Ziutekk Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Witam, nie wiem czy to dobry dział - dopiero co zalogowałem się na tym forum. Dostałem szczeniaczka - Boksera. Ma apetyt , jest energiczny. Dużo spi, jednak to jest szczeniak to chyba normalne. Piesek cały czas ma suchy i ciepły nosek.. I tutaj rodzi się moje pytanie, czy to normalne ? Quote
A&L Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Moja suka też tak miała za młodu. Weterynarz powiedziła, że nie należy się tym przejmować, o ile nie występują inne objawy. Quote
Tree Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Nie zawsze suchy nos oznacza chorobę. Np. po spaniu pies ma zawsze suchy nos. Ja nigdy u swojego nie rozpoznawałam choroby po suchym nosie tylko po innych objawach, ponieważ to mit, że suchy nos zawsze oznacza chorobę. Quote
taks Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Niemniej skoro dostałeś szczeniaka to wizyta u weterynarza i tak jest niezbędna - psa trzeba odrobaczyć , zaszczepić... Quote
Ziutekk Posted June 8, 2013 Author Posted June 8, 2013 Byłem u weterynarza. Dostała tabletki od robaków i coś na pchły. Kazał mi przyjechać za dwa tygodnie - wtedy zaszczepi. Ehm.. Czyli jak ma apetyt, bawi się to prawdopodobnie nic mu nie jest.. Słyszałem,że jak jest suchy i ciepły nos to oznacza ,że piesek jest chory... Jednak skoro to mit, poczekam jeszcze z wizytą. Dziękuję bardzo. :) Quote
A&L Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Tak, mit - podobnie jak ten, że suka raz w życiu powinna mieć szczeniaki. Quote
Ziutekk Posted June 8, 2013 Author Posted June 8, 2013 O tym też słyszałem, jednak wiem,że to nie prawda. Okej, sprawa wyjaśniona. Dziękuję. Quote
Talagia Posted June 9, 2013 Posted June 9, 2013 Nie do końca mit :) Gdy pies ma wysoką gorączkę i jest odwodniony to nos będzie suchy. Quote
Koszmaria Posted June 10, 2013 Posted June 10, 2013 [quote name='Talagia']Nie do końca mit :) Gdy pies ma wysoką gorączkę i jest odwodniony to nos będzie suchy.[/QUOTE] nie no,stan chorobowy jest też wtedy kiedy nos jest chropowaty i wycieka z niego zielona ropa.nazywa się nosówką... tak jak w przypadku wysokiej gorączki i suchego nosa przy tym trzeba mocno zlekceważyć inne objawy,żeby poznać chorobę dopiero po nosie...;-) Quote
Recommended Posts