeepem.. dobrze że nic poważnego mu sie nie stalo bo mogło być faktycznie groźnie.

Posted

jonQuilla napisał(a):
aniusia jak zwykle znalazłaś sobie temat by komus wytknąć jego niewiedzę i brak doświadczenia ;)
jeżeli wlasciciel psa chce powierzyć go na wystawie gops majac swiadomosc ze nie jest ona doświadczonym handlerem to w czym problem?
nie dla każdego wystawy to sprawa życia i smierci

to nie jest sprawa zycia i smierci raczej dla nikogo, ale tez sciemnia ten, ktory mowi, ze nie wazne sa dla niego wyniki.

Amber napisał(a):
Na poziomie polskich wystaw krajowych (a nawet międzynarodowych) spokojnie można sobie dać radę z handlingiem samemu, ale z psem należy ćwiczyć od szczeniaka, bo fakt faktem, często handling przesądza o wygranej. Miotający się na ringówce pies nigdy prestiżu nie przynosi :eviltong:
Fajnie, że masz okazję ćwiczyć, to cenna nauka na przyszłość :)

Co do obroży to niestety taki urok skórzanych. Tę moją https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/p417x417/1379277_442231839229976_759976165_n.jpg?oh=70a080b55570a116b5e1ffe3baacd50f&oe=5472FD81&__gda__=1416169596_ce5ea7c1f5a96413e31ff6070e40fe24 wykończyła moja matka, zabierając w niej psa nad Wisłę... Na sztywność po kąpieli jeszcze można poradzić, pastując ją, ale niezmywalnych plam z żywicy czy innych rzeczy nie da się zamaskować no i teraz nadaje się ona tylko do schroniska... :eviltong:

no ja pamietam bis junior w tym roku w czestochowie.
mala, gowniana krajowka.
a na finalach wiekszosc psow byla z handlerem.
dziewczynki z osiagami w junior handligu, elegancko ubrane i doskonale wiedzace, co sie na tym ringu robi.
myslalam, ze sa starsze, bo za moich czasow dzieci w tym wieku inaczej wygladaly. ale zagadaly do mnie "denerwuje sie pani?" a ja im odowiedzialam, ze nie bardzo, bo sie napilam, a one, ze sa nieelnoletnie i mi zazdroszcza.
to dopiero je zdradzilo.

serio: na polskich ringach handling staje sie juz dobrze proserujacym biznesem i stoi na cora wyzszym poziomie. juz niedlugo bedzie gluio samemu wystawiac psa. w niektorych krajach juz tak jest.

Posted

Kurde spieprzyłam obroże jeszcze bardziej ;D teraz ma dodatkowo plame w tym miejscu grrr .
Chyba faktycznie pojedzie do schroniska .
A tak się cieszkałam z niej ehhh .

Co do wystaw nie wiem , nie znam się jeśli mnie poproszą o wystawienie psa nie odmówię i tyle :)

Posted

Masakra, zawsze uważałam że wystawy to przede wszystkim zabawa z lekką nutką rywalizacji coby było ciekawiej ale widzę że na prawdę niektórym się poprzestawiało w głowie skoro wstydem będzie niedługo wystawianie psa samemu.
Serio tego nie ogarniam i nie dziwie się że zwykli szarzy Kowalscy mają psiarzy za pojebańców na wystawach.

Posted

jonQuilla napisał(a):
Masakra, zawsze uważałam że wystawy to przede wszystkim zabawa z lekką nutką rywalizacji coby było ciekawiej ale widzę że na prawdę niektórym się poprzestawiało w głowie skoro wstydem będzie niedługo wystawianie psa samemu.
Serio tego nie ogarniam i nie dziwie się że zwykli szarzy Kowalscy mają psiarzy za pojebańców na wystawach.

nie bedzie wstydem. po prostu pies wystawiany przez amatora, ktory nie wie jak to robic, ma srednie szanse z psem wystawianym przez handlera.

Posted

jonQuilla napisał(a):
być może ale jednocześnie gdzieś po drodze umiera cała zabawa i staje się to czystą rywalizacją...chore

wcale tak nie jest. tzn. to zalezy na pewno od srodowiska w danej rasie.

Posted

To też kwestia rasy tak myślę , tzn staffik to staffik żadna filozofia ma biec ładnie i nie szarpiąc (jak niektóre na ringu a to już nie moja broszka tylko właścicieli którzy powinni go tego nauczyć) i dać się ustawić ładnie , sprawdzić jaja i zęby żadna filozofia .
A to co się dzieje na ringu to inna sprawa , widziałam ustawianie psa na piszczącą zabawke ;D skakanie na właścieli podczas tych kółek wkoło ringu a nawet złapanie za rękaw i szarpanie :evil_lol: i to nie był szczeniak a rozbawiony dorosły staffik .
Jakby mi ktoś dał do wystawienia takiego krejzola co się tak zachowuje to wiadomo że to nie wina tego co wystawia tylko tego kto psa nie nauczył poprawnego zachowania .
Ba mogę nawet powiedzieć że szczeniaki Gosi zchowywały się lepiej na ringu niż nie jeden dorosły pies , no prócz tych buziaków dla sędziego ale jak nic mój dorosły pies zrobił by to samo :)
Ktoś się do niego schyla to chcę buziaka przecież to takie oczywiste :p