Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam:smile:

Od 20 kwietnia jestem szczęśliwsza :-D Przygarnęłam ze schroniska śliczną zaledwie 8 miesięczną suńkę. Zabiedziona, brudna, skołtuniona bieda po kąpieli i wyczesaniu na każdym kroku spotyka się z komentarzami typu: "Aga (to ja:razz:) nie wiedziałam/łem, że masz Border Collie w domu?!" Borderkiem w czystej nieskalanej postaci z całą pewnością nie jest:eviltong: Ile wspólnego ma z tą rasę niestety nie wiem, w sprawie Borderów laik ze mnie :-((Border Collie widziałam na żywo niewiele razy, na palcach u ręki można policzyć:-(). Pytam więc uprzejmie, z czystej ciekawości: ile Border Collie schowało się w Negrze?:lol: Oto Negritta:

Dodam, że Negra jest żywiołową sunią, pełną energii i chęci do zabawy i wspólnej pracy. Jest także z niej niezwykle skoczna bestyjka:cool3: ma niecałe 50 cm wysokości w kłębie, ale mogę się mylić;-)

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi;-)
Pozdrawiamy serdecznie:loveu:

P.S. Taki sam wątek założyłam w dziale Grupa I -> Rasy brytyjskie, ale tam chyba nikt nie zagląda...
P.S.2. Wiedza na temat przypuszczalnych przodków Negry jest mi szczerze powiedziawszy niepotrzebna. Z ciekawości jednak postanowiłam zapytać o to Dogomaniaków:cool3:

Posted

ja ci powiem, że wg. mnie bordery mają troche dłuższą sierść i chyba bardziej oklapłe uszy...
ale gdybym spotkała Ciebie z sunią, to bym podniegła i sie zapytałą z jakiej hodowli jest border :)

Posted

Jak na moje oko to sunia jest na prawdę podobna do bordera :) Jakąś część tej rasy ma w sobie... Wzrostem odpowiednia (suczki bordera mają 47-52cm), umaszczenie też borderkowe ;) Tylko faktycznie sierść troszke krótsza... No i z tego co piszesz to z charakteru też jest podobna do bordera - wesoła, lubiąca zabawę, ale też posłuszna i skora do pracy i nauki :)

A poza tym tak ogólnie to sunia śliczna :loveu: pozazdrościć takiego pieściocha ;)

PS dla porównania fotki rasowego bordera:

Sama oceń czy podobna ;)

Posted

Dziękuję za odpowiedzi;)

Czyli domysły moje, znajomych i ludzi spotykanych na ulicy są w jakiejś mierze trafne:lol:

Dziękuję za zdjęcia;)

Dziś na szkoleniu mojego ONka spotkałam kobitkę z Borderkiem właśnie:loveu: Umaszczeniem prawie identyczne suńki, a co do włosa to Negra ma faktycznie krótszą sierść. No i ogonek mniej włochaty;) Uszka także inne, Borderki mają klapnięte a Negrze stoją i nie ma mocnych by klapniętymi się stały:cool3:

Cieszę się moim 8miesięcznym Borderopodobnym szczęściem jeszcze bardziej, ponieważ kiedyś marzył mi się właśnie Border (baaardzo dawno;)), ale gdy poczytałam, że psiak potrzebuje wybitnie długich spacerów (każdy potrzebuje wiem, ale to wulkany energii wybitne:crazyeye:) to się przestraszyłam, że nie podołam. A teraz "z nieba mi spadła" Negra, która okazała się właśnie takim wulkanem i ku memu zdziwieniu cieszy mnie to jak lizak małe dziecko:loveu: Mogę godzinami biegać, rzucać piłeczki i mimo tego że potem padamy umęczone to z uśmiechami od ucha do ucha.

Pozdrawiamy serdecznie:loveu: i dziękujemy razem za odzew:razz:

Posted

Mysle ze ma bardzo duzo z Bordera. Bordery sa rozne sa bardzije ofutrzone inne mnije wszytko zalezy do pochodzenia. uszy tez maja przerozne poczwszy od oklałych do stojacych jak u Onkow niemalze. a i budowa ciala mocno sie roznica i umaszczeniem jeszcze bardziej :)

To jest rasowy border tylko nie z linni wystawowych
ma tu 6 miesiecy siotra mojego Toriego

Tu matka tez rasowa.. Twoja sunia wyglada naparwde jak BC :)

a tak wygladaja ISDSy (w duzym skrocie psy pracujace)

u tu suczka bardzo dodobna do Twojej :)(

Posted

Dziękuję raz jeszcze:loveu:

