Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, nie wiem czy to dobry dział - dopiero co zalogowałem się na tym forum.

Dostałem szczeniaczka - Boksera. Ma apetyt , jest energiczny. Dużo spi, jednak to jest szczeniak to chyba normalne.
Piesek cały czas ma suchy i ciepły nosek..
I tutaj rodzi się moje pytanie, czy to normalne ?

Posted

Moja suka też tak miała za młodu. Weterynarz powiedziła, że nie należy się tym przejmować, o ile nie występują inne objawy.

Posted

Nie zawsze suchy nos oznacza chorobę. Np. po spaniu pies ma zawsze suchy nos. Ja nigdy u swojego nie rozpoznawałam choroby po suchym nosie tylko po innych objawach, ponieważ to mit, że suchy nos zawsze oznacza chorobę.

Posted

Niemniej skoro dostałeś szczeniaka to wizyta u weterynarza i tak jest niezbędna - psa trzeba odrobaczyć , zaszczepić...

Posted

Byłem u weterynarza. Dostała tabletki od robaków i coś na pchły. Kazał mi przyjechać za dwa tygodnie - wtedy zaszczepi.
Ehm.. Czyli jak ma apetyt, bawi się to prawdopodobnie nic mu nie jest.. Słyszałem,że jak jest suchy i ciepły nos to oznacza ,że piesek jest chory... Jednak skoro to mit, poczekam jeszcze z wizytą. Dziękuję bardzo. :)

Posted

[quote name='Talagia']Nie do końca mit :) Gdy pies ma wysoką gorączkę i jest odwodniony to nos będzie suchy.[/QUOTE]

nie no,stan chorobowy jest też wtedy kiedy nos jest chropowaty i wycieka z niego zielona ropa.nazywa się nosówką...
tak jak w przypadku wysokiej gorączki i suchego nosa przy tym trzeba mocno zlekceważyć inne objawy,żeby poznać chorobę dopiero po nosie...;-)