Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Karma wyglądała tak jak opisywałaś! najgorsze jest to, że byłam zupełnie nieświadoma faktu, że może być z nią coś nie tak. Nie mieliśmy próbek więc nie miałam punktu odniesienia - wcześniej nasz buldożek był na RC ale Sensitivity Control. Szczerze mówiąc to ja nie chcę nawet słyszeć o ponownym karmieniu RC nawet weterynaryjnym! zmieniliśmy karmę i mam nadzieję, że będzie po niej ok.Ale ile się psiak namęczył przez tą karmę...

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

witajcie :) są dwie rodzaje karm jedna rc digestive low fat karma na trzustkę i problemy żołądkowe sucha jasno brązowa z małą zawartościa tłuszczu i druga rc gastro intensal ciemno brązowa z dużą zawartościa tłuszczu

Posted

Moja sunia od tygodnia boryka się z niestrawonością, na szczęście jest zdecydowana poprawa, ale dostała zalecenie na RC Intenstinal . Na razie wcina go w puszcze i bardzo jej smakuje. Ciekawa jestem czy ktoś podował ten suchy dla psów z nadwagą, podoba mi się, ze ma mało białka i mało tłuszczu.

• 9 months later...
Posted

gryf80 napisał(a):
ja mam,a co byś chciała wiedzieć.

Z jakiego powodu pies ją jadł, jak długo i czy pomogła ?
Z góry dzięki za odpowiedź ;)

U mnie problem jest taki, że od dłuższego czasu pies ma kłopoty z załatwianiem się, robi to zbyt często, kupy są brzydkie, prawie zawsze luźne, czasami takie typowo biegunkowe. Oprócz tego mamy też problemy z tarczycą, ale to już inny wątek ;) W każdym bądź razie testowaliśmy już Hill's z/d i niestety nie sprawdził się. Od kilku dni Duffel je tego RC i jak na razie jestem zadowolona, widzę już poprawę, jeżeli chodzi o załatwianie się. Nie ma kupy na każdym spacerze i mają 'lepszą' konsystencję. Jedyny mankament to strasznie małe granulki.

• 4 weeks later...
Posted

zgadza się.kulki małe.moje 2futra jedzą ją bo nnie chcą innej karmy.psy są w sumie zdrowe,ale wcześniej bardzo często podjadały trawę(lekki gastrit),obecnie uspokoiła się sytuacja-no,przynajmniej nie pasą się jak kozy,od tak poskubują.zaznaczam że nie żywię tylko tym,suche jedzą rano gotowane wieczorem

Posted

Mój 10 letni seter już od pół roku jest na tej karmie od operacji przewodu pokarmowego (zjadał bandaże z łapy, rozwinęły się w przewodzie i go zatkały, miał przecinany żołądek, jelito cienkie i grube). Ogólnie sierść się błyszczy, kupy idealne, brak zgagi, niestrawności. Od kastracji ma problem z nadwagą dlatego wybrałam opcję LOW CALORIE ale nie wiem czy to ma znaczenie.
Granulki są małe i bardzo suche, na końcu worka karma jest w proszku ;)
Nie zmienię karmy, funkcjonuje na niej bardzo dobrze i będzie ją jadł.

Posted

U nas już prawie koniec pierwszego worka i jestem bardzo zadowolona. Załatwienie się w końcu się unormowało, kupy są 2-3 razy dziennie, niezbyt wielkie, o normalnej konsystencji. Brak gazów. Trawę trochę nadal podjada, ale nie maniakalnie. Takze na razie zostajemy przy tej karmie ;)

• 1 month later...
Posted

Mój pies od kilku dni jest na RC intestinal i gdy pije wodę to strasznie w niej dużo śliny zostawia czy to jest normalne? Woda az nieprzyjemnie wygląda. Wcześniej czegoś takiego nie zauważyłam. Kiedyś jadł suchy pokarm, pił wodę i nie pamiętam by tak woda była zaśliniona. Potem był na gotowanym i wody nawet nie ruszył ani jednego chlipnięcia nie zrobił. Teraz weterynarz zalecił ze względu na problemy kupkowe RC intenstnal i to dziwne ślinienie wody :-o... Przynajmniej robi zdrowe kupki.

