Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu, ale sprawa dotyczy kotki z Tychów.

Byłam dziś (13.09.2009.) na Giełdzie Kwiatowej w Tychach. W sektorze oznaczonym "O" i w sektorze "P" błąkała się szaro-bura, lekko pręgowana kotka. Była bardzo, bardzo chuda i wyglądała na karmiącą, bo miała nieco obwiśnięte sutki. Wyraźnie szukała jedzenia. Niestety nie miałam ze sobą nic co mogłabym jej dać :shake: Ludzi generalnie się nie bała ale nie szukała ich towarzystwa, nie podchodziła i raczej trzymała dystans.
Wyglądała bardzo mizernie, więc nie chcę nawet myśleć w jakim stanie mogą być jej dzieci :-( Nie znam się na kotach ale wydawała mi się młoda. Nie wyglądała raczej na chorą ale na bardzo wygłodniałą :-(

Czy jesteście w stanie jakoś jej pomóc?

Idealnie byłoby złapać kotkę i odszukać jej dzieci i zająć się nimi, ale gdyby chociaż komuś udało się ją zlokalizować i regularnie dokarmiać byłoby cudownie.

I druga sprawa.
W tym samym miejscu, tz. na Giełdzie Kwiatowej w Tychach, na tzw. "tyszance" (ta część bliżej pawilonu), jakaś kobieta handlowała szczeniakami. Trzymała je w dużym pudle jakby po telewizorze. Były z nią małe dzieci. Szczeniąt było kilka i chyba były to jakieś pieski w typie owczarków niemieckich, bo nie były to malutkie kruszynki. Pieski piszczały i próbowały wydostać się z pudła, do którego dzieci je bezpardonowo z powrotem wpychały :angryy:
Wątpie by kobieta je sprzedała, więc proszę o czujność i zwracanie uwagi na duże pudła. Giełda jest znowu w nocy z poniedziałku na wtorek. Jeżeli możecie cokolwiek zrobić, by kobieta nie handlowała tymi szczeniakami, to może we wtorek znów tam będzie.

Posted

Powstał wątek kudłaczy w potrzebie. Pozwoliłam sobie wkleić tam kilka kudłatych psiaków, które zobaczyłam na stronie tyskiego schroniska.
Może ktoś ma o nich więcej info, zdjęć.
I jeszcze pytanie o Cygana,

czy znalazł już dom, bo go nie widziałam na stronie schroniska ?

Posted

basia napisał(a):
Rozumiem, że mój post pozostanie bez odzewu.. :roll:

nie znamy nikogo w tym rejonie z karmicieli, a my nie damy karmić kotów w całych tychach, jest za mało chętnych, a karmiących kotek na terenie miasta zatrzęsienie

Posted

[quote name='Dogo07']Powstał wątek kudłaczy w potrzebie. Pozwoliłam sobie wkleić tam kilka kudłatych psiaków, które zobaczyłam na stronie tyskiego schroniska.
Może ktoś ma o nich więcej info, zdjęć.
I jeszcze pytanie o Cygana,

czy znalazł już dom, bo go nie widziałam na stronie schroniska ?

Cygan ma rewelacyjny dom!! :loveu:

Posted

[quote name='basia']Nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu, ale sprawa dotyczy kotki z Tychów.

Byłam dziś (13.09.2009.) na Giełdzie Kwiatowej w Tychach. W sektorze oznaczonym "O" i w sektorze "P" błąkała się szaro-bura, lekko pręgowana kotka. Była bardzo, bardzo chuda i wyglądała na karmiącą, bo miała nieco obwiśnięte sutki. Wyraźnie szukała jedzenia. Niestety nie miałam ze sobą nic co mogłabym jej dać :shake: Ludzi generalnie się nie bała ale nie szukała ich towarzystwa, nie podchodziła i raczej trzymała dystans.
Wyglądała bardzo mizernie, więc nie chcę nawet myśleć w jakim stanie mogą być jej dzieci :-( Nie znam się na kotach ale wydawała mi się młoda. Nie wyglądała raczej na chorą ale na bardzo wygłodniałą :-(

Czy jesteście w stanie jakoś jej pomóc?

Idealnie byłoby złapać kotkę i odszukać jej dzieci i zająć się nimi, ale gdyby chociaż komuś udało się ją zlokalizować i regularnie dokarmiać byłoby cudownie.

I druga sprawa.
W tym samym miejscu, tz. na Giełdzie Kwiatowej w Tychach, na tzw. "tyszance" (ta część bliżej pawilonu), jakaś kobieta handlowała szczeniakami. Trzymała je w dużym pudle jakby po telewizorze. Były z nią małe dzieci. Szczeniąt było kilka i chyba były to jakieś pieski w typie owczarków niemieckich, bo nie były to malutkie kruszynki. Pieski piszczały i próbowały wydostać się z pudła, do którego dzieci je bezpardonowo z powrotem wpychały :angryy:
Wątpie by kobieta je sprzedała, więc proszę o czujność i zwracanie uwagi na duże pudła. Giełda jest znowu w nocy z poniedziałku na wtorek. Jeżeli możecie cokolwiek zrobić, by kobieta nie handlowała tymi szczeniakami, to może we wtorek znów tam będzie.

Byłam dziś na giełdzie. Jeśli o kotkę chodzi - widziałam burą, szczuplutką koteczkę, ale wyglądała na zadbaną, filigranową, miała piękne oczyska. Nie bała się psa, a pies nie reagował na nią, także do ludzi sympatycznie nastawiona więc na pewno tamtejsza.
Ale porównując z Twoim opisem - to dwie różne kotki.

