Wasylek Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 Hej :lol: Mam problemik a mianowicie moje psisko strasznie boi się burzy :crazyeye:... kiedy tylko usłyszy grzmot od razu jest pod drzwiami ,w domu zaszywa się w kącik i tam siedzi cały się trzęsąc . Jeżeli jesteśmy na dworze i nikt go nie wpuszcza do domciu a ja siedzę na schodach lub na trawce to on jest przy mnie i wtula się między nogi lub między mnie a ścianę (jak siedzę na schodach) ,a jak chodzę to łazi za mną jakby szedł na ścięcie z podkulonym ogonem chowa się po krzakach . Nie wiem jak mam na to reagować , nie głaskam go ani do niego nie gadam żeby go nie "nagradzać'' . I tu moje pytanko czy jest szansa nauczyć go że nie trzeba bać się burzy i jak mam na to reagować :roll: ?? P.S. On nie boi się burzy tylko jak chmura jest nad nami ale jak usłyszy grzmot a chmura nawet do nas nie dojdzie tylko przejdzie bokiem , piesio trzęsie się ze strachu i błaga żeby go wpuścić do domu :shake: Quote
niuniuikora Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 Miałam psa, który też bał się grzmotów. Jak był sam wbijał się do budy i nawet z niej nie wychodził widać było że bardzo się bał. Gdy dołączyła do niego suczka przestał już tak się bać, psy siedziały sobie razem w budzie czekając aż nawałnica przejdzie. Naprawdę zauważyłam że obecność drugiego psa w jakiś sposób uspokaja tego lękliwego. Teraz mam innego psa, który może nie boi się grzmotów ale ostatnie bardzo gwałtowne burze z wyjącym wiatrem powodują że denerwujemy się w domu a on widząc nasz strach również jest podenerwowany siedząc z nami w domu. Może trzeba zachować spokój Quote
Wasylek Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 No ale ja jestem spokojna , baaaaardzo spokojna A co do drugiego psa tez o tym myslalam ale moi rodzice ... :/ Quote
niuniuikora Posted July 1, 2013 Posted July 1, 2013 Cóż, więcej nie pomogę bo sama nie wiem. Na razie wpuszczałabym do domu jak się boi, tak jak swojego psiaka wpuszczam za każdym razem. Chociaż mój to czasem nawet lubi posiedzieć na schodach i pogapić się na deszcz i burze oczywiście jak przechodzi. Bardzo znerwicowanym psom podają różne uspokajające tabletki ale po konsultacji z weterynarzem. Może też powinnaś zapytać. Doświadczony lekarz coś podpowie. Quote
Recommended Posts