• 1 month later...
Posted

Mój psiak je tę karmę od miesiąca, kupki są ok, ale ma strasznie brzydką matową sierść. Co sądzicie o tej karmie, kupuje ją u weterynarza. Czy bardzo zgrzeszę jak dodam do niej olej lub siemię lniane ?

Posted

Kup Omegan , jest bardzo dobry na sierść i skórę.

Poza tym proponuje zmienić karmę. Po odpowiednio dobranej karmie nie powinno być problemu z sierścią nawet bez dodawania Omeganu czy siemienia lnianego.

Posted

ankael - ale jaka przyczyna tych brzydkich kupek? czy pies miał jakieś badania robione? u nas też były brzydkie kupki i w końcu stanęło na wrażliwych jelitach i wcina karmę dla umiarkowanych wrażliwców, rybną wersję Taste Of The Wild i kupki ok i sierść piękna.
znajdź źródło problemu i wtedy szukaj karmy, a nie intestinala za ciężkie pieniądze bez poznania przyczyny :)

edit. a dodanie oleju lub siemienia lnianego, przy braku znajomości przyczyn złego trawienia, może psu zaszkodzić na te brzydkie kupki :)

• 5 months later...
Posted

Mam pytanko suczka zjada już 2 worek Intenstinala (najpierw zwykły, teraz moderate calories). Karma została nam polecona przez weterynarza, okazało się, że młoda ma sporą nietolerancję pokarmową ( były nawet krwawe biegunki po niektórych karmach...a troche ich wypróbowałyśmy). Jednak od jakiegoś czasu zauważyłam, że zaczęła wylizywać łapy...i to nagminnie, aż do tego stopnia, ze cieknie z nich "woda", tak jak by były po kąpieli, sierść zrobiła się sucha i znowu kupy nie wyglądają zdrowo :( i teraz pytanko czy ktoś miał podobne objawy u psa? Jakieś opinie dot. diet Trovet?? Powoli kończą mi się pomysły czym żywić tego dziwoląga ;)

• 2 months later...
Posted

Moja suczka jest na tej karmie od maja i bardzo jej służy - błyszcząca sierść, fajne kupy. Przedtem miała zwykły gastro i nie było za dobrze. Z suchymi karmami to jest różnie. Można spróbować z Hills'em lub dla wrażliwców jest purina weterynaryjna (moja nie chciała jej jeść przez olej kokosowy).

• 8 months later...
Posted

Mam pytanie czy jest ktoś kto ma psa na tej karmie? My jemy karmę już tydzień ,i ja nie jestem zadowolona gdyż piesek czasem puszcza bąki, kupy są luźne śmierdzące.Zadowolony jest pies bo mu karma smakuje.Nie wiem czy takie są początki ale pies nie karmy z niczym mieszanie jej tylko to.Proszę o pomoc .

Posted

Ja musiałam podawać tę karmę niedawno przez jakiś miesiąc - faktycznie pierwsze trzy, cztery dni kupa bez rewelacji, trochę pies popierdywał i w jelitkach coś burczało, ale z drugiej strony karma została podana jako remedium na mega długie rozwolnienie i powyższe objawy i tak były polepszeniem w stosunku do biegunki :) może były to objawy przyzwyczajania się do nowego żywienia... Później nie miałam zastrzeżeń do ilości i jakości kup, no i faktycznie rozwolnienie się skończyło...

Posted

Weterynarz sam jest zdziwiony że on tak ma,dostał zastrzyk i mam mu podawać nuforoksazyd i lackid i mam pić wodę mineralną.Dziś kupa była luźna i żółta i on mocno wydusza kupy na zewnątrz.