Prześliczne psiaki na zdjęciach. A na ostatnim zdjęciu faktycznie straszne podobieństwo:lol: Nawet kropki na łapkach Negra też ma, tylko mniej :eviltong:

Szczerze powiedziawszy nie wiedziałam (tzn. domyślałam się, ale nie byłam pewna), że u Borderów też istnieje podział na wystawowe i użytkowe. Coraz więcej ras pracujących ma ten podział. Nie pozostaje mi teraz nic innego jak zaczytać się w Borderkowych źródłach informacji:evil_lol: Bo mała dziś dała mi prawdziwie w kość... Negra uwielbia wodę, dziś przekonała mnie, że taką spadającą z nieba także:lol: To dobrze... Deszcz podobno dobrze robi na cerę;)

Zaraz gdy ją wzięłam zauważyłam, że energia ją rozrywa, więc pierwsza myśl... AGILLITY:diabloti: Teraz to już nie ma, że boli tylko chcemy i już:lol: Pytanie tylko gdzie? Bo z tego co czytałam, to u nas na Śląsku z tym ciężko:-( Ale jeśli ktoś coś wie to bardzo proszę pisać tutaj lub na PW;)

Bardzo bym tez prosiła o podpowiedź z jakiego źródła najlepiej czerpać wiedzę. O Borderkach bym coś z przyjemnością poczytała. W domu mam książki z zakresu posłuszeństwa i obrony, więc z PT nie ma problemu. Wszelkie rady, tytuły książek (mogą być e-booki) mile widziane:loveu:

Dziękuję i pozdrawiam:loveu:

Posted

Prześliczną masz tą sunie:loveu: Przecudna!! Nigdy nie widziałam "na żywca" border collie, więc gdybym zobaczyła was na ulicy od razu spytałabym które miejsce na wystawie:cool3: Życzę szczęścia w waszym "nowym" życiu;) Pozdrawiam=)

Posted

Twoja suńka jest prześliczna !! Na pewno ma coś z bordera :) Uwielbiam tę rase:loveu:

Bardzo bym tez prosiła o podpowiedź z jakiego źródła najlepiej czerpać wiedzę.O Borderkach bym coś z przyjemnością poczytała

Najlepiej czerpać wiedze od doświadczonych właścicieli borderków i hodowców. :cool3: Tak więc nie pozostaje nic innego jak zaprosić na borderowe forum http://www.bordercollie.fora.pl

Jeżeli chodzi o książki o borderach to w języku polskim jest tylko jedna i to raczej, nie jakaś super:shake: . Później można znaleźć jakies wzmianki o nich, np w książkach na temat collaków.

Posted

Patrze tak sobie na nia i patrze... To jest istny bc. Widzialam juz wiele borderkow na zywo i na pewno nie zdziwilabym sie gdybym zobaczyla ta slicznotke :loveu: na wystawie. Czekam na wiecej zdjec Negry. Moze galeria? :cool3: Prosimy!

Posted

Heheh a tak szczerze chcesz zobaczyc BC na zywo spotykamy sie w soboty na lotnisku muchowcu bądź w lasach kochłowickich. Przyjdz i porównasz sobie psiaki w szczegolności ze mamy Vinciego co ma 7 miesiecy tez:P

A co do siersci 8 miesiecy to szczeniak jeszcze obrośnie

zapraszamy na forum

www.bordercollie.fora.pl

Posted

Dziękuję Wam wszystkim :loveu:

Na borderkowym forum już się zarejestrowałam:diabloti: Będę ich męczyć i dręczyć:evil_lol:

Co do galerii, to z miłą chęcią, ponieważ ja z aparatem biegam prawie wszędzie, co nie oznacza, że robię jakieś piękne zdjęcia. po prostu lubię obstrykiwać swoje psy z każdej strony:razz:

Witaj Olku;) miło Cię tu widzieć:eviltong: Muszę się z Tobą zgodzić:razz:

Dziękuję za zaproszenie. Z przyjemnością do Was zajrzę na spotkanie BC. Tylko muszę się uporać z maturami i poćwiczyć jeszcze posłuszeństwo z Negrą, wszak nie wpadniemy do Was z niskim poziomem posłuszeństwa:oops: Byłby wstyd jak nic. Na szczęście mała szybko "łapie", ale równie szybko nudzi się takimi zajęciami... Wszystko wokół jest dla niej cały czas jakby nowe i ciekawsze ode mnie:angryy:

Pozdrawiamy serdecznie:loveu:

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...