Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cholercia, ursus, tak , nie ma wymogu z czasem , ale nie tym tonem, kolego.......

Mozna grzecznie psrostować i bez [*b] pisać, ja ślepa nie jestem.

A regulamin zanm, zbyt dobrze, właśnie mojemu psu robie reproduktora, a mała pomyłka, upssss sorki, tylko odstęp czasowy wchrzaniłam z Championatu :oops:

Posted

Dlatego ,że nie tylko odstęp, dana jest tłustą trzcionką ilośc sędziów.......

Tak miedzy nami to te Regulaminy zmieniają sie średnio raz na 4 lata i można dostać obłędu.......... nie było moim zamiarem obrażenie kogokolwiek :(

Kiedyś na ten przykład było wpisane w Regulamin ,że cały miot ma być na te samą literę, potem w następnym nowym Regulaminie jakoś to pominięto, teraz przyszło pisanie z Z.G. ,ze znów ma być na jedną literę cały miot......... i bądź to hodowco mądry.............

Zwariować przyjdzie.............

Posted

No tak.... szjby mozna dostać, a regulaminy są wciąż zmieniane. W każdym razie w zeszłym roku, mój kolega rejestrował miot a każdy szczeniak miła imię na inną literę...., przyjęli.

Wracając do reproduktora, przepisy w konkretnych rasach tez się wciąż zmieniają. My zdawalismy stare testy, ale dla młodziaków sa już nowe.

Cieszę się że wszystko jest O.K. , ursus, widocznie źle odebrałam :oops:

Posted

Pisanie z ZG ,ze znów na jedną literę cały miot, przywędrowało jakoś chyba tydzień temu do Oddziału........... i nareszcze będzie po staremu......

Przez ostatnie 18 lat mam zaliczonę ponad 10-cio krotnie zmiany w Regulaminie Hodowli i kilka razy w pozostałych..........

Jak pomyślę ,że dawniej jeśli 3 pierwsze psy dostały ocenę doskonałą w tej samej klasie, to wszystkie dostawały złoto, jeśli w trójce był któryś bdb to miał srebro, a brąz tylko suki dostawały z oceną dobrą o ile w pierwszej trójce taka była...............wstążka żółta była za ocenę doskonałą............ to były czasy............. chyba starośc nadchodzi.......... :(

Posted

Oj, o tym to nie wiedziałam. To był bajzel, ech dobrze że juz się zmieniło, ogólnie zmiany ida ku lepszemu, w moim mniemaniu. Choc szkoda, że na niektóre rzeczy ZK przymyka oko, np. agresywne osobniki są rozmnażane, nie sa zdejmowane z ringów, ech..... idealne hodowle.

Posted

Wprawdzie to by było na osobny topik, ale mamy jeszcze jeden bajzlowaty element w Regulaminie wystaw...........

Gdyby tak samo młodzież jak i dorosłe psy miały finały............ to by było super............. Wystarczy w danej rasie wybrać młodziezowego zwyciezcę rasy i z tym tytułem szedł by na Junior grupę i potem 10 młodzieżowych zwycięzców grup poszło by na Junior Best............... Było by to analogicznie jak wśród dorosłych i wiadomo by było kto najlepszy w rasie i w grupie wśród juniorów.............

Posted

No niby tak, ale zwycięzca młodziezy dużo nie daje, tylko tytuł, a u doroślaków, mamy znaczące tytuły, bo dają więcej. W znaczeniu hodowli..... oczywiście. Czasem piękny młodziak nie sprawdza sie w klasach dalszych. Zreszta ta cała ocena jest baardzo względna. Każdy sędzia ma swój gust ( czasem, hmmmmm przemilcze ) ale w zasadzie ocena powinna być pod wzorzec rasy a nie pod, hmmmmm różnie to bywa, ale często spotykam sie z tym, co wg wzorca jest wadą a na wystawie nie jest zauważane, szkoda, przeciez chodzi wszytskim o selekcję rasy w celu uzyskiwania super przedstawicieli, łoj chyba sie zagalopowałam, ale tak być powinno !