Szczeniaki były w kartonie. Handlowała nimi kobieta z dziećmi. Na smyczy miały prawdopodobnie mamuśkę szczeniąt - był to na moje oko szpic miniaturowy, albo raczej pies w typie rasy. Maluchy także takowego przypominały, więc na pewną będą to niewielkie pieski. Właściciele głaskali maluchy, brały na ręce, dzieci spacerowały z mamuśką szczeniąt. Było bardzo duże zainteresowanie szczeniakami.
Cóż więc zrobić możemy? Chyba nic... Ludzie rozmnażają i będą to robić. Przypuszczam, że ci robią to celowo, gdyż mają 'rasowego pieska' i trzeba mieć z niego pożytek... :angryy:

Posted

[quote name='Dogo07']A czy o tym biedaczku coś więcej można by się dowiedzieć (dałam go na wątku kudłaczków w potrzebie), on nawet imienia nie ma :(:
adopcja - adopcje - psy - 3264 - Schronisko Dla Zwierząt.

Więcej zdjęć by się przydało, psiak jest ładny, młody, powinien znaleźć domek.
Pluszak jest przewidziany do następnego strzyżenia (byłysmy trochę ograniczone czasowo:shake:), bo nie dałysmy rady wszystkich naraz. Jest za krótko w schronie, zeby go dokładnie poznać. Jak go wyciągniemy do strzyzenia, to się o nim więcej dowiem.

Posted

Przeklejam z zaginionych (Właściciele szukają z wielkim oddaniem, całe Katowice są oplakatowane):

Zaginął
trzyletni piesek rasy West Highland White Terrier, popularnie zwany Westie. Błąka się po Górnym Śląsku. Rozpoczął wędrówkę w Czeladzi. 11.09. z całą pewnością widziano go w samym centrum Katowic. Łatwo go zidentyfikować ponieważ w lewym uchu ma tatuaż. Posiada również wszczepiony microchip. Oba identyfikatory są zarejestrowane w internetowych bazach danych. Proszę pomóżcie Państwo odnaleźć WESTONkowi drogę do domu.

Proszę zwróćcie Państwo uwagę, czy ktoś z waszych znajomych nie przygarnął w ostatnich dniach takiego pieska. To u nas wciąż jeszcze rzadka rasa i zakup dorosłego psa jest praktycznie niemożliwy, przecież nikt z nas nie sprzedał by członka swojej rodziny!
WESTON mieszka na wsi pod lasem i nienawidzi chodzić na smyczy, strasznie się wtedy szarpie i wyrywa – to bardzo zwraca na niego uwagę przechodniów!
ZA ODNALEZIENIE PSA LUB WSKAZANIE MIEJSCA JEGO POBYTU WYZNACZONO NAGRODĘ W WYSOKOŚCI 1000zł!

kontakt tel. 0503 093 802

Posted

Czy ta spanieleczka jest jeszcze w schronisku?
[url=http://www.tychy.schronisko.net/adopcja34577-0.html]adopcja - adopcje - psy - 3291 - Schronisko Dla Zwierząt[/url]

Jeśli tak to poproszę o więcej info o suni, zrobię jej Allegro i wrzucę na spanielowe. :cool3:

Posted

zapraszam do wzięcia udziału w akcji organizowanej przez Tesco, możecie powalczyć o karmę i pieniądze dla Waszego schroniska! :smile:
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/f402/tesco-pomagajmy-zwierzetom-147296/"][COLOR=#000000]Tesco "Pomagajmy zwierzętom"[/COLOR][/URL]

• 2 weeks later...
Posted

Czy jest tu jakiś wolontariusz, który byłby w stanie dowiedzieć się czegoś więcej o tej spanielce?
adopcja - adopcje - psy - 3291 - Schronisko Dla Zwierząt

Mam Panią zainteresowaną, dzwoniła już do schroniska, ale prawie nic jej nie powiedziano, tylko, że sunia już po sterylce, przechodzi rekonwalescencję i żeby zadzwonić w przyszłym tygodniu.

A Pani chciałaby się dowiedzieć czegoś o charakterze psiny, o tym czy wymaga opieki weterynaryjnej i o jej poprzednim właścicielu (jeśli cokolwiek wiadomo).

Czy w tyskim schronie można rezerwować psiaki, czy kto przyjdzie pierwszy to psa dostanie? :roll:

Pani chciałaby też w przyszłym tygodniu pojechać zobaczyc psinkę. ;)

Posted

Spanielka będzie do wydania 14 października jeśli wszystko się ładnie zagoi - jest po sterylce.

W tyskim schronisku nie ma czegoś takiego jak rezerwacja - kto pierwszy ten lepszy.

Sunia jest spokojna, niekonfliktowa, do psów i ludzi nastawiona pokojowo.

Zainteresowanie sunią jest bardzo duże. Do schronu można zawsze przyjść ale nie ma gwarancji czy będzie można sobie sunię pooglądać.

Posted

[quote name='JOMA']Spanielka będzie do wydania 14 października jeśli wszystko się ładnie zagoi - jest po sterylce.

W tyskim schronisku nie ma czegoś takiego jak rezerwacja - kto pierwszy ten lepszy.

Sunia jest spokojna, niekonfliktowa, do psów i ludzi nastawiona pokojowo.

Zainteresowanie sunią jest bardzo duże. Do schronu można zawsze przyjść ale nie ma gwarancji czy będzie można sobie sunię pooglądać.
Dzięki wielkie, już piszę do zainteresowanej Pani. :p