Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich mam następujący problem wczoraj byliśmy z żoną w schronisku adoptować psa wybraliśmy 1,5 roczna suczkę Owczarka miniaturkę o której nam powiedziano ze już wcześniej była adoptowana przez starszego Pana i bita i mocno boi się facetów podchodzi do mnie lecz ma ogon spuszczony na dół a gdy podchodzę do niej do się kładzie na plecach .Do żony normalnie podchodzi merda ogonem się bawi

Kolejny problem polega na tym że zaczeła się załatwiać w domu gdy się z nią wyjdzie to jedynie chodzi i nie chce się załatwić .Jak sobie z tym poradzić?????

Posted

Musisz zdobyć zaufanie psa, jeżeli suczka jest po przejsciach, to takie zadomowienie się pełne trwa nawet kilka miesięcy.
Na początek nie zmuszaj jej do kontaktu z Tobą, niech inicjatywa wyjdzie z jej strony.
Jeżeli musisz do niej podejść zrób to podchodząc lekko bokiem, obróc się tyłem. Taka pozycja,dla psa nie stanowi "ataku".
Warto żebyś miał w pobliżu smakołyki i za każdym razem jak suczka się do Ciebie zbliży, dał jej jakiś kąsek. |To ją utwierdzi, że jestes fajny i można Ci ufać.
Ogon schowany między nogi, przerwacanie się do góry brzuchem to takie psie sygnały mówiaće "poddaje się, nie ró mi krzywdy, nie jestem zagrożeniem"
Karm ją z ręki, Na początek tylko dorzucaj do miski co lepsze smakołyki, potem część dawaj bezpośrednio z reki. Twoja osoba musi się jej skojarzyć z czymś super pozytywnym. Pańcio=same ekstra super fajne rzeczy.
Staraj się w miarę możliwości zachowywać się przy suce spokojnie, nie podnosić głosu, ogólnie dać jej trochę czasu na zadomowienie się.
Tylko nie popełnijcie błędu, i nie pozwalajcie jej na zachowania, których potem nie będziecie akceptować, przykładowo nie chcecie, żeby pies właził na kanapę, to nie pozwalajcie jej na to od pierwszego dnia w domu.

W temacie czystości. Musicie ją taktować jak szczeniaka, czyli po każdym spaniu, jedzeniu, zabawie na spacerek, kazde siku, każda kupę na zewnątrz-ogrom radości z waszej strony i smakołyk. W mieszkaniu tez wyznaczcie jej takie miejsce do załatwiania się, tutaj sprawdzają się takie podkłady z apteki dla osób starszych, kładziecie w jednym miejscu i jak widzicie, że suce się zbiera na sikanie, a nie zdarzycie juz na dwór, to ją po prostu postawcie na podkład.
Plus do tego do weta, sprawdzić czy nie ma problemów z pęcherzem. No i tez obserwuj czy to sikanie, to nie jest tez objaw stresu.

pytaj, jeżeli coś jest niejasne, albo masz jakieś wątpliwości. Cięzko tak w dwóch zdaniach strescić wszystko :) I bardzo się ciesze, że potrzebująca psinka znalazła u was swój kąt :)

Posted

[quote name='Radekk29']Witam wszystkich mam następujący problem wczoraj byliśmy z żoną w schronisku adoptować psa wybraliśmy 1,5 roczna suczkę Owczarka miniaturkę o której nam powiedziano ze już wcześniej była adoptowana przez starszego Pana i bita i mocno boi się facetów podchodzi do mnie lecz ma ogon spuszczony na dół a gdy podchodzę do niej do się kładzie na plecach .Do żony normalnie podchodzi merda ogonem się bawi

Kolejny problem polega na tym że zaczeła się załatwiać w domu gdy się z nią wyjdzie to jedynie chodzi i nie chce się załatwić .Jak sobie z tym poradzić?????
O adoptowanych psach trochę pisałam dla portalu psy24 - tu jest taki dział o adoptowanych: http://www.psy24.pl/4818-Fajny-Pies-Ale-Bezdomny.html
Jeśli chodzi o załatwianie w domu, to Asiak_kasia dobrze napisała o treningu czystości jak u szczeniaka. Chciałabym tylko dorzucić, że wiele psów po adopcji ma ten problem bardzo krótkoterminowo - 1-3 dni. Jeśli właściciele nie karcą psa za załatwianie w domu, a cieszą się i nagradzają za siusiu na spacerze, to szybko mija ;)

Posted

Nie nachylaj się nad psem, sam nie wymuszaj podchodzenia do niego, nagradzaj, gdy się zbliża rzuconymi smakołykami na ziemię. Nic nie rób na siłę. Liczą się spokój i cierpliwość. Skojarz swoją obecność przy psie z czymś dla niego pozytywnym. Nie głaszcz psiaka, jeżeli jest skulony i się Ciebie boi- my ludzie, myślimy, że głaszcząc w takich chwilach przekazujemy zwierzęciu, żeby się nie bało. A jest na odwrót. Nagradzamy wówczas jego strach. Tutaj potrzeba wiele czasu. Ogranicz kontakty z innymi mężczyznami, które tkwią negatywnie w pamięci psa. Podczas spaceru unikaj sytuacji, w których Twój pies będzie się utwierdzać w przekonaniu, że należy bać się mężczyzn, ponieważ stoją nad nim tacy duzi i straszni...