Posted

chodziło mi raczeo o to, aby był jakiś ład w tym wszystkim.............

Teraz jest totalny bajzel...............

Wali młodzież cała na BISa, kudłacze i wielkie wygrywają, bo je widać, a jamiki są zadeptywane zazwyczaj przez te wielkie.......... zasłaniane....... nie widać ich wcale............... potem wygrywają np. 2 z tej samej rasy, resztę się pomija............. do d.........y to jest ogólnie mówiąc.........

Posted

Ursus, to widzę że mam przyjemność z właścicielem jamniorka :wink:

Ja mam dobermana i niemiecką terierkę, sunia adoptowana ze schroniska a piesek wystawowy.

Posted

:lol: no.......... teraz jest 11 jamników......... :lol:

Jamniki własne mam od 1988roku, wcześniej tylko cudze wystawiałam a swego miałam kundla "wilczura" z klapniętymi uszami przez 11 lat........ nieźle wyszkolony, ale gówniary wtedy na żadne pokazy czy zawody nie wpuszczali........ :(

Posted

:lol: :lol: szkolcie się koniecznie !! :lol: :lol:

Największuy ubaw miałam zdając egzamin PT1 z jamnikiem :lol: :lol:

Zdał na dobrą, ale sędzia podchodził tak blisko, ze peszył psa i nie tak ładnie wykonał niektóre ćwiczenia jak zwykle robił........... no ale co mogłam zrobić?? op.....lić sędziego??

Jak będzie trzeba to daj znać i podam kilka ćwiczeń uzupełniających, nieegzaminowych.........jak PT1 zdacie........ :lol:

Posted

Dzięki, dzieki. PT juz mamy, teraz robimy obronę :wink:

Ursus,

ale dawaj te ćwiczenia, poćwiczymy, to teraz moja pasja, ciągle coś robimy :) Tylko może na pw, bo temat bądź co bądź o reproduktorach.....

A wracając do tematu.... Jutro jadę do ZK po wpis, mam nadzieje, że wszystko potrzebne już mam , ech..... te papierki.

Posted

ja zawsze mówię .........papierów więcej niż długości ma jamnik ........ :lol: :lol:

Ćwiczonka jak tylko opiszę , to podeślę na priv. ale po zastrzyku paskudnie się czuję i niewiem kiedy, jeszcze w tym tygodniu się postaram to przepisać jakoś zrozumiale..............

:lol:

Posted

Witam serdecznie:)

tak sobie czytam i bardzo mnie ucieszyło, że ktoś szkolił jamniora :angel: , moja jamnisia (już nie żyjąca :cry: ) też była szkolona i na dodatek wszyscy się dziwili, że tak sobie dobrze radzi! Na egzaminie trzeba było jej rzucać aporcik na alejce bo w trawie nie było go widać :D Pozdrowienia dla jamnioli no i dobków też ( to przecież takie większe jamniki :wink: )

Kasia, jakie papiery trzeba donieść do ZK żeby wbili pieczateczkę reproduktor? W przyszłym tygodniu będę miała trochę czasu to może wreszcie dojdę do naszego oddziału na sekcję!

Posted

Cześć Klementynka,

no oczywiście rodowód z wynikiem badania w kierunku dysplazji ( wpis w rodowodzie ), testy ( wpis w rodowodzie ) i trzy karty z ocenami dosk , jeśli nie masz wpisanego PT do rodowodu, tez możesz wziąść to Ci przy okazji wpiszą do rodowodu. Oceny z CWC też weź, wpiszą.... no wiesz.

Ogólnie wymagane :

- dysplazja

- testy

- trzy oceny ( jedna z klubu albo z m/dzynarodówki a dwie z krajówek ).

Napisz koniecznie jak będziecie mieli już piecząteczke :)